Kun lastenlapset eivät kiinnosta isovanhempia – Tunnetko termit mummokateus tai leasing-mummo?

Kun lastenlapset eivät kiinnosta isovanhempia – Tunnetko termit mummokateus tai leasing-mummo?
Kuva: Matthew Bennett

Teksti Ihana piltintuoksuinen äiti

Jos mummo haluaa pysytellä kaukana lastenlapsistaan, koetaan se helposti loukkaavaksi ja itsekkääksi. Miksi isovanhempien, varsinkin mummojen, ylipäätään oletetaan osallistuvan lastenlastensa elämään?

Ihanan pullantuoksuisen mummon myytti elää yllättävän vahvana, vaikka perheiden yhteisöllisyys on muuttunut muun maailman mukana. Osa isovanhemmista toki haluaisi olla aktiivisesti lastenlastensa elämässä mukana, mutta esimerkiksi välimatka tai reistaileva terveys estävät sen. Osa taas ei halua enää siihen ralliin lähteä. Kun on päässyt eroon omista ruuhkavuosistaan, kenties jäänyt pois työelämästä tai päinvastoin, uusia töitä tai harrastuksia on enemmän kuin ehtisi tehdä, voi tuntua kohtuuttomalta, jos lapset kärräävät omia naperoitaan vahdittavaksi. Menevää mummoa sapettaa, jos oletetaan, että mummolan ovet ovat avoinna kuin Muumitalossa konsanaan.

Varsinkin pienten lasten vanhemmista tämä voi tuntua surulliselta. Väsyneenä kaipaamme apukäsiä läheisiltämme ja tietysti haluaisimme, että lapsilla olisi lämmin suhde isovanhempiinsa. Voi olla valtava pettymys, jos mummola on olemassa, mutta sinne ei niin vaan retkiä lasten kanssa tehdäkään. Jotain asian hyväksymisen vaikeudesta kertoo se, että on olemassa termi – mummokateus. Vanhemmat voivat kadehtia niitä lapsiperheitä, joiden arjessa mummot auttavat ja osallistuvat päivittäin. Mummoja siis arvotetaan suhteessa heidän kiinnostukseensa lastenlapsiaan kohtaan.

Henkilökohtaisesti haluaisin julistaa mummorauhan. On jokaisen mummon oikeus olla halutessaan pyyhkimättä enää yhdenkään pienen pyllyä. Vaikka kuinka täyttäisimme isovanhempien jääkaapin oven lasten kerhokuvamagneeteilla, voi suhtautuminen jälkikasvuun olla silti yhtä lämmintä kuin jääkaapin sisältö. Emme voi vaikuttaa muiden tapaan elää eikä veri välttämättä ole sen sakeampaa kuin vesikään. Onneksi on olemassa toinenkin hauska termi, leasing-mummo! Varamummoa voi hakea itselleen vaikkapa lehti-ilmoituksella!

Ehkä minulla itselläni on se kuuluisa maitoa tuottava eläin ojassa. Näitä asioita vauva-arjen syövereistä tarkastellessa en voi olla ollenkaan varma että haluan katsella tästä uusintaa kolmenkymmenen vuoden päästä. Ainakaan kovin läheltä. Ehkä minustakaan ei vanhana tule perinteistä Muumimammaa vaan ennemminkin Nuuskamuikkunen. Leopardipöksyt jalkaan, talveksi Malagaan ja keväällä takaisin kertomaan lastenlapsille jännittäviä matkatarinoita!

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä artikkelit:

Kirjeitä anopille -juttusarja – Osa 3: “Kun me olemme puhelakossa, älä yritä saada myös vanhempiani olemaan puhumatta kanssani”

Itkuhuutoa ja hämmennystä – Näin tulevat isovanhemmat reagoivat vauvauutisiin

Ihana piltintuoksuinen äiti

Entinen oman elämänsä Folke West, nykyinen leopardipöksyissä viihtyvä pienen pojan kotiäiti.