Tuhkarokko leviää vauhdilla Euroopassa – ”Ainoa tapa suojata”

Kuva:Brett Durfee

Tuhkarokko on hyvin herkästi tarttuva tauti, joka on Terveyskirjaston mukaan useimmiten lasten infektio. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan se voi kuitenkin olla vakava kenelle tahansa ja jopa hengenvaarallinen, jos puolustuskyky on heikentynyt.

Tuhkarokkoa esiintyy Suomessa ajoittain rokottamattomilla lapsilla ja nuorilla. Esimerkiksi vuonna 2020 tuhkarokkotapauksia oli 4, kun taas vuonna 2022 niitä ei ollut lainkaan. Tilanne on toinen ulkomailla: Maailman terveysjärjestö WHO on varoittanut, että tuhkarokko leviää voimakkaasti Euroopassa.

WHO luonnehtii tartuntamäärien kasvua ”hälyttäväksi”, kertoo Iltalehti. Kun vuonna 2022 tartuntoja oli vain 941, on niitä vuonna 2023 ollut 42 400 tapausta yhteensä 41 maassa, jotka WHO katsoo osaksi Eurooppaa. Tartuntavauhti alkoi kiihtyä vuoden 2023 loppua kohden ja WHO arvioi sen jatkuvan samanlaisena, jos pikaisesti ei ryhdytä toimiin.

”Rokotus on ainoa tapa suojata lapsia tältä potentiaalisesti vaaralliselta taudilta. Kiireellisiä rokotustoimia tarvitaan leviämisen pysäyttämiseksi”, WHO:n Euroopan aluejohtaja Hans Kluge sanoi Iltalehden mukaan.

Klugen mukaan lähes 2 miljoonaa lasta jäi Euroopassa ilman tuhkarokkorokotetta vuosina 2020-2022 johtuen pitkälti toimitusketjuja sekoittaneesta ja yhteiskuntia sulkeneesta koronaviruspandemiasta. Lisäksi rokotteisiin liittyvän misinformaation leviäminen on vaikuttanut asiaan.

Iltalehti kertoo, että Länsi-Euroopan maista Britanniassa on todettu eniten tartuntoja ja maassa terveysviranomaiset ovat julistaneet kansallisen häiriötilan tuhkarokon leviämisen vuoksi. Tuhkarokko herättää huolta myös Virossa. Vakavin tilanne Euroopassa on Venäjällä, missä tartuntojen määrien kerrottiin kasvaneen vuoden 2023 aikana lähes 300-kertaisesti, mikä johtuu pääasiassa rokotusten puutteesta.

Vain rokotukset ehkäisevät tuhkarokkoa

THL:n mukaan tuhkarokko tarttuu kosketus- ja pisaratartuntana ja ilmateitse, ja sairastunut erittää virusta runsaasti. Herkästä tarttuvuudesta kertoo se, että yhdeksän kymmenestä tuhkarokolle altistuneesta suojaamattomasta henkilöstä saa tartunnan.

Tuhkarokkoa voidaan ehkäistä vain rokotuksilla. Tuhkarokkoa vastaan rokotetaan kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvalla MPR-rokotteella, joiden avulla kotoperäinen tuhkarokko on saatu hävitettyä Suomessa. Harvinaisissa Suomessa todetuissa tapauksissa tartunta on saatu ulkomailla.

Terveyskirjaston mukaan tuhkarokon ensioireita ovat kuume, nuha sekä silmien punotus. Tuhkarokon oireisiin kuuluva ihottuma alkaa 3-5 päivää ensioireiden jälkeen. Tuhkarokko on yleensä lievä ja paranee itsestään, mutta siihen liittyy jälkitautien riski. Yleisimpiä tuhkarokon jälkitauteja ovat kuumekouristus, korvatulehdus (7–9 %), ripuli (8 %), keuhkokuume (1–6 %) ja hengitysteiden bakteeri-infektio.

Terveyskirjasto kertoo, että pelätyin komplikaatio on aivotulehdus, jonka saa noin yksi tuhannesta tuhkarokon saaneesta. Aivotulehduksen oireet alkavat noin viikon kuluttua muiden oireiden alusta. Noin joka tuhannes tartunnan saaneesta menehtyy tautiinsa. Suurimmassa vaarassa ovat pienet ja rokottamattomat lapset.

Suomessa kansallisen rokotusohjelman rokotteet annetaan valtaosalle lapsista. Ruuhkavuodet on aiemmin kertonut, että lasten rokottamattomuus on yhä harvinaista Suomessa.

Lähde: Iltalehti, THL, Terveyskirjasto

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.