Näin puhut kuolemasta lapsen kanssa – 5 vinkkiä terapeutilta

woman hugging boy on her lap
Kuva: Jordan Whitt

Kuolema on vääjäämätön osa elämää, mutta siitä puhuminen voi tuntua vaikealta ja se herättää ikäviä tunteita. Puhuminen voi olla vielä vaikeampaa, kun kuolemaa joutuu käsittelemään lapsen kanssa. Etenkin pienten lasten voi olla myös vaikea ymmärtää, mitä kuolema merkitsee.

Kuolemaa on syytä käsitellä lapsen kanssa, koska se tulee tutuksi lapsillekin tavalla tai toisella. Kuolematapauksia voi tapahtua lähipiirissä ja aiheeseen voi törmätä uutisissa tai keskusteluissa kavereiden kanssa. Jos kuolemasta ei koskaan puhuta, voi siihen liittyvän surun käsitteleminen olla huomattavasti hankalampaa. Yleisemmällä tasolla kuolema voi jäädä lapsen mieleen pelottavana asiana, jos siitä ei ole puhuttu kotona.

Miten kuolemaa pitäisi käsitellä lasten kanssa? Kokenut psykoterapeutti John Halker on antanut Daily Mailin haastattelussa neuvoja, miten kuolinuutisen voi kertoa lapselle ja mitä kannattaa muistaa, kun aihetta käsittelee lapsen kanssa.

Puhu kuolemasta ikätasolle sopivalla tavalla

Halkerin mukaan ensimmäisenä on huomioitava, minkä ikäisestä lapsesta on kyse. Se vaikuttaa siihen, mitä ja miten kuolemasta puhutaan. 2-6-vuotias lapsi ei välttämättä ymmärrä, mitä kuolema tarkoittaa.

”Hänen voi olla hankala hyväksyä se, että kuolema on lopullista ja hän ei voi nähdä jotakuta enää uudelleen. 6-vuotiaasta eteenpäin lapset voivat jo paremmin ymmärtää, miten kuolema tarkoittaa jonkun elämän loppua eikä henkilö enää palaa”, Halker sanoi.

Halker suosittelee selvittämään kysymysten avulla, minkä verran lapsi jo tietää. Näin voit varmistua, että olet selittänyt kaiken kattavasti olettamatta, että lapsi tietää jo jotain. On hyvä myös huomioida, että asiaa käydään läpi tapauskohtaisesti. Esimerkiksi jos läheinen on parantumattomasti sairas eikä aikaa ole paljon, on tärkeää, että lapsi saa tilaisuuden ymmärtää, mitä se tarkoittaa ja hän saa jättää jäähyväiset.

Puhu asiasta turvallisessa paikassa

Kun kerrot lapselle ikäviä uutisia, valitse sellainen tila, jossa lapsen on hyvä ja turvallinen olla. Unohda terapeutin vastaanottoa muistuttava asetelma, vaan tilan pitäisi olla lapselle tuttu ja mieluinen. Halker vinkkaa, että jos lapsi on pieni, voi hän leikkiä leluilla samalla, kun puhutte kuolema-aiheesta.

Muistuta lasta, etteivät mitkään tunteet ole kiellettyjä

Surulla on monta muotoa niin aikuisten kuin lastenkin kohdalla. Lapsi voi olla vihainen tai todella surullinen, jos tärkeä ihminen on kuollut. Onkin tärkeä auttaa lasta ymmärtämään, että hänellä on oikeus tunteisiinsa eikä niitä tarvitse piilottaa.

”Voit auttaa lasta antamalla esimerkkejä, miten muut ihmiset käsittelevät surua, ja normalisoida kaikki mahdolliset tunteet. Vanhemman on hyvä puhua myös omista tunteistaan ja antaa niiden näkyä, sillä sekin on osa tunteiden normalisointia”, Halker sanoi Daily Mailille.

Painota, ettei kuolema ole lapsen vika

Todella pienten lasten voi olla vaikea ymmärtää, mitä kuoleminen on ja miksi niin käy. Ymmärryksen puute voi johtaa siihen, että lapsi alkaa syyttää itseään kuolemasta.

”Tämä ei ole tavaton ilmiö: jos lapsi on ollut tuhma tai joutunut koulussa vaikeuksiin, voi hän ajatella, että jonkun kuolema johtuu hänen teoistaan. Kun puhut lapsen kanssa, on tärkeä varmistaa, ettei lapsi syytä kuolematapauksesta itseään millään tavalla. Näin lapsi ei jää murehtimaan jotain tekemäänsä ja tekemättä jättämäänsä asiaa”, Halker selvensi.

Rohkaise lasta jatkamaan elämää

Aikuiset voivat murehtia, mikä on sopiva aika surra. Syyllisyyden tunteita voi herätä siitä, jos nauraa tai pitää hauskaa liian pian läheisen kuoleman jälkeen. Halkerin mukaan samaa voi tapahtua myös lasten kohdalla, ja onkin tärkeä kertoa heille, että heillä on lupa nauttia elämästä ikävien asioiden jälkeen. Yritä myös palata takaisin tuttuun rutiiniin, koska se voi olla lapsille lohdullista.

”On tärkeä rohkaista lapsia yrittämään jatkaa elämää mahdollisimman normaalisti”, Halker kertoi ja muistutti, että lasta koskettaneesta kuolematapauksesta kannattaa kertoa myös lapsen opettajille, jotta koulussa ollaan tilanteen tasalla.

”Lapset voivat saada tukea ja lohtua myös muilta lapsilta luonnostaan”, terapeutti sanoi.

Lähde: Daily Mail

Teksti: Miia

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.