Grooming yleistyy Suomessa – turvataitojen opetus on tärkeää

Kuva: Unsplash / Zhivko Minkov

Grooming tarkoittaa lapsen houkuttelua seksuaalisiin tarkoituksiin ja on yksi ihmiskaupan muoto. Groomingista järjestettiin Nuoruus kaupan – groomingin vaarat -paneelikeskustelu kesäkuussa SuomiAreenalla, missä asiantuntijat avasivat aihetta eri näkökulmista.

Grooming on valitettavan yleinen ilmiö Suomessa, ja moni lapsi ja nuori tulee kohtaamaan ilmiön jossain vaiheessa elämäänsä. Pelastakaa Lapset ry kertoo sivuillaan, että groomingissa aikuisen tarkoituksena on houkutella lapsi tilanteeseen, jossa kohdistaa lapseen seksuaaliväkivaltaa joko netissä, netin ulkopuolella tai molemmissa ympäristöissä.

Groomaajat pyrkivät hyötymään lasten ja nuorten luontaisesta hoivan ja huomion tarpeesta. Manipulatiivisessa prosessissa groomaaja ottaa yhteyttä lapseen sosiaalisen median välityksellä, kehuu ja kommentoi hänen kuviaan. Prosessin osana voi olla ystävällisyyttä, hellyyttä ja lahjojen antamista. Yleensä lapsi on hyvässä uskossa ja vapaaehtoisesti luomassa suhdetta groomaajaan. Groomaaja voi olla myös lapselle entuudestaan tuttu henkilö.

Internetillä ja sosiaalisella medialla on selvä rooli groomingissa. Vuonna 2021 Pelastakaa Lapset teki selvityksen, johon vastasi lähes 2 000 11–17-vuotiasta lasta. 62 prosenttia vastanneista kertoi, että heihin on ollut yhteydessä aikuinen tai vastaajaa ainakin viisi vuotta vanhempi henkilö internetin kautta. Näistä lapsista yhdeksän kymmenestä kertoi, että yhteydenotto oli sisältänyt seksuaalissävytteistä sisältöä.

Ruuhkavuosien toimitus puolestaan kertoi aiemmin, että jo alle kouluikäisiin kohdistuu seksuaaliväkivaltaa netissä. Etenkin lasten itsensä kuvaaman materiaalin määrä on lisääntynyt, ilmeni Pelastakaa Lapset ry:n Nettivihjeen vuonna 2022 tekemästä analyysistä.

Vastuu on aina tekijällä

Groomingin ehkäisyssä tärkeässä roolissa on lapsen oikea-aikainen ja ikään sopiva seksuaalikasvatus. Lapsille on tärkeä painottaa, että kaikki lapsiin kohdistuva seksuaaliväkivalta on väärin.

Seksuaalikasvatus ja turvataitojen opetus ennakkoon on tärkeää. Ymmärryksen lisääminen auttaa lapsia ja nuoria oppimaan, miten kieltäytyä epämiellyttävistä asioista, määrittämään omia rajoja ja sanomaan ei sekä toimimaan oikein kohdatessaan groomingia. Lapset ja nuoret ovat itsekin kertoneet kaipaavansa tietoa ja toimintaohjeita avukseen, jotta voivat suojautua seksuaaliväkivallalta.

Vaikka lapsi olisi lähettänyt kuvan tai ollut groomaajan kanssa yhteydessä, vastuu on aina groomaajalla, ei koskaan lapsella. Asia on tärkeä ymmärtää myös uhriksi joutuneen näkökulmasta, sillä monesti uhri tuntee häpeää eikä uskalla kertoa asiasta.

Poliisin ohje uhreille on lopettaa heti yhteydenpito groomaajan kanssa. Tämä voi kuitenkin olla vaikeaa, koska groomaaja voi aloittaa uhrinsa syyllistämisen tai yrittää muilla keinoin jatkaa keskustelua.

Tapahtuneesta on tärkeä kertoa luotettavalle aikuiselle ja aikuisen kautta asia viedään eteenpäin poliisille, nettivihjeeseen tai muuhun auttavaan tahoon. Keskusteluista ja aikuisen someprofiilista kannattaa ottaa kuvakaappaukset, joista on apua poliisin esitutkinnassa tärkeinä todisteina. Lapsen tai nuoren kannattaa myös käyttää erilaisia estotoimintoja, jotta groomaajan viestittelyn voi estää.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.