Äiti jyrähtää: Isovanhemmilla on velvollisuus auttaa lasten kanssa

Ennen useampi sukupolvi saattoi asua jopa samassa pihapiirissä ja isovanhemmat olivat hyvin tiiviisti mukana lastenlastensa elämässä, mutta nykypäivänä tilanne on toinen. Ruuhkavuosien toimitus julkaisi aiheeseen liittyvän artikkelin aiemmin kesällä, minkä voit lukea täällä.

Monet isovanhemmat ovat mielellään läsnä lastenlastensa elämässä ja auttavat vanhempia lapsiperhearjen keskellä, mutta voiko isovanhempia velvoittaa auttamaan lasten kanssa? Aihe on herättänyt keskustelua äitien keskustelupalstalla.

Isovanhemmilla on moraalinen velvollisuus osallistua ja auttaa lasten kanssa, eräs äiti on täräyttänyt Mumsnetin Am I Being Unreasonable -palstalla julkaisemassaan kirjoituksessa. Panoksen ei tarvitse olla välttämättä kovin suuri, mutta äidin mielestä isovanhempien pitäisi osallistua edes jollakin tavalla.

Äiti kertoo, että hänen vanhempansa viettävät mielellään aikaa lapsenlapsensa kanssa, mutta se tapahtuu heidän ehdoillaan. Isovanhemmat voivat ottaa lapsenlapsensa hoitoon päiväksi, mutta äiti ei kuitenkaan ole saanut sovittua heidän kanssa säännöllistä ja toistuvaa osallistumista lapsen hoitoon.

”En tiedä, mitä ajattelen tästä ja se on minusta melko kauheaa. Onneksi minulla on varaa päivähoitoon, mutta kenties ajattelisin eri tavoin, jos se ei olisi mahdollista”, äiti kirjoittaa ja lisää uskovansa, että osallistuisi itse mahdollisten lastenlastensa hoitoon tulevaisuudessa luotettavasti.

Lapset ovat oma valinta

Äiti kysyy kirjoituksensa lopuksi muilta keskustelupalstan äideiltä, onko kohtuutonta ajatella, että isovanhemmilla on moraalinen velvollisuus jollain tavalla auttaa lasten kanssa. Kirjoitus on kerännyt sivukaupalla vastauksia ja aihe on jakanut mielipiteet.

”Vanhempasi ovat tehneet kasvatustehtävänsä sinun kohdallasi. Miksi ihmeessä he olisivat sinulle mielestäsi jotain velkaa”, yksi kommentoija ihmettelee.

”Vanhempani asuivat satojen kilometrin päässä, kun tyttäreni syntyi. He kyllä tulivat toisinaan auttamaan, mutta se oli heidän valintansa ja en koskaan olisi voinut olettaa, että he tulivat auttamaan lapsen hoidossa”, toinen kommentoi.

Useampi kommentoija huomautti, että perheen perustaminen on oma valinta, jolloin vastuu hoitopaikan tai lapsenvahdin löytämisestä on vanhemmalla itsellään. Jos isovanhemmat tarjoavat apuaan, se on bonusta.

Halua auttaa äitiä löytyy

Toiset sen sijaan eivät olleet yhtä valmiita tuomitsemaan kirjoituksen julkaisutta äitiä tai olleet yhtä jyrkästi eri mieltä hänen kanssaan.

”En pystyisi seuraamaan vierestä, jos tyttärelläni olisi vaikeaa vanhempana ja sanomaan hänelle, että en auta häntä kasvattamaan lapsiaan, koska haluan käydä laitattamassa kynteni”, yksi kommentoi.

”En tiedä moraalisesta velvollisuudesta, mutta minun kulttuurissa ja perheessä on tyypillistä, että isovanhemmat haluavat pitää huolta lapsenlapsistaan ja helpottavat lastenhoitoa ainakin toisinaan”, toinen kirjoitti.

”Jos olen hyvässä kunnossa ja asun lähellä, yritän osallistua. Minusta on todella autoa, miten lastenkasvatus ja hoito nähdään ydinperheen asiana ja olet onnekas, jos isovanhemmat/tädit/sedät jne. auttavat”, kolmas kommentoi.

Mitä mieltä sinä olet: onko isovanhemmilla moraalinen velvollisuus auttaa lasten kanssa?

Lähde: Metro, Mumsnet

Teksti: Miia

1 kommentti

  1. Meidän vanhemmat ovat omat lapsensa jo hoitaneet ja mielestäni heillä ei ole velvollisuutta hoitaa myös lapsenlapsia. Omalla kohdallani mummit olivat jo eläkkeellä kun poikamme syntyi ja halusivat hoitaa poikaa, mutta tämä vain kun heille sopi.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.