Kun elareita ei näy eikä kuulu, vaikka tarve on todellinen!

Kun elareita ei näy eikä kuulu, vaikka tarve on todellinen!
Kuva: Emil Kalibradov

Kun etävanhemman maksamaa elatusapua ei tule tilille sovittuna päivänä, saattaa hätä olla todellinen. Kela maksaa harkinnanvaraista toimeentulotukea kankealla aikataululla, ja apu saattaa tulla vasta kuukauden päästä.

Minilexin mukaan elatusavun määrät ovat Suomessa suhteellisen pieniä. THL:n tilastojen mukaan 21 %:ssa sopimuksista elatusavun määrä on ollut alle 67,28 euroa kuukaudessa per lapsi. Jos määrä jää Kelan maksamaa vähimmäissummaa (167,36e) pienemmksi, maksaa Kela erotuksen talouteen jossa lapsi asuu.

Sopimuksista 16 %:ssa elatusavun määräksi on vahvistettu 134,55-168,18 euroa kuukaudessa lasta kohden. Tätä suuremmasta elatusavusta ovat sopineet vain noin 14 % vanhemmista.

Yli 302,73 euron elatusapuun on päätyneet vain 2 % vanhemmista. Lisäksi elatusapu on jätetty kokonaan vahvistamatta noin 39 prosentissa sopimuksista. Elatusapua ei vahvisteta lainkaan siinä tapauksessa, että elatusvelvollisella ei ole elatuskykyä.

Nopeaa ja joustavaa apua todelliseen tarpeeseen

Kaksplus kertoo Apuna ry:n perustaja Heidi Jaarin kehittämästä ideasta, kuinka akuuteissa tilanteissa lapsiperheiden taloudellista hätää voi helpottaa.

Apuna ry on vapaaehtoinen yhdistys, joka auttaa taloudellisessa hädässä olevia lapsiperheitä pääkaupunkiseudulla. Apua tarvitsevat ja vapaaehtoiset avun antajat löytävät toisensa yhdistyksen Facebook-ryhmän kautta.

Heidi Jaari kertoo, ettei elatusapu ole ainoastaan kiva lisäraha, vaan todelliseen tarpeeseen tuleva taloudellinen turva. Monissa tapauksissa on kyse siitä, että raha, jota perhe on odottanut saapuvaksi, ei olekaan ilmestynyt tilille. Hädissään olevien viestit saapuvat usein yöaikaan.

Epätoivo paistaa niistä aina läpi. Olemme todellakin se viimeinen taho, johon otetaan yhteyttä silloin, kun ihminen ei muuta keksi. Varsinkin kun ihminen ei saa huoliltaan unta, kertoo Jaari.

Miten Apuna ry toimii?

Avustuksen hakija kirjaa avustushakemuksen yhdistyksen Facebook-kansioon. Sieltä halukkaat vapaaehtoiset auttajat löytävät apua tarvitsevan perheen.

Auttajat kommentoivat julkaisuun, millaista apua aikovat antaa, jotta muutkin avun tarpeessa olevat tietävät mitä on tarjolla. Näin ehkäistään se, että perheessäsaadaan tarpeeseen sopivaa tukea.

close-up photo of assorted coins
Kuva: Josh Appel

Apua tarvitsevia myös muualla Suomessa

Koko Suomen kattava apuryhmä Apua ja iloa vähävaraisille lapsiperheille– ryhmä auttaa koko Suomessa asuvia vähävaraisia lapsiperheitä.

Ryhmä mahdollistaa perheille lahjoitusvaroin perheen yksilöllisiin tarpeisiin kohdennettua apua. Ryhmän toiminta perustuu avoimuuteen ja ehdottomaan molemminpuoliseen luottamukseen kaikkien ryhmän jäsenten välillä.

Lähteet: THL: Tilastoraportti 11/2019, Lapsen elatus ja huolto sekä isyyden selvittäminen 2018

Minilex

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä:

Hei hallitus, puhutaanko hetki hoitovapaasta ja tasa-arvoisesta vanhemmuudesta!

Pimppeli päiväkodissa

Käytännöllisyydessään lyömättömät ”kotiäiti -lookin” tyylivinkit – Poimi omasi!


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.