RS-virus sairastuttaa etenkin vauvoja – vaikea tauti voi viedä sairaalaan

Kuva: Bru-nO / Pixabay

Syys- ja talvikuukausien aikana erilaiset virukset leviävät ja sairastuttavat väkeä vauvoista vanhuksiin. Syksyn flunssakausi on jo käynnistynyt lokakuun alussa, ja liikkeellä on ollut tavanomaisia hengitystieinfektioita aiheuttavia viruksia sekä koronavirusta, jonka tartunnat ovat nousussa tällä hetkellä. Loppuvuoden aikana voi alkaa jyllätä myös influenssaepidemia ja RS-virus, josta etenkin pienten lasten perheissä on hyvä olla tietoinen.

RS-virus, eli respiratory syncytial virus, vie usein pieniä lapsia ja ikääntyneitä sairaalahoitoon. Virus aiheuttaa yleensä ylähengitysteiden lievän infektion, mutta vauvoilla, ikääntyneillä ja hengitystieinfektioiden riskiryhmiin kuuluvilla henkilöillä on kuitenkin muita suurempi riski saada vaikea RS-viruksen aiheuttama tauti.

Asiantuntijoiden mukaan lähes kaikki vakavat, sairaalahoitoon johtavat RS-virustartunnat todetaan alle kuuden kuukauden ikäisillä lapsilla. Kolmasosa suomalaislapsista saa RSV-infektion ensimmäisen elinvuotensa aikana ja osa heistä tarvitsee sairaalahoitoa. Suurin osa näistä on perusterveitä lapsia, joilla ei ole erityisiä RS-viruksen lääketieteellisiä riskitekijöitä.

”Erityisen alttiita vaikealle RSV-infektiolle ovat alle puolen vuoden ikäiset imeväiset. Lapsilla RSV-diagnostiikka on selkeää ja yksiselitteistä”, lasten infektiolääkäri Harri Saxen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä (HUS) sanoo.

RS-virus leviää erittäin tehokkaasti pisara- ja kosketustartuntana esimerkiksi aivastaessa tai yskittäessä. Jos tauti tulee lievänä, paranee se itsekseen kotihoidolla. RS-viruksen aiheuttamaan tautiin ei ole olemassa mitään täsmähoitoa, vaan sairastunutta hoidetaan oireenmukaisesti. Viruksen ehkäisemiseksi on nykyään olemassa useampia ennaltaehkäiseviä hoitoja, kuten vasta-ainevalmiste ja rokotteita.

Aikuiset voivat suojautua RS-virukselta huolehtimalla hyvästä käsihygieniasta, sairastamalla vastuullisesti kotona ja yskimällä ja aivastamalla hihaan tai nenäliinaan. Lisäksi on hyvä huomioida muiden suojaaminen. Flunssaisena tulisi välttää vaikean RSV-taudin riskiryhmiin ikänsä tai perussairauksiensa takia kuuluvien tapaamista. Imeväisikäistä voi suojata RSV:ltä välttämällä ylimääräisiä vierailuja varsinkin vastasyntyneiden kanssa.

Vuosittain satoja lapsia hoidetaan sairaalassa

Pienistä lapsista suurin riski vakavalle RS-viruksen aiheuttamalle taudille on alle puolen vuoden ikäisten lisäksi ennenaikaisesti syntyneillä. Viruksen aiheuttamia oireita ovat nuha, nenän tukkoisuus, hengitysvaikeudet, yskä ja syömisvaikeudet, sillä imetys vaikeutuu nenän tukkoisuuden takia. Tavallisesti vanhemmat kääntyvät terveydenhuollon ammattilaisen puoleen kun vauva ei syö. Jos imeväisellä esiintyy hengitysvaikeuksia, tulee aina ottaa yhteyttä lääkäriin.

”Tutkimusten mukaan sairaalahoitoa vaativan RSV-infektion esiintyvyys on noin 20 tapausta 1 000 lasta kohden. Tämä tarkoittaa sitä, että Suomessa hoidetaan vuosittain satoja RSV-tartunnan saaneita lapsia”, Saxen taustoittaa.

”RSV:n vuoksi sairaalaan joutuvista lapsista osa tarvitsee osastohoidon lisäksi tehohoitoa. Myös sairaalahoitoajat voivat olla pitkiä, usein viikon mittaisia”, hän sanoo.

Suomessa RS-viruksen tautihuippu ajoittuu yleensä talveen, mutta viime vuonna RS-virusepidemia käynnistyi totuttua aiemmin. Vuosina 2018–2022 RSV-infektioita raportoitiin Suomessa vuosittain 4000–8000 tapausta, joka on vain jäävuoren huippu koko tautitaakasta.

Vauvojen lisäksi vakavaan riskiryhmään kuuluvat yli 60-vuotiaat aikuiset ja henkilöt, joilla on esimerkiksi krooninen keuhko- tai sydänsairaus, diabetes, munuaissairaus tai immuunipuutos. Heillä RSV-tauti aiheuttaa yskää, hengenahdistusta ja keuhkokuumetta. RSV-epidemioita voi esiintyä esimerkiksi hoitolaitoksissa.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.