Vauva 17 000 tonnilla: “Eriarvoisuus tuntuu järjettömältä ja sen korjaaminen on yhteiskunnalta arvovalinta”

Vauva 17 000 tonnilla: “Eriarvoisuus tuntuu järjettömältä ja sen korjaaminen on yhteiskunnalta arvovalinta”
Kuva: by José

Lapsen saaminen ei ole läheskään aina itsestäänselvyys, varsinkaan yksin eläville tai naispareille. Julkisilla palveluntarjoajilla on velvollisuus aktiivisesti edistää yhdenvertaisuutta, sekä tarjota kaikille samat oikeudet.

Helsinkiläinen Anna Munsterhjelm, 36 tietää kuinka epäarvoisessa asemassa ovat yhteiskunnassa ne, jotka tarvitsevat syystä tai toisesta hedelmöityshoitoja. Anna päätti ryhtyä itselliseksi äidiksi muutama vuosi sitten, kun elämässä näytti olevan sopivasti tilaa ja aikaa. Parisuhdetta hänellä ei ollut, joten hän päätti hankkia lapsen yksin.

– Minulle lapsihaave ei kytkeytynyt ajatukseen ydinperheestä enkä ajatellut, että ensin pitäisi olla mies, kultainen noutaja ja farmarivolvo voidakseni tulla äidiksi. Tuntui myös väärältä hakea parisuhdetta vain mahdollistaakseni lapsen saamisen. Se olisi ollut väärin kaikkia osapuolia kohtaan, Anna kertoo Me Naisille.

Jos äidiksi haluaa yksin tai naisparina, Anna neuvoo hakeutumaan julkisen puolen hoitoihin ajoissa nyt kun sinne pääsee. Jonot ovat pitkiä, sukusolujen lahjoittajista pulaa ja hoitojen määrä on rajoitettu

Annan Alvar-pojan alulle saanti hedelmöityshoidoilla maksoi täsmälleen 17 092,87 euroa. Hedelmöityshoidot tehtiin Mehiläisen lapsettomuusklinikalla. Tuolloin julkinen terveydenhuolto ei vielä tarjonnut hedelmöityshoitoja yksin vanhemmaksi haluaville, vaan se mahdollistettiin vasta keväällä 2019. Rahoitus hoitoihin täytyy hankkia itse, koska pankit eivät myönnä “vauvalainaa” samaan tapaan kuten remonttilainaa. Anna itse sai hoidot maksettua lähipiirin ja säästöjensä turvin.

Julkisen puolen hedelmöityshoidot lahjasukusoluilla olivat jäissä monta vuotta, kun kiisteltiin, voidaanko hoitoa antaa naispareille ja itsellisille naisille. Kiistan takia missään yliopistosairaalassa ei ole annettu hedelmöityshoitoja lahjasukusoluilla viimeisten vuosien aikana edes heteropareille, uutisoi Yle.

 -Lahjasoluhoitoja tehtiin julkisilla klinikoilla aikaisemmin heteropareille. Kun sitä haastettiin, julkiset klinikat päättivät, että lahjasoluhoitoja ei tehdä kenellekään. Sen kautta julkiset klinikat koettivat pimittää aikaisempaa syrjivää käytäntöä. Kun kukaan ei saa lahjasoluhoitoa, se ei ole syrjivää. Käytäntö oli voimassa muutaman vuoden ennen kuin viime syksynä astuttiin tilanteeseen, jossa lahjasoluhoitoja jälleen tarjotaan, tällä kertaa ilman rajoitusta perhemuotoon, selittää Sateenkaariperheet -yhdistyksen toiminnanjohtaja Juha Jämsä

Naisparien ja itsellisten naisten lahjasoluilla hankituista lapsista ei löydy tilastoja

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erityisasiantuntija Anna Heino kertoo, että naispareille tai itsellisille naisille tehdyistä hedelmöityshoidoista ei ole Suomessa valtakunnallisia tilastoja.Ennakkotietojen mukaan viime vuonna käytännössä kaikki luovutetuilla sukusoluilla tehdyt hoidot tehtiin yksityisellä puolella, koska julkisella puolella hoidot oli keskeytetty.

Annan lapsen hinta koostui muun muassa lääkkeistä, verikokeista, kahdesta inseminaatiosta ja kahdesta ivf-hoidosta, noin 30 lääkärikäynnistä ja 20 ultrasta sekä aukiolotutkimuksesta. Anna ei saanut niistä Kela-korvausta eikä kerrytettyä lääkekattoaan toisin kuin heteroparit.

Operaatio, josta Anna maksoi 4 000 euroa, olisi julkisella puolella maksanut käyntimaksun verran, 40 euroa. Yhden hoitokierroksen lääkkeistä Anna maksoi 1500 euroa, kun taas samoissa hoidoissa käynyt heteropari maksoi koko vuoden kaikista lääkkeistään korkeintaan lääkekaton verran, noin 580 euroa.

Anna kyseenalaistaa myös pakolliset psykologin käynnit, koska koki turhautumista aliarviointia psykologin kysymyksissä. Heteroparit eivät käy psykologin juttusilla ennen kun saavat alkaa hankkimaan lasta.

 Eriarvoisuus tuntuu järjettömältä ja sen korjaaminen on yhteiskunnalta arvovalinta, Anna sanoo. Annalla on ollut ihana lähipiiri, joka on auttanut ja tukenut koko prosessin ajan, hän jatkaa itsellisenä äitinä tietoa lapsen hankinnasta instagramissa nimellä annamunsterhjelm

Lue myös:

Uusperheeseen syntyi uusi vauva – “Tilanne oli ihan kaoottinen”

Pelon siivittämä odotus päättynyt – vihdoin olet täällä, sinä pieni, rakas tyttöni!

Mitä oikeasti tarvitaan, kun vauva tulee taloon?

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *