Lopetitko ehkäisyn? Näin pian elimistö palautuu entiselleen

Kuva: Unsplash / Danilo Alvesd

Hormonaaliset ehkäisymenetelmät ovat suosittu keino ehkäistä raskaaksi tulemista. Lisäksi hormonaalisella ehkäisyllä, kuten yhdistelmäehkäisypillereillä (tuttavallisemmin e-pilleri), voidaan hoitaa kivuliaita kuukautisia, säännöllistää kuukautiskiertoa ja vaikuttaa hormonitasoihin.

Kun on valmis yrittämään raskautta ja päättää lopettaa hormonaalisen ehkäisyn käytön, miten nopeasti elimistö sopeutuu muutokseen ja palaa niin sanotusti entiselleen? Vaikka ehkäisyä olisi käyttänyt useita vuosia, on elimistön sopeutumisvaihe usein melko samankaltainen.

”Olipa se vuosi tai viisi vuotta, ei sillä ole merkitystä, miten kauan olet käyttänyt hormonaalista ehkäisyä. Kun lopetat ehkäisyn käytön, ei hormoneja kerry elimistöön. Elimistö käsittelee ne samaan tapaan niin silloin kuin aloitat käytön kuin vuosien käytönkin jälkeen”, naistentautien ja synnytysten lääkäri Kelly Culwell kertoi HuffPostille.

Pillereitä käyttävillä palautuminen voi olla jopa odotettua nopeampaa. Culwellin mukaan hormonit ovat poistuneet elimistöstä noin viikko pillereiden lopettamisen jälkeen, mutta seuraavien kuukautisten alkaminen voi riippua siitä, missä vaiheessa kiertoa pillerit on lopettanut. Jos pillerit lopettaa kesken kierron, voi seuraavia kuukautisia olla vaikeampi ennustaa.

Hormonaalisen ehkäisyn ehkäisevä vaikutuskin lakkaa melko nopeasti. Culwellin mukaan on tiedossa, että naiset voivat tulla raskaaksi jopa muutama päivä ehkäisyn lopettamisen jälkeen. Lääkäri painottaakin, että jos hormonaalisen ehkäisyn lopettaa muista syistä kuin raskauden toivossa, on siirryttävä muihin ehkäisymuotoihin.

Yleisesti kun on kyse ehkäisypillereistä, -laastareista ja -renkaista, voi ovulaatio alkaa parin viikon sisällä lopettamisesta. Palautuminen voi viedä enemmänkin aikaa, mutta Culwell kuitenkin totesi HuffPostille, että on yleistä, että kierrot palaavat nopeasti.

Sivuvaikutuksetkin katoavat nopeasti

Hormonaaliseen ehkäisyyn liittyy erilaisia sivuvaikutuksia. Naistentautien ja synnytysten lääkäri Erica Newlinin mukaan jos ehkäisypillereiden käyttö on aiheuttanut finnejä, nesteen kertymistä tai mielialamuutoksia, pitäisi näiden sivuvaikutusten helpottaa nopeasti. Elimistön palautuminen vaihtelee, mutta Newlinin mukaan sinun pitäisi olla ”entiselläsi” 1-3 kuukauden kuluessa.

”Kuulen usein sivuvaikutuksista kärsineiltä potilailta, että ne ovat helpottaneet alle kuukaudessakin; jotkut ovat tunteneet olonsa paremmaksi jopa viikko lopettamisen jälkeen”, hän kertoi HuffPostille.

”Mielialaa on vaikea yhdistää täysin ehkäisyyn, mutta osa potilaistani on sanonut, että muutos oli selvä lopettamisen myötä. Potilaat, jotka kokivat ehkäisyn lisäävän selvästi ahdistusta ja masennusta, saivat helposta parin ensimmäisen viikon aikana. Sanoisin, että anna aikaa kuukausi, mutta odota muutoksia parempaan tapahtuvan nopeasti”, Newlin jatkoi.

Elimistön palautumisessa on kuitenkin muistettava, että jokainen ihminen on yksilö. Myös ehkäisymuodolla on vaikutuksensa, ja esimerkiksi kuukautisten jatkuminen hormonikierukan käytön lopettamisen jälkeen voi viedä 2-3 kuukautta.

Kun kuukautisia ei kuulukaan

Culwellin mukaan ei ole tavatonta, että joillakin kuukautiskierto ei palaa entiselleen jopa kolmeen kuukauteen. Jos tilanne kuitenkin huolettaa, on hyvä kääntyä terveydenhuollon ammattilaisten puoleen.

”Jos kuukautisia ei ole ollut 4-6 viikkoon ehkäisyn lopettamisen jälkeen, lähtisin liikkeelle raskaustestin tekemisestä, mutta voi olla hyvä käydä myös lääkärissä tarkistamassa tilanne. Tärkeintä on varmistaa, ettei mitään muuta ole meneillään, jos kuukautiset eivät ole jatkuneet”, Culwell selitti HuffPostin haastattelussa.

”Yksi syy, miksi kuukautiset eivät palaudu ehkäisyn lopettamisen jälkeen, on se, ettei ovulaatiota tapahdu, mikä ei liity ehkäisyyn. Taustalla voi olla munasarjojen monirakkulaoireyhtymä, PCOS”, hän huomautti.

PCOS on naisten yleisin hormonihäiriö, jonka oireita ovat muun muassa liikakarvankasvu ja epäsäännölliset kuukautiset. Lisäksi oireyhtymä aiheuttaa aineenvaihduntaan liittyviä ongelmia ja moni PCOS:n kanssa elävä on ylipainoinen. Oireyhtymän hoidossa voidaan käyttää yhdistelmäehkäisyvalmisteita.

Lähde: HuffPost

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.