Oletko hajamielinen vanhempi? Saatat olla erityisen lahjakas luovuudessa, sekä astetta älykkäämpi

Oletko hajamielinen vanhempi? Saatat olla erityisen lahjakas luovuudessa, sekä astetta älykkäämpi
Kuva: Vale Zmeykov

Viipottaako pääsi pilvissä ja mieli sinkoilee ympäriinsä? Ajatuksesi vuotaa kuin siivilä ja valuvat ohi kuin keitto haarukasta? Hajamielisyys ja keskittymisvaikeudet johtuvat tutkimuksen mukaan siitä, että älykkäät ihmiset kynenevät pyörittämään lukuisia asioita ja ideoita päässään samanaikaisesti. Saatat olla hajamielisyytesi kanssa erityisen luova persoona josta saa olla ylpeä.

Ihanneihmisen piirteeksi määritellään usein asiakeskeinen ja terävä, hyvämuistinen, pikkutarkka ja järjestelmällinen luonne. Ne jotka eivät kiinnitä helposti huomiota pikkuseikkoihin ja harhailevat ajatustensa kanssa siellä ja täällä leimataan yleensä tuottamattomiksi ja vähän tyhmiksi.

Koulussa vaaditaan tarkkaavaisuutta ja keskittymiskykyä. Lasten pikkutarkkoja taitoja värittää tunti tolkulla samaa värityskuvaa ylittämättä rajoja ihaillaan enemmän mitä kesken jäänyttä värityskuvaa jonka viereen onkin piirretty vapaalla kädellä siili. Kun kasvamme isoiksi, haluamme olla tarkkaavaisia ja haluamme keskittyä yhteen asiaan kerrallaan.

Tutkimusten mukaan jatkuva monen tiedon virtaus päässämme edistää luovuutta

Harvardin yliopiston tutkimukset osoittivat että jos sinulla on mielessäsi enemmän kuin yksi ajatus kerrallaan, se auttaa ymmärtämään tiettyjä ilmiöitä helpommin ja nopeammin. Jos sinulla on useita ajatuksia kerralla mielessäsi, sinulla on todennäköisesti myös kyky ratkaista ongelmia tehokkaammin mitä muilla.

Sarkasmi kielii ongelmanratkaisukyvyistä

Tutkijat ovat myös havainneet, että sarkasmi lisää luovuutta. Luovuus taas kulkee käsi kädessä hajamielisyyden ja keskittymiskyvyn puutteen kanssa.

Usean huippuyliopiston tekemän tutkimuksen mukaan sarkastiset ihmiset ovat muita luovempia ja parempia ratkaisemaan ongelmia.Tutkimuksen tekoon osallistui muun muassa yhdysvaltalainen Harvard.

Tutkijat kertovat, että kaikenlainen sarkasmi lisää luovuutta. He myös vahvistivat, että kaikenlainen sarkasmin käyttö antaa aivoille enemmän haastetta.

– Selvitimme, että sarkasmi saattaa stimuloida luovuutta, ideoiden muodostumista, oivalluskykyä tai ongelmanratkaisukykyä, kertoo yhtä tutkimusta johtanut Li Huang.

Lapsiperhearki ja hajamielinen unohtelu kuuluu samaan pakettiin, ovatko vanhemmat sitten erityisen luovia ja älykkäitä

Arjessa tapahtuva jatkuva unohtelu ja hajamielisyys kielii luovan ihmisen ylirasitustilasta. Aivot käyvät kuumana aamusta iltaan, eivätkä voi kantaa enempää tietoa mitä se jo prosessoi parhaillaan läpi. Kun hajamielisyys alkaa haitata arkisia toimintoja on viesti selvä – on saatava lepoa.

Historian suuria hajamielisiä ja luovia henkilöitä

Osalla historian suurimmista taiteilijoista ja tiedemiehistä oli vaikeuksia keskittyä. Esimerkiksi Pablo Picasso tunnettiin hajamielisenä ja pää pilvissä menevänä kaverina.

-Tämän päivän maailmassa ei ole järkeä. Miksi minun pitäisi maalata maalauksia, joilla on se?Pablo Picasso.

Kuuluisa toinen taidemaalari Claude Monet oli lähteen mukaan aina se jota sai odottaa. Hänen toimeentulonsakin oli pitkään oman isän varassa, vaikka olisi pystynyt itsekin elättämään itsensä.

Albert Einstein tunnetaan hajamielisenä professorina, jonka luovuus ja hajamielisyys kulkivat samaa polkua.

 “Kaikkea, millä on väliä, ei voi mitata, eikä kaikella, minkä voi mitata, ole väliä.” – Albert Einstein.

Eli seuraavalla kerralla kun joku antaa kritiikkiä hajamielisyydestäsi, ota se kohteliaisuutena ja käytä se hyödyksesi.

Lähteet: Kauppalehti, The Telegraph

Lue myös:

Mitä lapsesi nimi tarkoittaa? Nimellä voi olla suurempi merkitys mitä uskotkaan

Tutkimus: Lapsen älykkyys on äidiltä perittyä, isältä peritään motivaatio ja tunnesäätely

Jari Sinkkonen: ”Menenpä nyt raittiiseen ilmaan ja ajattelen, että mulla on kaikki hyvin.” Se on kuin pakkasella kusisi housuunsa, lämmittää vain hetken


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.