Isä ulkopuolisena elättäjänä vai läsnäolevana perheenjäsenenä?

Isä ulkopuolisena elättäjänä vai läsnäolevana perheenjäsenenä?
Kuva: Juliane Liebermann

Isille ja miehille asetetut perheen rooliodotukset ovat yhä vielä hyvinkin kapeita, kertoo viime vuonna järjestetty Isän Näköinen -hanke. Hankkeen tavoitteena oli vahvistaa miesten asemaa yhteiskunnassa tasavertaisena kasvattajana ja vanhempana.

Perheen järjestelyt johtavat helposti siihen, että isät keskittyvät puolisonsa ja lastensa tarpeiden ja hyvinvoinnin turvaamiseen. Arjessa unohtuu helposti isän oma tarve apuun ja oikeuteen olla omanlainen isä.  

Äidit käyttävät luontevammin perheille suunnattuja palveluita, jotka ovatkin usein rakentuneet niin että isät syrjäytyvät tahtomattaan tasavertaisesta vanhemmuudesta. Töistä voi olla vaikeaa irtautua lapsen neuvolakäynnille eikä työpäivän jälkeen aikoja ole enää jäljellä. Jos molemmat vanhemmat ovat mukana, työntekijät ehkä puhuvat lapsen asioista mieluummin äidille kuin isälle. Isät voivat tuntea itsensä ulkopuoliseksi.

Hankkeen aikana esille nousi ajatuksia isän roolituksista:

”Isän tehtävä on tukea äitiä.”

”Äiti hoitaa lapsia kotona, isä tuo leivän pöytään.”

”isän tehtävä on leikkiä rajuja leikkejä ja opettaa pojat pelaamaan jalkapalloa.”

Hallitus on onneksi tehnyt uudistuksia, jonka ansiosta vanhempainvapaa pitenee ja jakautuu tasaisemmin äidin ja isän kesken. Uudistuksen tarkoitus kannustaa isejä käyttämään aiempaa enemmän vapaita ja osallistumaan perheeseen syntyvän lapsen hoidossa ja kasvatuksessa.

Ylen listaamien pääkohtien perusteella vuoden 2022 elokuusta lähtien vanhempainvapaat muuttuisivat näin:

  • Vanhempainvapaa pitenee vajaalla kahdella kuukaudella, reiluun 14 kuukauteen.
  • Vapaat jakautuvat tasaisesti isän ja äidin kesken, mutta vanhempi voi siirtää puolisolle korkeintaan kaksi ja puoli kuukautta.
  • Yksinhuoltaja saa molempien vanhempien päivärahat käyttöönsä.
  • Kotihoidontukea aikaistetaan, mutta sen määrää ei leikata.

Isyyteen sitoutuminen tuo isälle monia hyviä ja myönteisiä asioita.

Isän Näköinen- hankkeen mukaan isä kokee positiivisia tunteita kuten iloa, ylpeyttä ja rakkautta kun kokee olevansa osallinen ja tärkeä osa perhettä. Osallistuessaan isä kokee vahvaa itsetuntoa ja hänen empaattisuutensa lisääntyy vähentäen samalla itsekkyyttä. Isän hyvä itsetunto on siinä mielessä merkityksellinen, koska luottamus itseensä vanhempana auttaa luomaan avoimen ja turvallisen suhteen myös lapseen.

Isän osallistaminen ja mahdollisuuksien lisääminen osallistua lapsen hoitoon nähdään elinkeinoelämän mukaan helpottavan myös äitien siirtymistä takaisin työelämään lapsen syntymän jälkeen.

Isän näköinen- hanke summaa, että olisi tärkeää, että myös isät voisivat kokea olevansa ehdottoman korvaamattomia. Lastensa elämästä putoavat isät tarvitsisivat tukea ja arvostusta, jotta kykenisivät näkemään oman arvonsa koko perheen hyvinvoinnille. Oman arvon tunnistaminen isänä auttaisi pitämään esimerkiksi myös mahdollisissa erotilanteessa kiinni suhteesta lapsiin, joka on aina lapsen etu.

Lue myös

Helmikuun isäkimara: Vieraana suosikkibloggaaja Esko Kyrö – Isä ilman etuliitteitä

Helmikuun isäkimara: Vieraana Markku Heino – Herkästi runoileva myyntimies


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.