Jopa 15 % odottajista tupakoi! -Vaikka lopettaminen on vaikeaa, moni onnistuu siinä

Jopa 15 % odottajista tupakoi! -Vaikka lopettaminen on vaikeaa, moni onnistuu siinä
Kuva: Unsplash / Jocelyn Lusseau

Teksti: Mami Mixtuura

Tupakointi suomalaisten odottajien keskuudessa on yleistä. Jos tupakoinnin lopettaisi heti, kun tietää olevansa raskaana tai ennen raskauden puoltaväliä, olisi siitä paljon merkittäviä hyötyjä sikiölle. Toki jokainen tietää, että tupakoinnin lopettaminen ei välttämättä onnistu helposti. Tupakoivia odottajia ei pidä syyllistää, vaan parempi tapa on suhtautua heihin myötätuntoisesti.

Tupakoinnin vaikutuksista ja haitoista on uutisoitu vuosikymmenten ajan. Jokainen tietää miten haitallista sauhuttelu on esimerkiksi omille keuhkoille. Kun odottava äiti tupakoi, vaikuttavat tupakan haitalliset vaikutukset myös sikiöön.

Tupakoinnin lopettaminen ei aina ole helppoa. Odottava äiti voi haluta lopettaa sauhuttelun heti, kun kuulee olevansa raskaana. Mutta mitä, jos lopettaminen ei tuosta vaan onnistukaan? Joten seuraavan kerran, kun näet odottavan äidin tupakka suussa, älä ryntää paikalle syyllistäen. Vaan ymmärrä, että hän voi olla tehnyt parhaansa, että saisi lopetettua tupakoinnin. Ehkä hän ei ole vielä siinä vaiheessa asiassa onnistunut, mutta on saattanut pystyä jo vähentämään esimerkiksi päivittäisiä tupakointikertoja. Jos ulkopuolinen alkaa syyllistämään tietämättä kokonaisuutta, voi siitä olla enemmän haittaa kuin hyötyä.

Tupakoinnin yleisyys odottajien keskuudessa

Terveyskirjaston kirjoituksesta selviää, että jopa 15 % suomalaisista odottavista äideistä tupakoi koko raskauden ajan. Tämä heikentää merkittävästi raskauden hyvin sujuvuuden ennustetta. “Tupakointi aiheuttaa ennenaikaisuutta ja pienipainoisuutta, jotka ovat merkittävimmät sikiöiden ja vastasyntyneiden kuolleisuutta ja sairastumista aiheuttavat tekijät”, todetaan Terveyskirjastossa.

Tupakointi lisää ennenaikaisena syntymisen riskiä. Kuva: Pixabay / SeppH

Tupakoinnin vaikutukset sikiöön ja raskauteen

Tupakoinnilla on monenlaisia mahdollisia vaikutuksia raskauden kulkuun. Esimerkiksi keskenmenon ja kuolleena syntymisen riski lisääntyy. Tupakansavun sisältämät nikotiini ja hiilimonoksidi (=häkä) pääsevät helposti istukan läpi, selviää Terveyskirjaston tekstistä. Vielä syntymän jälkeenkin tupakoinnille altistumisen vaikutukset jatkuvat. Esimerkiksi kätkytkuoleman riski on suurempi kuin tupakoimattomilla. Lapsilla esiintyy useammin hengitystieinfektioita, astmaa, ylivilkkautta ja oppimishäiriöistä.

Lopettamisella on monenlaisia hyötyjä

Tupakoinnin lopettaminen on hyödyllistä raskaana ollessa. Kun sauhuttelun pystyy jättämään heti alkuraskauden aikana, vähenee ennenaikaisen synnytyksen riski merkittävästi ja jopa samalle tasolle kuin tupakoimattomilla. Jos tupakointi loppuu ennen raskauden puoliväliä, sikiön kasvu normalisoituu, todetaan Terveyskirjastossa.

Lopettaminen on vaikeaa, mutta moni onnistuu siinä

Tupakoinnin lopettaminen ei välttämättä ole yhtä helposti tehty kuin sanottu. Riippuvuus savuketta kohtaan voi olla todella kova. Moni odottaja varmasti haluaisi lopettaa, mutta ei siihen kykene ainakaan helposti. Joka tapauksessa noin puolet tupakoivista odottavista äideistä onnistuu lopettamaan sauhuttelun ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana, selviää Vau.fi-sivuston kirjoituksesta.

Miten suhtautua tupakoivaan odottajaan?

Sydänlääkäri Syvänne korostaa Vau.fi-sivuston kirjoituksessa, että tupakoivaan odottajaan tulee suhtautua kunnioittavasti ja ymmärtävästi. Myötätuntoisella asenteella saa paljon enemmän hyvää aikaan kuin syyllistäen. Hän toteaa myös, että jos tupakointia ei onnistu kokonaan lopettamaan, on vähentämiselläkin paljon hyviä vaikutuksia.

Muista myötätuntoinen asenne tupakoivaa odottajaa kohtaan. Kuva: Unsplash / Remi Walle

Savuttomat vauvat -kampanja

Iltalehdessä on kerrottu toimintamallista, joka voi auttaa raskaana olevia tupakoinnin lopettamisessa. Tässä kehitetyssä mallissa annetaan odottajalle todellista apua ja uusia positiivisia asioita elämään, kertovat keksinnön kehittäjät. Hämeenlinnassa on tämän kampanjan avulla saatu lupaavia tuloksia suuri osa odottavista äideistä on onnistunut tupakoinnin lopettamisessa.

Lue myös:

Tutkimus: jopa passiivinen altistus tupakalle suurentaa kohtukuoleman riskiä


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.