Konttauskypärä päähän ja harjoittelemaan tärkeitä taitoja!

Konttauskypärä päähän ja harjoittelemaan tärkeitä taitoja!
Kuva: Jimmy Conover / Unsplash

Konttauskypärät tuovat turvallisuuden tunnetta pienten lasten vanhemmille. Osa hankkii tämän tärkeän suojavälineen jo ennen vauvan syntymää. Eihän sitä tiedä, että miten nopeasti oma pienokainen lähtee liikkeelle. Parempi varautua riittävän ajoissa vauhdin ja vaarallisten tilanteiden varalle.

On olemassa monenlaisia lapsia ja vanhempia. Jotkut pienokaiset ovat rauhallisia tutkijoita, jotka harkitsevat tarkkaan ennen kuin toimivat. Toiset taas toimivat ennen kuin ajattelevat ja heillä on valtava halu päästä liikkeelle nopeasti. Osa oppii kiipeämään jo ennen kuin kävelemisen taito on hallussa.

Vanhempien erilaisuus tulee esiin esimerkiksi silloin, kun lapsi lähtee liikkeelle. Suurin osa äideistä ja isistä on odottanut sitä päivää kovasti, että oma pienokainen oppii nousemaan ja kävelemään tukea vasten. Eikä mene kauaakaan, kun harjoitellaan jo juoksuaskeleita. Osa vanhemmista osaa suhtautua näihin lapsuuden virstanpylväisiin ihanan rennolla asenteella. Joskus ulkopuolisten mielestä saattaa tuntua, että liiankin rennosti. Muut saattavat seurata jännittynein mielin lapsen epävakaata menoa ja olla käsi ojossa tarjoamassa apua.

Osa vanhemmista odottaa kauhunsekaisin tuntein lapsen kasvua ja sitä, että hän ei enää pysykään aloillaan rauhallisesti söpöllä leikkimatollaan. Konttauskypärä on jo aikapäiviä sitten hankittu ja nopeasti tulee se päivä, että se kaivetaan esiin kaapista. Ei olisi kiva, jos lapsi yhtään loukkaisi itseään tai päätään. Toisinaan vanhemmat saattavat jopa liiaksi suojella lastaan.

Onneksi lapsen keho kestää yllättävän hyvin normaalissa arjessa syntyviä pieniä kolhuja. Hyvä terveys -lehden kirjoituksessa lastenlääkäri Jarmo Salo toteaa, että lapselle tulee väistämättä erilaisia kolhuja, kun hän harjoittelee liikkeelle lähtemistä. Kehityksen kannalta on enemmän haittaa siitä, jos lapsen touhuja liiaksi rajoitetaan kopsahdusten pelossa. Pikkuiset pään alueen kolhut eivät aiheuta yleensä isoja ongelma ja “pääosassa vakavimmissakin vammoissa ennuste on hyvä”, toteaa Salo.

On siis tärkeää antaa lapsen harjoitella ikätason mukaisia kiinnostavia taitoja. Liikkumaan oppiminen ilman harjoittelua on kuin lähtisi laskeutumaan lentokoneella ilman tähän asiaan liittyvää tietotaitoa. Harva asia elämässä onnistuu ilman harjoittelua. Jos se rauhoittaa vanhemman mieltä, niin kyllä sen konttauskypärän voi taaperon päähän asettaa. Ei siitäkään mitään haittaa ole. Mieluummin kypärä päässä kuin se, että ei uskalleta antaa taaperon harjoitella tärkeitä taitoja.

Onko teidän perheessä ollut konttauskypärä käytössä?

Teksti: Mami Mixtuura


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.