Ajanviettäminen kirjojen parissa on päivittäinen tapa monessa perheessä. Erilaisten tarinoiden ja satukirjojen rinnalle on hyvä ottaa myös lasten tietokirjoja.
Seuraavan kerran, kun mietit minkä kirjan lukisit lapselle, mitä jos valitsisit lapsille suunnatun tietokirjan? Lasten tietokirjat ovat ammattilaisten tekemiä, perustuvat tutkittuun tietoon, ja niissä vaikeitakin asioita käsitellään lapselle turvallisesti ja ikätasoisesti.
Lasten tietokirjat ovat myös hyödyllinen apu esimerkiksi vaikeiden asioiden käsittelyssä yhdessä lapsen kanssa.
”Lasten tietokirja on hyvä tapa ottaa jokin asia esille lapsen kanssa. Jos vaikka huomaa, että lasta on askarruttanut jokin asia, voi ottaa selvää, onko siitä kirjoitettu kirjaa”, Otavan lastenkirjallisuuden kustannuspäällikkö Marjo Lemponen sanoo Suomen tietokirjailijoiden yhdistyksen tiedotteessa.
Psykologi ja lasten tietokirjailija Julia Pöyhösen mukaan lasten tietokirja on hyvä väline, koska se ei edellytä, että aikuisella olisi mitään taustatietoja aiheesta.
”Voi aloittaa puhtaalta pöydältä, avata kirjan ja lähteä lukemaan ja tutkimaan asiaa yhdessä lapsen kanssa”, hän toteaa.
Tieto lisää turvaa etenkin lasten kohdalla
Lastenkirjallisuuden trendeissä näkyvät ympäröivä yhteiskunta ja pinnalla olevat aiheet. Esimerkiksi sähköön liittyen on julkaistu kuvitettuja lasten tietokirjoja, jotka voivat auttaa ymmärtämään sähköasioita, joista lapsi on voinut kuulla vanhempiensa puhuvan. Myös eläin- ja luontoaiheet näkyvät lasten tietokirjoissa.
Viime vuosina suosittuja teoksia ovat olleet esimerkiksi erilaiset tunnetaidoista kertovat kirjat. Lasten tietokirjoissa saatetaan käsitellä myös monenlaisia herkkiä aiheita, kuten erilaisuutta, perhesuhteita tai vaikkapa sairastumista.
”Ajattelen, että tieto lisää turvaa erityisesti lasten kohdalla. Jos lapset eivät saa asianmukaista ja luotettavaa tietoa, he täyttävät sitten itse aukot mielessään, jos heillä tulee kysymyksiä. Se voi olla pelottavampaa kuin luotettava tieto”, Pöyhönen painottaa.
”Lasten tietokirja auttaa myös vanhempia hahmottamaan, miten puhutaan vaikeista asioista. Kirjat antavat ihan konkreettisia sanoja, joita käyttää”, Lemponen huomauttaa.
Tietokirjojen tekeminen lapsille on haastavaa
Tammen lasten ja nuorten kirjallisuuden kustantaja Saara Tiuraniemen mukaan yhden kirjan lukeminen alusta loppuun asti auttaa kokonaisvaltaisen ajattelun kehittymistä. Tästä on hänen mukaansa hyötyä elämässä pärjäämisessä, maailman ymmärtämisessä ja oman paikan löytämisessä.
Minkälainen on hyvä lasten tietokirja? Lastenkirjallisuuslehti Onnimannin päätoimittaja ja lastenkirjakriitikko Päivi Heikkilä-Halttusella on tähän vastaus.
”Hyvä lasten tietokirja on sellainen, jossa on osattu kiteyttää ja havainnollistaa jokin rajattu ilmiö niin hyvin, että aikuinenkin on sen äärellä aivan äimän käkenä”, hän sanoo Suomen tietokirjailijoiden yhdistyksen tiedotteessa.
”Tietokirjojen tekeminen lapsille on todella haastavaa työtä. Väitän, että se on yksi haastavimpia kirjallisuuden alueita”, Tiuraniemi painottaa.
”Haluamme jakaa tietoa lapsille hauskassa, tarinallisessa muodossa, niin että lapset voivat tutustua arjen perusasioihin. Esimerkiksi kun lapsi menee ensimmäistä kertaa uimahalliin, hän voi valmistautua siihen kirjan avulla”, lasten tietokirjailija Kerttu Rahikka vinkkaa.
Minkälaisia kirjoja teillä luetaan? Ovatko tietokirjat jo osa valikoimaa?
Teksti: Miia