Nämä merkit kertovat, että lapsesi kärsii raudanpuutteesta!

Kuva: Sharon / Mccutcheon Unsplash

Viime vuosien aikana on keskustelu raudanpuutteesta käynyt vilkkaana. Aikaisemmasta artikkelistamme pääset lukemaan, miten montaa eri mieltä alhaisesta varastoraudasta ollaan jopa lääkäreiden keskuudessa. Osa terveydenhuollon ammattilaisista pitää keskustelua alhaisesta ferritiinistä muoti-ilmiönä. Osa taas näkee asian vakavana terveysongelmana. Tiedätkö, millaisia oireita raudanpuute voi aiheuttaa lapsella?

Raudanpuute lapsilla

Lapset voivat kärsiä raudanpuutteesta, jonka syyt ja oireilu voi vaihdella paljon yksilöstä toiseen. On monenlaisia oireita, jotka voivat herättää epäilyn lapsen raudanpuutteesta.

Anemia

Terveyskirjaston mukaan anemialla tarkoitetaan tilaa, jossa veren punasolupitoisuus on pienentynyt. Verikoetuloksissa näkyvä pienentynyt hemoglobiiniarvo paljastaa anemian. Jos lapsen ruokavalio on monipuolinen, on raudanpuutteesta johtuva anemia harvinainen. Ruokavalio kuitenkin on tavallisin syy anemialle. Monet eri sairaudet voivat aiheuttaa anemiaa. Jos anemia kehittyy vähitellen, ovat oireet yleensä lieviä.

Raudanpuute ilman anemiaa

Raudanpuute ilman anemiaa tarkoittaa tilaa, jossa hemoglobiini on viitearvojen rajoissa, mutta ferritiini eli varastorauta on alhainen. Raudanpuute voi aiheuttaa monenlaisia oireita, mutta oireet voivat johtua monesta muustakin asiasta, toteaa lääkäri Ilona Ritola. Oireita voivat olla esimerkiksi: keskittymiskyvyttömyys, motorinen levottomuus, päänsäryt, toistuvat infektiot, kiukkuisuus, vatsakivut ja tarve syödä jotain syötäväksi kelpaamatonta.

”Raudanpuute saattaa vaikuttaa lapsen kehitykseen useilla osa-alueilla heikentäen lapsen älyn, motoriikan ja käytöksen tasoa”, kertoo Ritola. Raudanpuute ilman anemiaa saattaa olla yhteydessä esimerkiksi aktiivisuuden ja tarkkaavaisuuden häiriöihin (ADHD) ja jalkakipuihin. Ritolan mukaan lisätutkimukset olisi erittäin tarpeellisia.

Milloin lääkäriin?

Jos lapsi on huomattavan väsynyt, kalpea tai hänellä on iholla ilman selkeää syytä ilmaantuvia mustelmia, on tarpeen käydä lääkärin puheilla, ohjeistaa Terveyskirjasto.

Ei rautalisän aloitusta omin päin

Jos herää epäily lapsen anemiasta tai raudanpuutteesta, rautalisää ei pidä aloittaa omin päin. Tärkeää on tehdä riittävät tutkimukset, jotta saadaan selville onko hoidolle tarvetta ja mikä on syynä, jos laboratoriotulokset ovat poikkeavia. Omin päin aloitettu rautalisä voi olla jopa vaarallista, koska rautaa voi kertyä elimistöön liiallisesti. Vääränlainen hoito voi myös viivästyttää oikean ja tarpeellisen hoidon aloittamista.

Teksti: Liisa

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)