Köyhyys stressaa nuoriakin – 4 pysäyttävää köyhyyskokemusta

Köyhyys stressaa nuoriakin – 4 pysäyttävää köyhyyskokemusta
Kuva: Pexels/Dany Kurniawan

Pienituloisten määrä kasvoi Suomessa vuonna 2021. Tilastokeskuksen mukaan pienituloisia oli 718 700 henkilöä ja pienituloisia lapsia oli 121 800. Pienituloisuuden rajaksi on määritelty 60 prosenttia mediaanitulosta. Kela puolestaan kertoi viime syyskuussa, että hintojen nousu vei yli 60 000 kotitaloutta köyhyyteen. Heistä lapsiperheitä oli 16 000.

Pienituloisuus aiheuttaa stressiä monille vanhemmille, mutta myös lapsille. Jopa 15-vuotiaat kertovat kokevansa stressiä köyhyyden vuoksi, kertoo Turun yliopisto.

Turun yliopiston tutkijat toteuttivat ensimmäisinä Suomessa lapsille ja nuorille suunnatun köyhyyskokemuksiin liittyvän kirjoituskilpailun. Nuoria pyydettiin kertomaan omin sanoin köyhyyskokemuksistaan.

Kokemuksia tuli yhteensä 84 nuorelta, joista 35 osallistui myös kirjoituskilpailuun. Nuorten vastaukset yllättivät tutkijat.

“Kirjoitusten sisällöissä yllätti se, kuinka paljon nuoret sukupuolesta riippumatta kirjoittivat kykenemättömyydestään kuluttaa samalla tavoin kuin heidän vertaisensa. Energian hinta ja inflaatio kuuluivat valtaosassa tekstejä”, Turun yliopiston sosiaalityön erikoistutkija Anna-Maria Isola sanoo.

“Hälyttävää oli se, että yli puolet kirjoittivat jo nuorina stressistä, jonka he yhdistivät köyhyyteen liittyviin tuntemuksiin. Tätäkin useampi kirjoitti köyhyyteen liittyvistä kielteisistä tuntemuksista”, hän lisää.

“En jaksa enää”

Tutkijoilla oli kirjoituskeruulle kaksi toivetta. Niiden toivotaan herättävän yhteiskunnallista keskustelua sekä toimivan tutkimusaineistona.

“Tutkimusryhmämme keskittyy aineiston pohjalta erittelemään asiat, tunteet, kokemukset ja tapahtumat, jotka nuoret liittävät omaan köyhyyteensä, tarkastelemaan koettua köyhyyttä kuluttamisen kulttuurin läpi”, Isola sanoo.

Aineistoa verrataan myös aiemmin kerättyihin, lapsiperheiden vanhemmille suunnattuihin kirjoituskilpailuaineistoihin.

“Stressin teema korostui niin vahvasti nuorten kirjoituksissa, että otamme myös sen tutkimusteemaksemme”, Turun yliopiston sosiaalityön professori Johanna Kallio kertoo.

Alla on neljä esimerkkiä nuorten kirjoituksista ja lisää on luettavissa täällä.

“Tulee paha mieli pyytää äitiltä mitään kun aina se vastaa ettei ole rahaa. Jätän välillä välistä esim kavereiden kanssa olon. Ettei nekin saa tietää että olen köyhä.”

“Lapsena jo ymmärsin, että olemme köyhiä. Jo 6-vuotiaana stressasin meidän taloudellisesta tilanteesta. Tiesin jo silloin, etten voi saada asioita mitä haluan, vaikka äiti haluaisi antaa ne minulle. Kaupassa valittiin aina halvin vaihtoehto, ja silti välillä kassalla otettiin tavaroita pois, kun ei ollut varaa.”

“Multa tippuu hiukset päästä, en saa nukuttua, en saa syötyä. Olen räjähdysherkkä. En jaksa enää. Aina ollut köyhä ja en varmaa ikinä pääse tästä. Sitä mukaa, ku sais enemmän rahaa ni hinnat nousee. En jaksa uskoa että saisin elämästä enää mitään ikinä irti.”

“Perheessä ei koskaan puhuttu ääneen rahasta tai raha-ongelmista. Se oli tabu. Sen takia en ikinä oppinut ymmärtämään miten rahaa käsitellään. Olen vain oppinut stressaamaan rahasta.”

Viime vuonna julkaistun Pelastakaa Lapset ry:n vuosittaisen Lapsen ääni -kyselyn tulokset kertoivat myös, miten pienituloisuus vaikuttaa lapsiin. Raportti paljasti hälyttäviä havaintoja pienituloisten perheiden lasten mielen hyvinvoinnista.

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *