Huolet ovat osa elämää, ja etenkin vanhemmille erilaiset lapsiin liittyvät huolet voivat tulla hyvin tutuksi. Nykypäivänä paljon huolta ja murhetta voi aiheuttaa pieni laite ja mitä lapsi sillä tekee – älypuhelin, mikäs muu.
Lasten puhelimen käyttö herättää huolta vanhemmissa entistä enemmän. Teleoperaattori DNA:n teettämän Koululaistutkimus 2024 -kyselytutkimuksen mukaan vanhempien huoli lapsen puhelimen käytöstä on kasvanut merkittävästi vuodessa. Vanhempien huoli on nyt korkeampi kuin kertaakaan tällä vuosikymmenellä.
Peräti puolet 5-12-vuotiaiden vanhemmista kertoi kyselyssä olevansa huolestuneita lapsensa puhelimen käytöstä. Tämä on 10 prosenttiyksikköä enemmän kuin vastaavassa vuoden takaisessa tutkimuksessa. Teini-ikäisten (13-16-vuotiaat) vanhempien keskuudessa huolilukema oli 42 prosenttia, joka on yhdeksän prosenttiyksikköä aiempaa enemmän.
”Käytetyn datan määrä kasvaa käytännössä jatkuvasti, eli puhelimen ruudulta avautuva maailma laajenee alati, niin hyvässä kuin pahassa. Viihdyttävän ja opettavaisen digisisällön vastapainoksi lapsi altistuu yhä useammille ja taidokkaammille huijausyrityksille”, DNA Kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko sanoo.
”Siinä missä aikuisen voi lähtökohtaisesti olla helpompi tunnistaa vaaroja ja varautua niihin, lapsen digilukutaidon ei voi olettaa olevan yhtä kehittynyttä. Tässä mielessä vanhemman pitääkin olla hereillä, ja huolestuneisuus on myönteinen asia”, hän jatkaa.
Digisisältöjen koukuttavuus huolettaa
Lähes kolme neljästä (73 %) alakouluikäisen vanhemmasta ja 68 prosenttia yläkouluikäisten vanhemmista kokee, että digisisällöt koukuttavat lasta liikaa. Aavikko toteaakin, että älylaitteiden käytön koukuttavuudesta on keskustelu paljon viime vuosina. Hän lisää, että on todella tärkeää, että lapset ja nuoret viettävät aikaa myös ilman älylaitteita.
”Yli puolet yläkouluikäisten lasten ja nuorten vanhemmista kertoo perheen viettävän yhdessä älylaitteetonta aikaa, ja 5–12-vuotiaiden vanhemmista näin raportoi puolestaan 70 prosenttia. Peräti 45 prosenttia lapsista ja nuorista on myös itse halunnut rajoittaa puhelimella viettämäänsä aikaa. Luku on selvästi kasvanut viime vuodesta”, Aavikko kertoo tuoreista kyselytuloksista.
Molempien ikäryhmien vanhemmista noin kolme viidestä on huolissaan grooming-ilmilöstä. Groomingissa on kyse siitä, että tuntematon henkilö lähestyy lasta verkossa houkutellakseen tätä seksuaalisessa tarkoituksessa.
Nuorempien lasten vanhempien suurimmiksi kokemissa riskeissä (62 %) korostuvat haitalliset kontaktit ja esimerkiksi seksiin, väkivaltaan ja päihteisiin liittyvät sivustot. Tämän ikäryhmän vanhemmat kokevat ainoastaan puhelimen katoamisen (63 %) suuremmaksi riskiksi.
Yläkouluikäisten vanhemmat puolestaan nostavat toiseksi isoimmaksi riskiksi sen, että lapsi lataa sovelluksen, liitteen tai linkin, jonka kautta laitteeseen tulee virus tai muu haittaohjelma. Vain puhelimen käytöstä johtuva unen laadun heikkeneminen tai selkä- tai niskavaivojen kaltainen terveyshaitta on vanhempien mukaan suurempi riski.
Huoli johtaa toimenpiteisiin
DNA:n mukaan tutkimustulokset osoittavat, että vanhempien kasvanut huoli on johtanut toimenpiteisiin. Vuoden aikana eniten yleistyneet 5–12-vuotiaiden lasten puhelimen tai liittymän ominaisuudet ovat:
- sosiaalisen median turvallista käyttöä tukeva palvelu (nyt 39 %, eli 11 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuosi sitten)
- saldoraja (nyt 29 %, eli 9 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuosi sitten)
- tietovuotohälytin (nyt 22 %, eli 9 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuosi sitten)
- vakuutus identiteettivarkauden tai verkkorikoksen varalle (nyt 21 %, eli 8 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuosi sitten)
”Kun vanhemmilta kysytään, mitä ominaisuuksia lapsen nykyisessä puhelimessa, kellopuhelimessa tai liittymässä on käytössä, nousee kuukausihintaan sisältyvä rajaton mobiilidatamäärä suosituimmaksi ominaisuudeksi. Samalla vastauksista näkyy, että myös uhkiin reagoidaan parantamalla lapsen puhelimen tietoturvaa”, Aavikko sanoo.
Aavikon mukaan soitonestot maksullisiin numeroihin on toiseksi yleisimmin käytössä oleva ominaisuus ja tiettyjen sovellusten sallimis- tai kieltomääritys neljänneksi yleisin.
”Kumpikin on käytössä noin kahdessa kolmasosassa nuorimman ikäryhmän lasten puhelimista. Tämä osoittaa, että vanhempien valppaus alakouluikäisten lastensa puhelinten tietoturvan varmistamiseksi on menossa oikeaan suuntaan”, hän kehuu.
Minkälaisia huolia sinulla on lapsen puhelimen käyttöön liittyen?
Teksti: Miia