Endometrioosi vaikuttaa hedelmällisyyteen vuosia ennen diagnoosia

woman sleeping
Kuva: Jonathan Borba

Kohdun limakalvon sirottumatauti eli endometrioosi on yleisyydestään huolimatta alidiagnosoitu krooninen tulehdussairaus, jota sairastaa jopa 10 prosenttia hedelmällisessä iässä olevista naisista. Arvioiden mukaan Suomessa endometrioosin kanssa eläviä on noin 200 000.

Endometrioosi voi olla lapsettomuuden taustalla, joka usein todetaankin lapsettomuushoitojen yhteydessä. HUSin ja Helsingin yliopiston tuore tutkimus osoittaakin, että endometrioosi vaikuttaa hedelmällisyyteen jo vuosia ennen taudin lopullista diagnoosia.

Tutkimuksessa ilmeni, että naiset saavat keskimäärin vähemmän lapsia ennen endometrioosidiagnoosia kuin terveet verrokit. Tutkimuksessa havaittiin, että ennen leikkauksessa todennettua endometrioosia naiset synnyttivät noin puolet vähemmän lapsia verrattuna heihin, joilla ei myöhemmin todettu endometrioosia.

Endometrioosissa kohdun limakalvon kaltaista kudosta kasvaa myös siellä, missä ei pitäisi: munasarjoissa, munanjohtimissa ja jopa suolistossa. Yleisin endometrioosin oire on erittäin voimakas kuukautiskipu, joka kestää useamman päivän ja esiintyy joka kierrolla.

Endometrioosidiagnoosin saamiseen menee usein noin seitsemän vuotta, mutta diagnoosiviive voi olla jopa yhdeksänkin vuotta. Tauti diagnosoidaan nykyisin yleensä esitietojen ja kliinisen tutkimuksen perusteella. Uutta tutkimusta johtanut professori Oskari Heikinheimo kertoo, että taudin varhainen diagnosointi on tärkeää myös hedelmällisyyden kannalta.

”Lääkäreiden, jotka vastaanotollaan näkevät kivuliaista kuukautisista ja kroonisesta lantiokivusta kärsiviä naisia, tulee pitää mielessään endometrioosin mahdollisuus. Heidän tulisi keskustella potilaiden kanssa sairauden vaikutuksista hedelmällisyyteen ja tarjota viipymättä asianmukaista hoitoa endometrioosiin”, hän sanoo.

Selvä ero syntyvyydessä

Human Reproduction -tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin 18 324 suomalaista 15–49-vuotiasta naista, joilla oli kirurgisesti todennettu endometrioosi vuosina 1998–2012. Heitä verrattiin 35 793 samanikäiseen naiseen, jolla ei ollut endometrioosidiagnoosia.

Seurantajakson aikana yhteensä 7 363 (40 %) endometrioosia sairastavaa naista synnytti elävän vauvan ennen endometrioosidiagnoosin saamista, kun taas verrokkiryhmään kuuluvista naisista 23 718 (66 %) synnytti elävän vauvan. Myöhemmin endometrioosidiagnoosin saaneilla naisilla lapsiluku oli 1,93 ja verrokkiryhmän terveillä naisilla 2,16.

HUS kertoo, että seuraavassa tutkimuksessa tarkastellaan samojen naisten endometrioosin kirurgisen diagnoosin ja hoidon jälkeistä hedelmällisyyttä.

”Toivomme, että endometrioosia sairastavien naisten hedelmällisyys saavuttaa tällä myöhemmällä kaudella saman tason kuin terveiden verrokkien”, Heikinheimo kommentoi.

Tutkimuksella on merkitystä: aiemmin endometrioosia sairastavien naisten synnytysten määrästä ja sairauden vaikutuksista hedelmällisyyteen ennen diagnoosia on ollut saatavilla vain vähän tietoa. Voit tutustua tutkimusartikkeliin tarkemmin englanniksi täällä.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.