Äitinä vankilassa yhden kohtalokkaan baari-illan jälkeen

Äitinä vankilassa yhden kohtalokkaan baari-illan jälkeen
Kuva: Tim Hüfner

Il uutisoi viime vuonna äitivanki Ninasta, joka kohtalokkaan baari-illan jälkeen istui tuomiotaan Vanajan vankilassa. Ninalla on yksi päiväkoti-ikäinen ja kaksi ala-asteikäistä lasta. Vanajan vankilan johtaja Kaisa Tammi-Moilasen mukaan naisten rikollisuus kietoutuu usein perhe- ja lähisuhteisiin: vaikeisiin tunteisiin, joiden syntyhistoria ulottuu kauas.

Tuomion Nina sai entisen miesystävänsä tapon yrityksestä. Ennen vakavaan rikokseen syyllistymistä hän oli tavallinen työssä käyvä perheenäiti ilman rikosrekisteriä, rikkinäistä lapsuutta, syrjäytymistä tai päihdeongelmia.

Pääkaupunkiseudulla asuva Nina on hoitanut niin mallikkaasti, ettei kotikunnan lastensuojelusta osattu ajatellakaan lasten huostaanottoa.

Äiti kertoo, että yhteisen baari-illan jälkeen miesystävä oli suuttunut ja lähtenyt kotiin. Kun hän itse saapui myöhemmin kotiin, oli mies pakannut tavaransa ja ja ilmoitti jättävänsä Ninan. Äiti kertoo ottaneensa veitsen, ja uhkasi tappaa itsensä. Miesystävä yritti estää tilanteen, mutta jupakassa saikin vatsaansa lihasvamman. Haavoittunut puoliso vietiin sairaalaan, ja Nina jäi poliisin haltuun.

Suhde miesystävään kuitenkin jatkui teon jälkeen ja päättyi vasta myöhemmin. Miesystävä ei ole lasten isä.

Nina kertoo turvautuneen veitseen ja itsemurhauhkaan pettymyksestä hyvän suhteen päätyttyä. Mies oli ollut hyvä ja kiltti niin Ninalle, kuin lapsillekin. Aikaisempien väkivaltaisten suhteiden jälkeen mies tuntui oikealta ja hyvältä, joten suhteen päättymistä oli vaikea ymmärtää.

Ikävä lapseen kokoaikaista

Kolmen kuukauden suljetun vankilajaksoista kaksi kuukautta oli tutkintavankeutta. Tuona aikana Nina ei nähnyt lapsiaan kertaakaan.

Rikosseuraamuslaitos on tukenut hänen äitiyttään niin hyvin kun on voinut. Nina kertoo ikävöivänsä lapsia koko ajan, vaikka lopun tuomiostaan heitä säännöllisesti näkikin.

-Varsinkin pienin haluaisi koko ajan halata ja olla sylissäni. Vanhin lapsistani on 10-vuotias, ja hänen käytöksessään äidin poissaolo näkyy esimerkiksi levottomuutena oppitunneilla. Hänen kanssaan olemme näitä asioita käyneet läpi terapiassakin, kertoo Nina.

Suomessa äidit lapsineen on sijoitettu Hämeenlinnan vankilan suljetulle osastolle tai Vanajan avovankilaan.

Äitien vankeustuomiot vaikuttavat myös ulkomaailmassa elävään lapseen

Rikosseuraamuslaitoksen julkaisussa kerrotaan äitien vankeustuomion saattavan vaikuttavan vahingollisesti lapseen. Se saattaa esiintyä salailun, häpeän ja vanhemmuussuhteen ylläpidon vaikeuksien kokemuksina.

Vastaavasti huoli lasten hoidosta, ja lapsia koskeva syyllisyys ja häpeä
värittävät vankilassa olevien äitien kokemuksia. Julkaisun mukaan myös
useissa ulkomaalaisissa tutkimuksissa on todettu, että naisten suurimpia huolia vankilassa on heidän lastensa hyvinvointi vankilan ulkopuolella, sekä lapsista erossa olemisen aiheuttama stressi.

Äitien hankala pääsy vankilan sosiaalityöntekijälle, ja siviilissä toimivan lastensuojelun välinen nihkeä ja hidas informaatiokulku voi pahimmillaan tehdä äidin ja lapsen suhteelle huonoa. Äiti saatetaan nähdä passiivisena, jos esimerkiksi sijoitettuna olevalle lapselle tarkoitetut syntymäpäiväonnittelut eivät mene perille puutteellisen tiedonkulun takia.

Rikosseuraamuslaitoksen on aina tavoitteena pyrkiä huomiomaan ja vahvistamaan asiakkaiden perhesuhteita.

Lue myös:

Terapeutti Tommy Hellsten: “Kiire tulee siitä, että et ole läsnä siinä mitä teet”

Kaikesta siitä sonnasta, millä korviani on kidutettu, olen onnistunut poimimaan muutaman helmen

”Mitään ihmeempää en ole tänään tehnyt” – Kotiäidin arkipäivä numeroina

.


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.