Synnytyslääkäri vinkkaa: Muista nämä asiat ennen sektiota!

Kuva: Pexels/ Letticia Massari

Valtaosa vauvoista syntyy alatiesynnytyksellä, mutta osa tulee maailmaan sektiolla. Sektio, eli keisarileikkaus on iso vatsaonteloon kohdistuva operaatio, johon odottajan kannattaa tutustua etukäteen, jotta hän voi paremmin valmistautua siihen, mitä on luvassa.

Noin joka viides vauva syntyy sektiolla (19,6 % synnytyksistä). Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreimpien tilastojen mukaan ensisynnyttäjistä 24,3 prosentille ja uudelleensynnyttäjistä 15,9 prosentille tehtiin sektio vuonna 2022. Lisäksi 35 vuotta täyttäneille ensisynnyttäjille tehtiin 15 prosenttiyksikköä enemmän sektioita kuin nuoremmille ensisynnyttäjille.

Sektiot ovat yleistyneet vuosien saatossa, ja sen taustalla on monia syitä. Yksi merkittävimmistä syistä on synnytyspelko, kertoo raskausaikaan ja synnytyksestä palautumiseen verkkokursseja tarjoava Nordic Fit Mama. Sama on havaittu HUSissa: synnytyspelko on merkittävä ennalta suunniteltujen sektioiden syy. HUSin mukaan puolet näistä leikkauksista tehdään potilaille, joilla on synnytyspelkodiagnoosi.

Sektiossa raskaana olevan vatsanpeitteet avataan ja kohdun seinämään tehdään viilto, jonka kautta vauva syntyy. Vauvan synnyttyä haava suljetaan kerros kerrokselta ja haava peitellään steriilillä haavateipillä. Kohtua myös painetaan, mikä varmistaa, että se on hyvin supistunut ja jälkivuoto on maltillista.

Vaikka sektio on iso toimenpide, on toipuminen keskimäärin nopeaa. Leikkaushaava umpeutuu muutamassa päivässä, pintakudosten paraneminen vie keskimäärin 10-12 päivää ja ihon alla olevat kudokset paranevat joidenkin viikkojen kuluessa. Toipuminen on kuitenkin yksilöllinen prosessi, jolle on syytä antaa aikaa.

Miten sektioon kannattaa valmistautua? Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Aura Pyykönen on antanut sektioon menevälle valmistautumisvinkkejä.

6 vinkkiä sektioon valmistautuvalle odottajalle

 • Älä ajele bikinialuetta ennen leikkausta. Jos sen haluaa siistiä, se kannattaa tehdä muutama päivä ennen toimenpidettä. Iho on juuri ajelun jälkeen pinnastaan rikki ja se lisää riskiä tulehduksille, leikkaushaava nimittäin sijoittuu juuri bikinirajaan.
 • Muista energiatankkaus. Leikkaukseen on mentävä vatsa tyhjänä mutta toipumista nopeuttaa jos kehossa on hiilihydraatteja hyvin saatavilla. Tätä varten on olemassa erityisiä preop -juomia, joita on hyvä nauttia ennen toimenpidettä. Leikkausta edeltävänä päivänä voi tankata hiilareita myös kiinteässä muodossa, leikkauspäivänä vain kirkkaita nesteitä.
 • Nouse ylös ja liikkeelle heti kun vointi sallii. Liikkuminen vauhdittaa nestekiertoa, suoliston toimintaa ja ylipäänsä kaikkea mikä edesauttaa toipumista.
 • Älä välttele (mietoja) kipulääkkeitä. Sektiohaava on oletettavasti kipeä ensimmäiset päivät ja kipu rajoittaa liikkumista. Koska liike on lääke, kannattaa kipua tarvittaessa lievittää kipulääkityksellä, jotta pääsee liikkeelle.
 • Juo runsaasti! Klassikkoneuvo, joka auttaa lähes kaikkeen: Suoliston toimintaan, virtsan eritykseen, nestelastin purkautumiseen, verenkiertoon, maidon eritykseen…
 • Syö monipuolista, kuitupitoista ruokaa, jolla varmistat hyvän ravinnonsaannin mutta myös suolen toiminnan.

Sektiohaavan parannuttua arpea kannattaa hoitaa, jotta kiinnikkeitä ei pääse muodostumaan. Löydät vinkkejä sektioarven hoitoon Ruuhkavuosien aiemmin julkaisemasta artikkelista.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)