Kun on kokenut HPV-viruksen aiheuttamat kärsimykset, haluaa suojella lapsiaan

Kun on kokenut HPV-viruksen aiheuttamat kärsimykset, haluaa suojella lapsiaan
Kuva: Angelo Esslinger

Teksti: Nanna

Tätini sairastui levinneeseen kohdunkaulan syöpään 35-vuotiaana. Minä sairastuin kohdunkaulan pintasyöpään 26-vuotiaana. Molemmissa tapauksissa syövän aiheutti HPV-virusinfektio. Nykyään HPV-infektion aiheuttamaa kohdunkaulan syöpää voidaan ehkäistä HPV-rokotteella.

Esikoiseni on pian siinä iässä, että HPV-rokote alkaa olla ajankohtainen. Sosiaalisessa mediassa on käyty kiivasta keskustelua HPV-rokotteen turvallisuudesta.  Myös tuttavapiirissäni on keskusteltu kovasti, annetaanko lapselle HPV-rokote vai ei.

Kuten varmasti jokainen äiti, minäkin haluan taata lapsilleni hyvän ja terveen elämän. Terveydenhuollon ammattilaisena uskon tieteelliseen tutkimukseen ja näyttöihin perustuvaan faktaan. Lapseni ovat saaneet kaikki kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat rokotteet ja myös esimerkiksi influenssarokotteet. He tulevat myös saamaan HPV-rokotteen.

Haluan suojella lapsiani niiltä kärsimyksiltä, jotka HPV-virus minulle aiheutti. Seurasin pitkään tätini taistelua kohdunkaulan syöpää vastaan. Raskaat hoidot tehosivat lopulta, mutta jättivät elinikäiset arvet. Sädehoito vaurioitti pysyvästi suolistoa ja hermoratoja, eikä tätini enää koskaan toipunut entiselleen. Normaali elämä oli hänelle vain haave. Jalat kantoivat huonosti ja uuteen paikkaan mennessä oli ensimmäisenä varmistettava, missä on lähin wc.

Oma sairastumiseni ei vaatinut yhtä raskaita hoitoja, mutta oli henkisesti uuvuttavaa aikaa. Sairastuminen siirsi lapsihaaveet kauas tulevaisuuteen ja aiheutti myöhemmin ongelmia ensimmäisessä raskaudessa. Kohdunkaulan alueelle tehty sähkösilmukkahoito heikensi kohdunkaulaa ja aiheutti ennenaikaisen synnytyksen riskin. Ensimmäistä lasta odottaessani jouduin sairauslomalle jo varhain. Synnytin lopulta terveen, täysiaikaisen vauvan. Tuoreena äitinä jouduin kuitenkin seuraamaan tätini hiipumista. Tätini menehtyi 51-vuotiaana rintasyöpään. Rintasyöpää ei voi ehkäistä rokotteella, mutta kohdunkaulan syövän ehkäisyyn on kehitetty HPV-rokote.

Jokainen perhe tekee omat ratkaisunsa rokottamisen suhteen. Kaikki eivät ota perusrokotteitakaan. On kuitenkin hyvä miettiä, onko kyse vakaumuksesta, pelosta, tietämättömyydestä vai jostakin muusta. On pohdittava, luottaako tieteellisen näyttöön ja tutkimustuloksiin vai keskustelupalstalla kirjoittavaan vanhempaan, joka kertoo, millaisia oireita lapselle ilmaantui rokottamisen jälkeen. Lapsen oireet ovat todellisia, mutta syy-yhteys rokotukseen ei välttämättä ole yksiselitteinen. Lapsen sairastuminen on aina traagista, oli syy mikä hyvänsä.

Mikä tämä HPV-virus sitten on?

HPV- eli papilloomavirus on varsin yleinen. Sukupuolisessa kanssakäymisessä tarttuvaa virusta esiintyy noin 80 %:lla väestöstä. Kondomin käyttö ei kokonaan suojaa HPV-infektiolta. Pitkittyessään HPV-virusinfektio saattaa aiheuttaa solumuutoksia etenkin  kohdunkaulan alueella ja myöhemmin syöpää.

Onko HPV-rokote uusi juttu?

HPV-rokote ei ole mikään kovin uusi juttu. HPV-rokotteita on annettu maailmanlaajuisesti yli 300 miljoonaa annosta ja rokote on ollut käytössä jo vuodesta 2007 alkaen. Suomen kansallisessa rokotusohjelmassa HPV-rokote otettiin käyttöön tytöillä syksyllä 2013 ja pojilla syksyllä 2020. HPV-rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan myös esimerkiksi Länsi-Euroopan maissa ja Yhdysvalloissa.

Millainen rokote Suomessa on käytössä?

Suomessa käytetään Cervarix-rokotetta. Rokote annetaan kahtena pistoksena, ensimmäinen yleensä 5. luokalla ja toinen 6. luokalla. Rokotteen on todettu ehkäisevän jopa 95 % HPV-tyyppien 16 ja 18 aiheuttamista syövän vaikeista esiasteista. Lisäksi rokotteella voidaan ehkäistä osaa emättimen ja ulkosynnytinten syövistä, pään ja kaulan alueen syövistä sekä peräaukon ja peniksen syövistä. Rokotuksen jälkeen saattaa esiintyä lieviä, ohimeneviä tuntemuksia, kuten kipua, turvotusta ja punoitusta pistoalueella. Myös yleisoireita saattaa esiintyä. Oireita voi helpottaa kipu- ja kuumelääkkeillä. Allergiset reaktiot ovat harvinaisia.

Onko HPV-rokote turvallinen?

HPV-rokote on käynyt läpi tarkan seulan ennen käyttöönottoa. Rokotteen turvallisuutta on tutkittu moneen otteeseen, eikä ole näyttöä, että se aiheuttaisi vakavia sairauksia. Myös esimerkiksi WHO:n rokoteturvallisuuskomitea on raporteissaan todennut, että HPV-rokote on paras keino ehkäistä kohdunkaulan ja muiden HPV-virusten aiheuttamia syöpiä.

Mistä voin lukea lisää HPV-rokotteesta?

Tämän artikkelin lähteinäkin käytetyiltä sivustoilta voit lukea lisää HPV-rokotteesta:

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Syöpäjärjestöt

Juhani Knuutin blogikirjoitus Turun Sanomissa

HUS:n mediatiedote

Duodecim Terveyskirjasto

Faktoja HPV-rokotteesta

Fimea

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä artikkelit:

Syöpää sairastavien lasten liikunnan tukeminen on erityisen tärkeää – “Syöpää liikunta ei paranna, mutta esimerkiksi hoitojen aikaiseen uupumukseen se auttaa”

Sitten kun on koronarokote..” – Onko elämää koronarokotteen jälkeen?


Ruuhkavuodet suosittelee

Nanna

Olen tiukkapipoinen, mutta lempeä kahden lapsen äiti. Murehdin lasten kasvua ja maailman menoa. Stressaan kaikkea mahdollista ja etsin itseäni. En ole pilvissä liihottelija vaan realisti ja luotan järjen ääneen. Yritän elää hetkessä ja nauttia arjen pienistä asioista. Elän elämäni parasta aikaa joka päivä, vaikka ihan aina ei siltä tunnukaan.