Uniikki Untuvapakkaus auttaa keskoslasten perheitä – Pakkauksen kehittäjä: “Halusin, että pakkauksen voisi saada tuloista riippumatta”

Uniikki Untuvapakkaus auttaa keskoslasten perheitä – Pakkauksen kehittäjä: “Halusin, että pakkauksen voisi saada tuloista riippumatta”
Kuva: Untuvapakkaus

Vapaahetoisvoimin toimiva hyväntekeväsiyysyhdistys Untuvapakkaus toimittaa uniikkeja keskosvauvoille tarkoitettuja vaatepakkauksia niitä tarvitseville perheille. Pakkauksen kehittäjät Katja ja Nico Korhonen kertoivat Ylen haastattelussa, miten toiminta sai alkunsa.

Vuonna 2017 perustettu Untuvapakkaus sai alkunsa Facebookin projektina kun Korhosten perheeseen oli syntynyt keskoskaksoset. Kotiäitinä toimiva Katja pohti pienten vauvanvaateiden kiertoon laittamista.

– Ajattelin, että voisiko keskosina tai pienikokoisina syntyneille olla oma pakkaus. Yhdysvalloissa sellainen oli olemassa, mutta se oli maksullinen. Halusin, että Untuvapakkauksen voisi saada tuloista riippumatta. Usein lastenvaatteet ovat aika kalliita, Katja kertoo Ylelle.

Facebookin Untuvapakkaus-projektiin osallistui monia innokkaita vapaaehtoisia ja vaatevarastot alkoivat pian täyttyä. Näin Korhoset kykenivät aloittamaan Untuvapakkauksien lähettämisen eri puolelle Suomea.

Pakkaus sisältää potkupuvun, bodyja, housuja, pipoja, villamyssyjä, peiton, turvalonkeron sekä tumppuja ja töppösiä. Sisällöt vaihtelevat vaatetilanteen mukaan ja vaatteiden kokoluokat ovat 40cm tai 44cm. Yksilöllisesti vauvan koon ja sukupuolen mukaan räätälöidyn pakkauksen voi tilata Untuvapakkauksen sivuilta, tilaajalta veloitetaan ainoastaan toimitus- sekä pakkauskulut, jotka ovat 15€. Pakkaus on tilattavissa myös pienikokoiselle täysiaikaiselle vauvalle.

Kuva: Untuvapakkaus ry

Untuvapakkaus ei synny itsestään

Vuonna 2021 Untuvapakkaus on rekisteröitynyt yhdistys, joka on apuna tukemassa keskoslapsiperheiden hyvinvointia. Pakkauksien vaatteet syntyvät vapaaehtoisten ompelijoiden voimin ja yrityksiltä saadut vaatteet, kangasmateriaalit ja -jämät ovat hyvin tärkeitä lahjoituksia.

Materiaalia on paljon, mutta sitoutuneita tekijöitä kaivattaisiin lisää. Korhoset toivoisivat, että esimerkiksi suomalaiset koulut ottaisivat keskosvaatteiden ompelut projektikseen. Yksi koulu on näin jo toiminut, mutta muistakin innostuneista olisi suuri apu.

– Tästä toivoisi ideaa useammallekin koululle. Jos jokainen oppilas käsityöryhmässä tekisi vaikka yhden keskosvauvan bodyn, niin meillä olisi niitä paljon eteenpäin lahjoitettavaksi, kertoo Nico Korhonen Ylen haastattelussa.

Korhosten tavoitteena on, että Untuvapakkauksen toiminta jatkuu tulevaisuudessakin ja jää vaikiintuneeksi toimijaksi suomalaisessa yhteiskunnassa. Heidän mukaansa on tärkeää mahdollistaa vaatepakkaus jokaiselle tarvitsevalle keskosvauvalle.

Alla olevalla videolla Untuvapakkauksen saanut perhe esittelee muutamia pakkausessa tulleita vaatteita.

Jotkut pakkauksen saaneista ovat julkaisseet kiitollisuudella kuvia sen sisällöstä Instagram-tileillään. Lisäksi joukosta löytyy myös vaatteiden ja turvalonkeroiden tekijöiden julkaisuja pakkauksiin menevistä lahjoitettavista tuotteista.

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä artikkelit:

Kipeä muisto keskosuudesta – “Olin äärettömän vihainen siitä, että vauvakuplamme oli riistetty meiltä”

Vauvavuoden kamalimmat kommentit: “Miten voi valittaa, että on väsynyt, jos vauva nukkuu yöt? Nykyajan äidit on kovia valittamaan.”


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus