Kun elämäntavat eroavat kumppanin kanssa kuin yö ja päivä

Kun elämäntavat eroavat kumppanin kanssa kuin yö ja päivä
Kuva: Anupam Mahapatra

Oletko koskaan miettinyt, miten puolison elämäntavat vaikuttavat omiisi? Entä omat tottumuksesi puolisoosi? Parisuhde muokkaa elämäntapojamme tavalla tai toisella, mutta on hyvin todennäköistä että tottumukset ovat jo alkusuhteesta asti hyvin samankaltaiset. Jos itse urheilee ja syö terveellisesti, on todennäköistä, että kumppani tekee samoin.

Väestöliiton johtavan asiantuntijan Heli Vaaranen mukaan parit vaikuttavat toistensa terveysvalintoihin hyvin paljon, koska arkea eletään yhdessä tehden ruokaostoksia, sekä viettäen yhteistä laatuaikaa.

Vaarasen mukaan kumppanin elämäntavan vaikutuksia omiin on tutkittu todella paljon. Jos itse lenkkeilee, syö terveellisesti ja pitää itseään huolta, on todennäköistä, että kumppani tekee samoin. Myös epäterveelliset elämäntavat kulkevat molemmilla käsi kädessä. Huono ruokavalio, vähäinen liikunta, alkoholin käyttö ja muita epäterveellisiä elintapoja noudatetaan myös yhdessä.

Sun vai mun elämäntavat?

Joskus tavat saattavat kuitenkin olla hyvin erilaiset. Tilanteissa tulee helposti arvosteltua ja syyllistettyä toista, jos esimerkiksi kumppanin ruokailutottumukset ovat epäterveellisemmät kuin itsellä. Vaarasen mukaan tuntuu kurjalta, jos toinen yrittää parantaa ruokailutottumuksia ja toinen jatkaa vanhoja epäterveellisiä tapoja.

Jos ei itse pysty tukemaan tai kannustamaan puolisoaan, niin ainakin on hissukseen ja antaa hiljaisen tuen, Vaaranen neuvoo.

Jos toisen halu terveellisempään ruokavalioon tai liikunnan lisäämiseen löytyy, on hyvä jutella asiasta ennakkoon. Vaarasen mukaan on hyvä miettiä miten muutos sopii yhteiseen arkeen.

Hyvä parisuhde voi edistää terveyttä ja hyvää oloa, mutta parisuhde voi muokata elämäntapojamme myös huonommaksi

Elämäntapamuutos on suuri askel jossa lähipiirin tuki on tärkeää. Puolisin kannustuksen ja tuen merkitys korostuu entisestään, koska koko elämä jaetaan muutenkin yhdessä.

Jos molemmat eivät halua sitoutua muutokseen, voidaan sopia Vaaralan mukaan kompromissista.

– Kun toinen pariskunnasta haluaa syödä terveellisesti ja toinen on herkkusuu, kannattaa keksiä jokin keino, millä tavalla voidaan kohdata puolivälissä matkaa, Vaaranen neuvoo.

Joskus saattaa tulla kuitenkin tilanteita, jossa kumppanin elämäntavat huolestuttavat. Kysymys kuuluu: saako puolison valinnoista huomauttaa?

Vaarasen mukaan asiasta huomauttelu tai kuittailu harvoin auttaa toista muuttamaan tapojaan. Se saattaa jopa pahentaa tilannetta, koska kukaan ei halua kuulla puolisoltaan kommentteja huonoista valinnoistaan.

Vaaranen vinkkaa, että paras keino on toimia itse esimerkkinä, ja näyttää mallia kuinka kivaa liikunta on. Terveellisen ruokavalion hyödyt on hyvä näyttää ja tuoda esille, koska toinen saattaa huomata että paremmilla valinnoilla voi oikeasti saada itselleen paremman olon.

Väestöliiton psykoterapeutti Maaret Kallio kehottaa pohtimaan, millainen on oma parisuhde. Toisen tekemä elämäntapamuutos ei vaikuta suhteeseen kielteisesti, jos suhteessa on kaksi ihmistä, jotka tulevat toimeen itsensä kanssa. Elämäntapamuutos voi kuitenkin aiheuttaa kumppanissa myönteistä kateutta.

– Tämä tarkoittaa sitä, että kumppani iloitsee elämäntapamuutoksen tehneen saavutuksista ja innostuu itsekin tekemään jotain hyvinvointinsa eteen. Tällöin muutos on myönteinen, yhdistävä asia ja kohottaa molempien oloa, kertoo Kallio.

Lähteet: Anna, IS

Lue myös:

Lopahtiko parisuhde lasten myötä? 25 ideaa hauskoihin kotitreffeihin

Rakastatko vielä, kun olen ruttuinen?

Salaa hiipivä etääntyminen parisuhteessa tulee monelle ihan puskista: perheelliset vaaravyöhykkeellä


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.