Tiesitkö tämän lukemisen hyödyistä?

Tiesitkö tämän lukemisen hyödyistä?
Kuva: Alexandra_Koch / Pixabay

Teknologian kehittyminen on tuonut uudenlaisia tapoja toteuttaa lukuharrastusta, eikä painettu kirja enää ole ainut vaihtoehto. Lukemisen hyödyt näkyvät elämän eri osa-alueilla, lisäksi se on loistava ajanviete.

Kirjastot ovat suosittuja ajanviettopaikkoja kaikenikäisten ihmisten keskuudessa. Kirjastoautot ovat mahdollistaneet lukuharrastuksen myös syrjäkylillä asuville ihmisille. Kirjastot elävät murroksessa. Perinteiset painetut kirjat ovat saaneet rinnalleen e-kirjoja sekä ja äänikirjoja.

Lapselle ääneen lukeminen on hyödyllistä

Jotkut vanhemmat odottavat hetkeä, kun lapsi kasvaa ja hänelle voi aloittaa kirjojen lukemisen ääneen. Nykytietämyksen mukaan lukuharrastus kannattaa aloittaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Jo pienelle vauvalle ääneen lukeminen on monella tavalla hyödyllistä.

Moni nykyajan lapsi oppii lukemaan jo ennen esikoulua. Kenenkään ei tarvitse huolestua, vaikka tämän taidon oppimiseen kuluisi pidemmän aikaa. Yleensä pian koulutien alettua alkaa sanojen tavaaminen eikä kauaakaan, kun lukulistalla on entistä vaikealukuisempia kirjoja.

Edes sarjakuvat eivät välttämättä innosta lukemaan

Viimeisten vuosikymmenten aikana tulleet muutokset ovat mullistaneet maailmaa monella tavalla. Enää edes sarjakuvat eivät saa lapsia innostumaan lukuhetkistä.

“Nykyajan lapset ovat tottuneet aivan erilaiseen aivojen stimulointiin – sellaiseen, johon painettu sana ei riitä”, toteaa Tuomas Lius kolumnissaan.

Lukemisen monenlaiset hyödyt

  • Sanavarasto kasvaa
  • Mielikuvitus paranee
  • Empatiakyky lisääntyy
  • Edesauttaa myöhemmin koulussa oppimista
  • Keskittymiskyky paranee
  • Keskustelutaidot kehittyvät
  • Sosiaaliset taidot kehittyvät
  • Tukee itsevarmuuden ja selviytymistaitojen kehittymistä
  • Auttaa ilmaisemaan mielipiteitä

Vanhemman esimerkin merkitys

Vanhemman näyttämä esimerkki on tärkeä. Jos lapsi ei innostu kirjojen lukemisesta, kannattaa miettiä, onko itse tarttunut kirjaan lasten nähden. Yksi kokeilemisen arvoinen idea on järjestää koko perheen yhteinen kirjojen lukupäivä. Silloin jätetään muut asiat vähemmälle huomiolle. Kirjan avaaminen ja lukemisen aloittaminen voi antaa kipinän läpi elämän kestävälle lukuharrastukselle!

Lähteet: Lukukeskus, Opetushallitus

Kuuluuko lukeminen teidän perheen harrastuksiin?

Teksti: Liisa

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *