Mistä raskauspahoinvointi johtuu? Tutkijat uskovat löytäneensä syyn

Kuva: Pexels/Andrea Piacquadio

Valtaosa raskaana olevista kokee odotusaikana vähintään lievää pahoinvointia. Erittäin voimakasta raskauspahoinvointia, hyperemeesiä kokee noin prosentti odottajista. Ruuhkavuosien toimitus kertoi aiemmin, että suomalaisilla raskauspahoinvoinnin oireet ovat useimmiten keskivaikeita.

Tutkijat uskovat löytäneensä syyn, joka aiheuttaa raskauspahoinvointia. Vuosikymmeniä kestäneiden tutkimusten jälkeen Etelä-Kalifornian yliopiston tutkija Marlena Fejzo kollegoineen on tunnistanut hormonin, joka toimii aivoissa aiheuttaen pahoinvointia, kertoo Science Alert.

Hormoni on nimeltään GDF15. Uusimmissa tutkimuksissa Fejzo tutkimusryhmineen on havainnut tämän hormonin määrän kasvavan runsaasti raskauden aikana. Osa odottajista vaikuttaisi olevan muita herkempiä sille.

”Löydöksemme asettavat GDF15:n raskauspahoinvoinnin ja hyperemeesin ytimeen ja viittaavat keinoihin pahoinvoinnin hoitoon sekä estämiseen”, todetaan vielä vertaisarvioimattomassa raportissa.

GDF15-Hormoni on ollut tutkijoiden kiinnostuksen kohteena jo vuodesta 2000, milloin sitä havaittiin runsaasti raskaana olevien veriseerumissa. Tämän jälkeen hormonin vaikutuksesta on saatu lisänäyttöä kaksostutkimuksilla ja tutkimalla voimakkaasta raskauspahoinvoinnista kärsivien perimää.

Vuoden 2022 alussa Fejzo tutkimusryhmineen löysi uusia variantteja GDF15-hormonia koodaavista geeneistä, jotka he yhdistivät hyperemeesiriskiin. Tuoreimmat näytöt hormonin vaikutuksesta on julkaistu kesäkuussa.

Raskauspahoinvointiin hoitokeinoja tulevaisuudessa?

Tutkimusta tehnyt Fejzo on kokenut hyperemeesin, joka motivoi häntä etsimään raskauspahoinvoinnin aiheuttajaa. Tuoreimmat löydökset voivat tuoda lohtua raskaana oleville tai raskautta suunnitteleville, vaikka uusia hoitokeinoja ei vielä olekaan kehitetty tutkimustulosten pohjalta.

Tutkijat havaitsivat GDF15:n tasojen olevan korkeammat hyperemeesistä kärsivillä, kuin verrokkiryhmän odottajilla. Havainto on vahvistanut aiempia tutkimuslöydöksiä.

”Voimme tulkita, että korkeammat GDF15:n tasot raskaana olevien veressä ovat yhteydessä korkeampaan hyperemeesin riskiin”, Fejzo tutkimusryhmineen kirjoittaa raportissaan.

Tutkijoille ilmeni, että hyperemeesille altistavia geenejä omaavilla oli GDF15:tä vähemmän veressään, kun he eivät olleet raskaana. Verratessa dataa toiseen tutkimusjoukkoon, tutkijat huomasivat, että korkeammat GDF15-tasot ennen raskautta omaavilla oli puolestaan alhaisempi hyperemeesiriski.

Tämä viittaisi tutkijoiden mukaan siihen, että korkeammat GDF15-tasot ennen raskautta antavat jonkinlaista suojaa hyperemeesiä vastaan, koska odottajat ovat tottuneet tähän hormoniin. Lisätutkimukset ovat yhä tarpeen, mutta tutkijat toivovat, että tehostamalla GDF15:n tasoja ennen raskautta ,voitaisiin estää hyperemeesiä ja raskauden aikana tasoja laskemalla pahoinvointi voitaisiin pitää loitolla.

Tutkimustuloksista uutisoi ensimmäisenä Tekniikan maailma.

Lähde: Science Alert

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)