Tiedätkö Curling-vanhemmuuden? Tämän kasvatustyylin vaikutukset voivat näkyä pitkään lapsen elämässä

Tiedätkö Curling-vanhemmuuden? Tämän kasvatustyylin vaikutukset voivat näkyä pitkään lapsen elämässä
Kuva: Unsplash / Hugues de Buyer-Mimeure

Teksti: Mami Mixtuura

Silloin tällöin kuulee sanan curling-vanhemmuus. Mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa? Curlingista tulee ensimmäisenä mieleen jäällä pelattava joukkuepeli, mutta sama sana yhdistetään myös lasten kasvatukseen. Tästä kirjoituksesta löydät vastauksen siihen, mitä tällaisella kasvatuksella tarkoitetaan ja millaisia vaikutuksia sillä voi olla lapsen elämään pitkänkin ajan kuluttua.

Lasten kasvattaminen voi olla vaikeaa. On monta eri kasvatustyyliä, joista pitää valita omalle perheelle ja lapselle sopiva. On lempeää, ankaraa ja ties millaisia tyylejä opettaa lasta elämää varten. Voi olla vaikeaa, kun ei tiedä millainen määrä lapsen suojelua on hyväksi. Tuleeko vahingossa suojeltua lasta liikaa vai liian vähän? Onko parempi asettaa tiukat rajat vai antaa lapsen vapaasti mennä ja tehdä mitä hän itse tahtoo?

Mitä on curling-vanhemmuus?

Wikipediassa määritellään curling-vanhemmuus näin: Vanhempia, jotka “pyrkivät poistamaan esteet ja vaikeudet lastensa tieltä, palvelevat heitä, täyttävät kaikki toiveet ja haluavat suojella heitä pettymyksiltä.” Curling-nimi on valittu siksi, että tällainen vanhemmuus muistuttaa kyseistä joukkuepeliä, jossa harjauksella avustetaan pelikiven kulkua jäällä.

Lapselle saattaa tulla monenlaisia ongelmia

Ilta-Sanomien kirjoituksessa kerrotaan lukijoiden kokemuksia curling-vanhemmuudesta. Tekstistä on havaittavissa nopeasti se, että tällainen kasvatustyyli ei kaikkia miellytä. Se voi aiheuttaa monenlaisia ongelmia kodissa, päivähoidossa tai koulussa. Esimerkiksi opettajan puuttuessa lapsen huonoon käytökseen, saattavat vanhemmat haluta vaihtaa opettajaa, selviää Ilta-Sanomien tekstistä. Eräs uusperhe oli rikkoutunut kyseisen kasvatustyylin vuoksi, kerrotaan kirjoituksessa. Isän 3-vuotias lapsi oli saanut päättää kaikesta. Myös omista ruutuajoistaan.

Voiko 3-vuotiaan antaa määrittää omat ruutuaikansa? Kuva: Unsplash / Ludovic Toinel

Ongelmat voivat seurata pitkälle elämään

Jari Sinkkonen kertoo Kodin Kuvalehdessä, että hän kohtaa työnsä kautta curling-vanhemmuuden aiheuttamia ongelmia. Hänen mielestään on tärkeää antaa lapsen itse yrittää, eikä liiaksi silotella hänen elämän matkaa. Tällä tavalla kasvatettu lapsi ei opi kohtamaan elämässä väistämättä vastaan tulevia asioita, jotka ovat ristiriidassa hänen saamaan kasvatukseen. Hän ei esimerkiksi ymmärrä miksi opettaja saattaa kieltää häntä, kun hän omasta mielestään käyttäytyy normaalisti ja siten, kun kotona on sallittu. Ongelmia voi seurata myöhemmin myös työelämässä, jossa pitää työskennellä pomon käskyjen alla.

Miten tällainen kasvatus voi näkyä ulkopuolisille?

Perheen curling-kasvatus voi näkyä monella tavalla ulkopuolisille ihmisille, selviää Ilta-Sanomien kirjoituksesta. Esimerkiksi ruokailutilanteissa tällainen kasvatus voi aiheuttaa hankalia tilanteita, jos lapsen annetaan aina päättää mitä ja missä hän suostuu syömään. Lukijat kertovat Ilta-Sanomien tekstissä, että esimerkiksi kauppareissulla ollessa voi helposti havaita tällä tavalla kasvattavan perheen. Sen voi paljastaa esimerkiksi jatkuvat tiedustelut jopa pieneltä lapselta, että mitä ostettaisiin kaupasta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että jokainen lapsen mielipiteitä kaupassa kysyvä vanhempi ei ole automaattisesti curling-vanhempi.

Kukaan ei kiellä, koska ”lapsi ei tykkää, kun häntä komennetaan”.

Mitä mieltä olet Curling-vanhemmuudesta?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.