IS: Nuorten vapetus kauhistuttaa lääkäriä – ”Iso ihmiskoe”

Kuva: Pexels/Megan Forbes

Samaan aikaan, kun nuorten tupakointi on vähentynyt, on vapetus eli sähkötupakointi kasvattanut suosiotaan. Ruuhkavuodet kertoi viime vuoden lopulla Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastojen osoittaneen, että vapettaminen on kaksinkertaistunut 14-20-vuotiaiden keskuudessa vuodesta 2021 vuoteen 2023.

Sähkösavukkeissa on neste, jonka akku kuumentaa ja se höyrystyy hengitettäväksi aerosoliksi. Neste voi olla nikotiinillista tai nikotiinitonta, mutta vaikka käyttäisi nikotiinitonta sähkösavuketta, ei se tarkoita, etteikö se voisi olla haitallista. Trendi-ilmiöksi muuttunut vapettaminen herättääkin huolta.

”Se on aikamoista moskaa, mitä sieltä keuhkoihin vedetään”, keuhkosairauksien erikoislääkäri ja keuhkosairausopin professori Tuula Vasankari kauhistelee Ilta-Sanomissa (IS).

Aikuisten keskuudessa vapetus on hyvin vähäistä. IS kertoo, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen uuden Terve Suomi -tutkimuksen mukaan alle 65-vuotiaista aikuisista miehistä nikotiinipitoista sähkötupakkaa käytti päivittäin noin yksi prosentti ja naisilla käyttö oli vielä vähäisempää.

Vasankari onkin erityisen huolissaan juuri nuorten vapettamisesta. Hän uskoo, että ongelmia tulee, kun vapettaminen aloitetaan jo nuorena ja sitä tehdään tarpeeksi pitkään. Lisäksi sähkösavukkeiden mahdollinen nikotiinittomuus ja makuaineet voivat antaa virheellisen kuvan sähkötupakan vaarattomuudesta.

”Siitä voi tulla olo, että nämä ovat kivoja, hyvännäköisiä ja turvallisia tuotteita. Vaikka nikotiinia ei olisi, haitallisia aineita kuitenkin hengitetään, eikä kyseessä ole mikään ’terveystuote'”, Vasankari oikaisee IS:n haastattelussa.

”Tämä on iso ihmiskoe”

Vasankarin mukaan tutkimuksissa nikotiinia on löytynyt myös nikotiinittomiksi väitetyistä sähkötupakkanesteistä. Hän jatkaa, että monet sähkötupakkanesteistä sisältävät ainakin glyserolia, jonka hengittäminen ei ole eduksi keuhkoille. Vasankari myös huomauttaa, että vapettaessa hengitetään haitallisten aineiden partikkeleita aivan kuin tupakoidessa.

Koska vapettaminen on vielä niin tuore ilmiö, on sen ympärillä kysymysmerkkejä pitkäaikaisen käytön vaikutuksista. Näin on etenkin silloin, jos vapettaminen aloitetaan niin nuorena, etteivät keuhkot ole kehittyneet vielä täysin kokonaan.

”Sanoisin, että tämä on iso ihmiskoe. Käyttöaika on ollut maailmallakin niin rajallinen, että meillä ei ole vielä mitään pitkäaikaistietoa siitä, mitä vapettaminen tekee elimistölle”, Vasankari toteaa IS:ssa.

Tutkimuksissa on kuitenkin nähty jo ensimmäisiä merkkejä sähkötupakan käytön haitallisuudesta.

”Nyt on saatu ensimmäisiä tutkimustuloksia siitä, että vapettamisen seurauksena on nähty samankaltaisia solutason muutoksia kuin esimerkiksi keuhkoahtaumataudissa”, keuhkolääkäri päättää.

Lähde: Ilta-Sanomat

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

    Array
(
    [0] => thumbnail
    [1] => medium
    [2] => medium_large
    [3] => large
    [4] => 1536x1536
    [5] => 2048x2048
    [6] => vp_sm
    [7] => vp_md
    [8] => vp_lg
    [9] => vp_xl
    [10] => vp_sm_popup
    [11] => vp_md_popup
    [12] => vp_xl_popup
)