Lapsilisä on suurin valtion perheille maksama sosiaaliturvaetuus. Miksi se loppuu jo ennen täysi-ikäisyyttä?

Lapsilisä on suurin valtion perheille maksama sosiaaliturvaetuus. Miksi se loppuu jo ennen täysi-ikäisyyttä?
Kuva: Devin Avery

Lapsilisää maksetaan jokaisesta alle 17- vuotiaasta lapsesta. Mihin ikärajoitus perustuu, kun moni asuu kotona vielä 18- vuotiaana?

Sosiaali- ja terveysministeriön hallitussihteeri Annika Juurikko kuvailee lapsilisän olevan kulukorvaus, jonka tavoitteena on tasata lapsista aiheutuneita kustannuksia lapsiperheiden ja muiden kotitaloustyyppien välillä. Lapsilisien kulukorvausluonteeseen liittyy se, että etuus on niin sanotusti universaali,eli sitä maksetaan jokaisesta lapsesta perheen tuloista tai varallisuudesta riippumatta.

vuonna 1948 sodan jälkeinen köyhä Suomi oli lisäksi toipumassa raskaasta sodasta ja kärsi valtavasta asuntopulasta mutta samaan aikaan nautti myös ennen näkemättömästä vauvabuumista.

Tämän kaiken keskelle eduskunta sääti lain lapsilisästä, joka oli samankokoinen kaikille perheille. Lapsilisä oli merkittävä ponnistus koko suomalaiselle yhteiskunnalle, sillä voimaan tullessaan se vei 40 prosenttia suomalaisista sosiaalimenoista.

Nuoret ennen itsenäisempiä

Kun lapsilisäetuutta vuonna 1948 alettiin toteuttamaan, nähtiin 16-vuotias usein aika paljon itsenäisempänä, kuin useimmat nykypäivän saman ikäiset nuoret.

Vuonna 1994 toteutettiin kuitenkin perhetukiuudistus, jossa lapsiperheiden keskeiset verovähennykset poistettiin ja tuki kanavoitiin uudelleen lapsilisien kautta.

Näin Perhetukiuudistuksen yhteydessä alle 17-vuotiaat tulivat lapsilisän piiriin, selittää Juurakko KaksPlus sivuilla.

Lapsilisä loppuu vaikka lapsi asuu edelleen kotona

Tilastojen mukaan vuoden 2019 lopussa 17-vuotiasta tytöistä ja pojista vielä noin 90 prosenttia oli perheessään lapsen asemassa. Sen sijaan 18-vuotiailla tilanne on jo toinen ja ero sukupuolten välillä tulee esiin. Lapsen asemassa oli 18-vuotiaista naisista 75 prosenttia, mutta miehistä selvästi useampi, 84 prosenttia.

Mikäli kuvitellaan, että lapsi asuisi vanhempiensa luona opiskelujen ajan, vielä 18- vuotiaana, jää perheeltä isosumma rahaa saamatta. Valtiolle säätöjä tästä syntyy kuitenkin sievoinen summa.

Vuonna 2018 Suomessa oli 58107 16-vuotiasta. Heistä tuli perheille lapsilisää noin 106 euroa kuussa. Kun lapset täyttivät 17, perheet menettivät viimeiseltä lapsuusvuodelta noin 74 miljoonaa euroa.

Lapsilisän tärkeys perheissä

Satasen poistuminen kuukausittain on varsinkin pienituloiselle perheelle merkittävä asia. Lapsilisällä katetaan lapsesta tulevia kuluja verrattuna lapsettomiin perheisiin, ei niinkään tasata tuloeroja lapsiperheiden välillä.

Mikäli lapsilisällä on tarkoitus helpottaa köyhimpien perheiden asemaa, niin toisaalla lapsilisä lasketaan taas tuloksi. Näin juuri köyhimmät perheet menettävät käytännössä osan hyödystä esimerkiksi toimeentulotukipäätöksissä.

Lapsilisän merkitys on täysin erilainen kahden työssäkäyvän yhden lapsen perheessä kuin esimerkiksi kahden työttömän vanhemman viisilapsisessa perheessä.

Lue seuraavaksi:

Kun elareita ei näy eikä kuulu, vaikka tarve on todellinen!

Hei hallitus, puhutaanko hetki hoitovapaasta ja tasa-arvoisesta vanhemmuudesta!

Se salakavala riittämättömyyden tunne, jonka me kaikki tiedämme


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.