Perheenlisäys suunnitteilla? Näistä syötävistä voi olla apua

assorted fruits on brown wooden bowls
Kuva: Jimmy Dean

Terveellisen ruokavalion noudattaminen kuuluu hyviin elämäntapoihin. Se voi myös tukea hedelmällisyyttä ja olla näin hyödyksi, jos suunnitelmissa on perheenlisäys.

Ruokavalion viilaaminen terveellisemmäksi voi auttaa kehoa valmistautumaan raskauteen, kertoo Parents-sivusto. Tietynlaiset ruokavaliot ja syötävät voivat edesauttaa hedelmöittymistä ja raskauden alkamista.

”Jos syöt samaan tapaan kuin olisit jo raskaana, voi se auttaa kehoa virittymään hedelmöittymiseen”, ravitsemusasiantuntija Sarah Krieger kertoi Parentsille.

Tutkimuksissa on havaittu, että paljon täysjyvää, vihanneksia, hedelmiä ja kalaa sisältävät ruokavaliot parantavat hedelmällisyyttä etenkin naisilla. Ruuhkavuodet kertoi aiemmin, että anti-inflammatorista ruokavaliota noudattavilla henkilöillä hedelmöittyminen onnistui todennäköisemmin.

Ilta-Sanomat on puolestaan kertonut, että tutkimuksen mukaan hedelmöityshoito johtaa onnistuneeseen raskauteen todennäköisemmin, jos nainen noudattaa monin tavoin terveellistä ruokavaliota ennen raskautta. Tutkimuksessa erityisesti Yhdysvaltojen sydänliitto AHA:n suosittelemalla ruokavaliolla oli positiivinen vaikutus raskauteen.

Hedelmöittymisen todennäköisyyttä voi lisätä sisällyttämällä ruokavalioon näitä syötäviä:

Hedelmät ja vihannekset

Ruokavaliossa on hyvä olla paljon hedelmiä ja vihanneksia. Ravitsemusasiantuntija Alisa Vitti nostaa esiin vesimelonin ja parsan, jotka ovat hyviä glutationin lähteitä, sekä lehtikaalin, jossa on estrogeenin aineenvaihdunnan kannalta tärkeitä elementtejä. Glutationi sen sijaan on tärkeä munasolujen laadun kannalta.

Rasvat

Jokaisessa tasapainoisessa ruokavaliossa on oltava terveellisiä rasvoja, joita nautitaan kohtuudella. Pähkinät, avokado ja oliiviöljy vähentävät inflammaatiota kehossa, ja kuten jo todettua, anti-inflammatoriset ruokavaliot ovat hyväksi hedelmällisyydelle. Transrasvoja on hyvä välttää ja suosia sen sijaan tyydyttymättömiä rasvoja. Transrasvat kasvattavat insuliiniresistenssiä, mikä heijastuu kehon insuliinituotantoon. Korkeat insuliinitasot voivat vaikuttaa negatiivisesti ovulaatioon.

Hitaat hiilihydraatit

Hitaat hiilihydraatit ovat hyvä lähde hedelmällisyyttä tukeville vitamiineille, minkä lisäksi ne tekevät hyvää elimistölle ja auttavat pitämään verensokerin tasaisena. Ne pitävät myös kylläisenä paremmin, koska elimistö käsittelee niitä hitaammin.

”Yksi suosikeistani on tattari, jossa on ovulaatiota parantavaa D-chiro-inositolia”, Krieger sanoi Parentsille.

Hitaita hiilihydraatteja on muun muassa tummassa riisissä, bulgurissa, täysjyväruisleivässä, tuoreissa porkkanoissa, omenoissa ja appelsiineissa.

Proteiini

Kana, kalkkuna, porsas ja vähärasvainen liha ovat hyviä lähteitä proteiinille, sinkille ja raudalle, jotka ovat kaikki tärkeitä terveen raskauden rakennuspalikoita. Eläinproteiinin liiallinen tyydyttynyt rasva puolestaan voi olla kytköksissä hedelmällisyysongelmiin. Kananmunat ovat myös hyvä proteiinin lähde, vaikkakin niillä on huono maine kolesterolin kannalta.

”Keltuaisessa on hyvin proteiinia ja koliinia, joka auttaa kehittämään vauvojen aivotoimintaa”, Krieger kertoi.

Hedelmällisyyden lisäämisen kannalta voi suosia myös kasvisperäisiä proteiineja, kuten papuja, palkokasveja, pähkinöitä, siemeniä ja tofua. Niissä on terveellistä rasvaa ja ne ovat usein vähäkalorisia.

Ennen kuin teet liian radikaaleja ruokavaliomuutoksia, keskustele asiasta terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Muista myös kotimaiset ravitsemussuositukset.

Lähde: Parents

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)