Heitä hyvästit stressille! Nämä 7 tapaa auttavat onnistumaan

Ruuhkavuosien keskellä stressitasot voivat olla korkealla ja nakertaa jaksamista. Itsestään ja omasta hyvinvoinnista olisi kuitenkin tärkeää muistaa huolehtia. Siksi olisikin hyvä antaa päivittäin aikaa erilaisille tavoille huolehtia itsestään.

Jos laiminlyöt hyvinvointiasi ja se jää toistuvasti muiden asioiden jalkoihin, voit alkaa lopulta ajatella, ettet ole edes huolehtimisen arvoinen. Jos taas otat aikaa itsestäsi huolehtimiseen, voi omanarvontuntosi ja itsevarmuutesi parantua.

Itsestään huolehtiminen on paljon muutakin kuin hemmottelevia vaahtokylpyjä ja rentoutumista hyvän kirjan sekä herkkujen parissa. Itsestäsi huolehtiminen vähentää stressiä, auttaa palautumaan ja tuo hyvää oloa.

Nämä 7 tapaa auttavat sinua pitämään huolta hyvinvoinnistasi sekä heittämään hyvästit stressille

Panosta harrastuksiisi

Mieti harrastuksiasi ja vapaa-ajan aktiviteettejasi. Mitkä niistä tuovat sinulle iloa ja hyvää mieltä? Se voi olla lukeminen, tanssitunnit, värittäminen tai neulominen – mitä tahansa – mutta tärkeintä on, että järjestät sille aikaa arjessasi.

Pidä päiväkirjaa

Omien ajatusten ja tunteiden purkaminen paperille voi tehdä olosta kevyemmän. Huolet ja murheet on kirjoitettu ylös eivätkä ne välttämättä enää pyöri samalla tavalla ajatuksissa. Voit pitää päiväkirjaa myös muuten kuin paperille tai jos kirjoittaminen ei tunnu omalta, sanele ajatuksiasi nauhalle ja tee eräänlaisia äänipäiväkirjoja.

Aloita päiväsi kävelyllä

Moni suuntaa huomionsa heti aamulla laitteiden ruutuihin. Puhelimen näytöltä näkyvät ilmoitukset varastavat huomion ja stressitasot lähtevät nousuun. Aloita päiväsi pehmeämmin käymällä pienellä kävelyllä tai happihypyllä pihalla. Yritä herätä hieman tavallista aiemmin ehtiäksesi ulkoilemaan.

Vähennä hälyä elämässäsi

Erilaista tietoa tulee jatkuvasti joka suunnasta. Radio, televisio ja puhelin syytävät uutisia, työkaverit ja ystävät juoruavat muista ja sosiaalinen media syytää päivitystä toisen perään. Jos huomaat näiden vaikuttavan jaksamiseesi, vähennä ”hälyä” elämässäsi. Sammuta televisio ja sano juoruilevalle ystävälle, että haluaisit puhua mieluummin jostain muusta. Tunnista rajasi.

Liiku

Liikunta on oiva tapa laskea stressitasoja ja vapauttaa hyvän mielen hormoneja. Jos kiireinen arki ei tarjoa muuta mahdollisuutta, hyödynnä lasten harrastuksia tai lasten kanssa puuhastelua liikunnan harrastamiseen.

Opettele sanomaan EI

Tämä on yksi parhaimmista tavoista pitää huolta itsestä: opetella sanomaan ei. Se on tapa asettaa rajoja sekä vaalia omaa jaksamista. Sinun ei tarvitse suostua kaikkiin ehdotuksiin. Sinulla on oikeus kunnioittaa itseäsi ja hyvinvointiasi.

Laita tavat ylös kalenteriin

Valitsetpa sitten minkälaisia tapoja tahansa, joilla huolehdit itsestäsi tahansa, varaa niille aikaa. Yksi tai kaksikin tapaa säännöllisesti tehtynä voi laskea huomattavasti stressitasoja ja kohentaa jaksamista sekä onnellisuutta. Säännöllisyys auttaa tapoja muuttumaan pysyviksi rutiineiksi, joten tästä syystä tavat kannattaa aluksi aikatauluttaa kalenteriin. Kun kalenteri muistuttaa sinua tavoista, on ne vaikeampi jättää tekemättä. Lopulta tavat tulevat selkärangasta ja huolehdit itsestäsi jatkossakin ollen samalla parempi kumppani ja vanhempi – koska voit paremmin.

Lähde: Your Tango

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.