Maailma haluaa sukupuolineutraalimmaksi: mutta mitä tekee lelujätti LEGO?

Maailma haluaa sukupuolineutraalimmaksi: mutta mitä tekee lelujätti LEGO?
Kuva: Yulia Matvienko

Legojen kauneus ja nerokas idea perustuu rajattomille mahdollisuuksille. Palikat ovat pitkäaikaisia, niillä on jälleenmyyntiarvoa, sekä lapset rakastavat luoda uusia rakennelmia ja kokonaisuuksia miljoonista pienestä osista. Vaikka vanhemmat vähiten haluavat astua terävän pikku-Legon päälle, ostetaan Lego-palikoita talouksiin myös Suomessa valtavia määriä. “Tyttö- Legot” ja “Poika- Legot” kuumentavat nyt tunteita, eikä ihan syyttä.

Legon vuonna 2011 omien tilastojen mukaan vain 10 prosenttia ostetusta Legoista oli hankittu tytöille. Nämä markkinat oli saatava paremmin käyttöön, joten tytöille suunnattu sarja oli syntymässä.

Lego Friends on Lego Groupin vuonna 2012 lanseeraama Lego-tuotesarja, jonka pääkohderyhmänä ovat yli viisivuotiaat tytöt. Sarjassa esiintyy päähenkilöinä viisi tyttökaverusta Emma, Mia, Stephanie, Olivia ja Andrea, jotka elävät kuvitteellisessa Heartlake Cityn kaupungissa harrastaen erilaisia asioita.

Australialainen Kidspot sivustolla äiti ja sukupuolten tasa-arvon kirjoittaja ja puolestapuhuja Danielle Dobson esitti ajankohtaisen kysymyksen liittyen tyttöjen ja poikien Legojen eroon. Äiti kertoo poikansa olleen pettynyt saadessaan “tyttöjen Legoja”. Äiti oli opettamassa lapselleen, ettei ole erikseen tyttöjen ja poikien legoja, vaan ne ovat kaikille sopivia. Tutkittuaan hahmoja lähemmin äidin oli syötävä sanansa.

Hyvä LEGO, mikä vika tässä kuvassa on?
vasemmalla LEGO Friends- hahmo, oikealla LEGO- hahmo
Kuva: Kidspot

-Sanoin hänelle, ettei ole olemassa sellaista asiaa kuin “tyttö- Lego” ja “poika- Lego”, mutta käy ilmi, että olin väärässä, kertoo äiti lähteelle.

Hahmot eivät näytä LEGO-hahmoilta. Heillä on pitkät kaulat. Pitkät kädet. Pitkät jalat. Laiha vyötärö. Kauniit kasvot. Hienot hiukset. Pitkät silmäripset, kertoo äiti.

LEGO Friends -hahmot tosiaan näyttävät erilaisilta kuin perinteiset LEGO-hahmot, eivätkä ne myöskään ole yhteensopivia perinteisten Legojen kanssa. 

– Et voi laittaa LEGO Friends -päätä normaalille LEGO-rungolle. Se ei vain napsahda paikalleen, harmittelee äiti.

Kyseessä jotain suurempaa kuin vain yhteen sopimattomat osat

-Aikana, jossa yritämme rohkaista tyttöjä olevan mitä tahansa, tehdä mitä tahansa, tuntuu se valtavalta askeleelta taaksepäin, kuvailee pettynyt äiti.

Danielle Dobson on sukupuolten tasa-arvon kirjoittaja ja puolestapuhuja. Hänen mukaansa tietyillä tavoilla ja keskitymme niiden eroihin pikemminkin kuin yhtäläisyyksiin, emme aseta tyttöjä menestymään myöhemmässä elämässä. Poikia kannustetaan rakentamaan ja kokeilemaan perinteistä Legoja, mutta tytöille annetaan rajoitetut vaihtoehdot Lego Friendsin kanssa. Näistä suurin osa perustuu kauneuteen ja kodin tekemiseen, eikä täysiä mahdollisuuksia kokeilla ja epäonnistua ole.

-Lego Friends opettaa tytöillemme, että mahdollisuudet ovat rajalliset. Rajoitettu muutamaan värikkääseen valintaan sen sijaan, että sinulla olisi vapaus kokeilla palomiehenä, poliisina, rakennustyöläisenä, tutkijana. Tämän ohella opetamme heille, että on tärkeää olla laiha, pieni, kaunis ja hoitaa vain kotia. Ja samalla opetamme pojillemme, että tytöt ovat erilaisia, harmittelee äiti.

Lue myös:

Poikamme leikkii tyttöjen leluilla

Tyttövauvojen tekoon on oma metodinsa – kiekkolegendan käyttämät vinkit

2020 suosituimmat lasten nimet on julkistettu! Onko lapsesi listalla?

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

3 thoughts on “Maailma haluaa sukupuolineutraalimmaksi: mutta mitä tekee lelujätti LEGO?

  1. Ihan turhaa vouhotusta, kukaan ei kiellä vanhoja legoja tytöiltä, ja kyllä niissä on hahmoissa minniä, yksisarvista ym muutakin tytöille sopivia

  2. Itse olen leikkinyt kaikista nuorimpana eläinaiheisilla legoilla, ja kuvitellut perheenjäseneni ja ystäväni niiksi; esim. lammas oli äitini, apina pikkuveljeni, norsut parhaat tyttökaverini ja niin edelleen. Ehkä tässä aliarvioidaan lasten mielikuvituksen voima, kun aikuiset käyvät keskusteluja sellaisista ja tällaisista legoista. Minun mielestä ne kaikki legot tukevat lasten mielikuvituksen kehitystä ja mielikuvitusleikkejä. Eikä sukupuolirooleissakaan sinänsä ole mitään pahaa. Naiset ja miehet, ja pojat ja tytöthän ovat erilaisia. Ei kaikkien tarvitse olla androgyynejäkään, tai kaikkien poikien homppelihiippareita tai kaikkien tyttöjen ladonovimuskelikimppuja mieleltään… Kyllä perinteisiä roolejakin voi vaalia…

  3. Mites esim. Barbiet? Onko niissä ajateltu poikia tasaveroisesti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *