Kaipaatko jotain uutta tai vegeä joulupöytään? Näin onnistut!

Kuva: Pexels/ picjumbo.com

Joulun aikaan kuuluu vahvasti erilaisilla joulupöydän antimilla herkuttelu. Vaikka perinteiset jouluruoat ovat monien mieleen, voi vaihtelu virkistää. Ravitsemusterapeutti on antanut neuvoja joulupöydän uudistuksiin.

Yksi pitää eniten kinkusta, toiselle joulupöydässä on oltava kalaa ja kolmas haluaa ehdottomasti erilaisia laatikoita. Entä sitten, kun joulupöydän ääreen kokoontuu myös kasvis- tai vegaaniruokavaliota noudattavia tai perinteisiin syötäviin kyllästyneitä joulun viettäjiä? Ravitsemusterapeutti Anni Kuosmanen Terveystalosta on listannut neuvoja, miten tällainen joulupöydän monipuolistaminen ja virkistäminen onnistuu.

Uusia makuja

Yksi keino uudistaa joulusyömisiä on se, että kotona syömisen sijaan lähdetäänkin syömään ravintolaan tai ravintolasta haetaan jouluruokakassi kotiin. Samalla jouluvalmisteluista syntyvä stressi voi vähentyä, kun ruokavalmisteluja ei tarvitse tehdä kotona. Stressin lisäksi näin voit vähentää jouluhävikkiä ja estää sitä, että jouluruoka alkaa kyllästyttää.

Uusien makujen ja mausteiden kokeileminen voi myös olla oiva tapa tuoda jotain uutta joulupöytään. Kuosmanen vinkkaa kokeilemaan esimerkiksi kalan kanssa tillin sijasta sitruunaa ja inkivääriä tai soijakastiketta ja seesamia. Juureksia voi maustaa piparkakkumausteella tai kanelilla ja riisipuuron kanssa voi kokeilla uusia lisukkeita, kuten puolukoita ja fariinisokeria.

Uusia makuja joulupöytään voi tuoda esimerkiksi testaamalla paahdettua myskikurpitsaa, paahdettua ruusukaalia tai linssi-pähkinäpaistosta. Kuosmanen kannustaa myös panostamaan joulupöydän salaatti- ja juuresvalikoimaan.

Ideoita voi hakea myös muiden maiden keittiöistä. Esimerkiksi voit kokeilla Ranskasta tuttua jouluhalkoa ja riistaa, ottaa amerikkalaisista mallia kurpitsakakun ja hunajalla kuorrutetun kinkun merkeissä tai kääntää katseen Italiaan ja testata pastanyyttejä sekä panettonea. Tai miltä kuulostaisi Puolan perinteisiin kuuluvat punajuurikeitto (Barszcz), täytetyt takinanyytit (Pierogi) ja paistettu kala vihanneskastikkeella (Ryba po grecku)?

Vaihtoehtoja tutuille liharuoille

Kasvis- ja vegaaniruokavalio kasvattavat suosiotaan ja myös uusissa ravitsemussuosituksissa kasvisten määrää on lisätty. Kuosmasen mukaan joulupöydässä vegaanien ja kasvissyöjien huomioiminen onnistuu helposti.

”Kinkun korvaajana toimii esim. vegaaninen seitankinkku, joita on saatavilla monilta valmistajilta valmiina. Vaihtoehtoisesti voi kokeilla itsetehtyä nyhtökaurapaistia tai tofua hyvin maustettuna ja paistettuna. Linsseistä voi valmistaa linssimureketta. Tofusta voi valmistaa skagenia, joka voi korvata perinteisen katkarapuskagenin”, ravitsemusterapeutti ohjeistaa Terveystalon sivuilla.

Joulupöydän perinteiset laatikot ovat jo lähtökohtaisesti kasvissyöjille sopivia, mutta jos niistä täytyy tehdä vegaanisia, voi niihin käyttää kaura- tai soijakermaa ja kasvislientä. Rosolli puolestaan on vegaaninen sellaisenaan, jos rosollin kastikkeesta jättää kermavaahdon pois tai käyttää kauravaahtoa.

Kuosmanen myös muistuttaa, että makeiden herkkujen valmiit kaupan taikinat ovat usein vegaanisia. Kannattaa kuitenkin ensin tarkistaa, että onko piparkakku- tai torttutaikinapaketti varmasti vegaaninen versio. Riisipuurosta puolestaan saa vegaanista, kun sen valmistaa kaurajuomasta.

Muista ruokarauha myös jouluna

Jouluna usein herkutellaan ja syödään tavallista enemmän. Jotkut voivat kokea tästä huonoa omatuntoa ja myös syömisen epäterveellisyys voi painaa mieltä. Ruoka on yksi osa joulun viettoa ja Kuosmanen toteaa, että ruokarauha kuuluu jouluna kaikille.

”Ruokailusta ei koskaan tarvitse kokea syyllisyyttä tai ahdistusta. Joustava syöminen on hyväksi niin keholle kuin mielelle. Kuitenkin joulupyhinä voisi pitää myös sopivaa tietoisuutta omassa ruokailussa”, hän sanoo.

Tätä voi tehdä muun muassa niin, että pyrkii syömään jokaisella aterialla kasviksia, hedelmiä ja marjoja jossain muodossa sekä syö säännöllisesti noin 4-6 kertaa päivässä. Tällä tavalla annoskoot pysyvät paremmin kohtuudessa, eikä herkkuja tule syötyä liikaa.

”Joulupyhät ovat pieni osa vuotta, ja keskeisempää olisi kiinnittää huomiota vuoden muihin päiviin ja siihen, kuinka pitkäksi jouluruokailu venyy. Muutamien päivien runsaammalla herkuttelulla ei ole merkitystä, mutta jos se tuo huonovointisuutta ja alkaa jatkumaan, tulisi tehdä muutoksia”, Kuosmanen kertoo.

Olipa joulupöydässä tarjolla mitä tahansa, kokee moni kinkun pöydän kunkuksi. Ruuhkavuosien aiemmin julkaistussa artikkelissa kerrotaan, miten joulukinkku valmistuu oikein – lue lisää täällä!

Teksti: Miia

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.