Salaa hiipivä etääntyminen parisuhteessa tulee monelle ihan puskista: perheelliset vaaravyöhykkeellä

Salaa hiipivä etääntyminen parisuhteessa tulee monelle ihan puskista: perheelliset vaaravyöhykkeellä
Kuva: Everton Vila

Perheiden arjessa riittää menoa ja vilskettä aamusta iltaan. Tekemistä ja velvollisuuksia on niin paljon, että helposti saattaa unohtua se yksi tärkeimmistä: puoliso ja parisuhde. Etääntymisen riski on todella olemassa, mutta paljon pystyy tilanteeseen myös itse vaikuttamaan muistuttaa seksuaaliterapeutti ja uusperheneuvoja Pauliina Flang.

Parisuhteen itsestäänselvyytenä pitäminen on seksuaaliterapeutti ja uusperheneuvoja Pauliina Flangin mukaan yksi suurimmista kompastuskivistä joihin moni suhteessaan syyllistyy. Arjen keskellä ei aina välttämättä muista kiinnittää huomiota parisuhteen hyvinvointiin. Ajatellaan, ettei parisuhde tarvitse niin paljoa aikaa kun esimerkiksi työt, kertoo Flang Mtv Uutisten haastattelussa.

– Parisuhde muuttuu ihmisen muuttuessa. Parisuhdetta täytyy päivittää vuosien kuluessa ja sen on vastattava ihmisen arvoihin ja syvimpiin tarpeisiin. Mille arvoille todella annan aikaani arjessa, kuvailee Flang.

On yleisesti hyvätiedostaa, että etäänyminen on mahdollista tapahtua myös omalle kohdalle, mikäli ei huolehdi arjessa yhteisestä ajasta ja päivitä tilannetta vuosien varrella.

Etääntyminen ei johdu ainoastaan työstä, vaan myös lapset, harrastukset ja muut menot rasittavat parisuhdetta mikäli asiaan ei kiinnitä huomiota

Parisuhde voi jäädä tämän kaiken jalkoihin, mikä voi ajan myötä aiheuttaa sen, että aletaan etääntyä kumppanista. Etääntyminen ei terapeutin mukaan ole kaikkien erojen taustalla, mutta suurimman osan kyllä.

-Ei ole ollut aikaa ”meille”, parisuhteelle, seksille, yhteydelle, keskustelulle ja syvemmille tarpeille, Flang summaa haastattelussa.

Mistä tietää että on etääntynyt kumppanistaan? “kasvettiin erilleen”, “oltiin kuin kämppiksiä”, “ei ollut muuta yhteistäkuin lapset”

Tiivis lapsiarki ja työkiireet ovat voineet työntää yksinäisyyden tunteen taka-alalle, mutta kun arki muuttuu ja tulee hetki hengähtä, saattaa huomatakin yllättäen ylitse vyöryvän yksinäisyyden ja tyhjyyden tunteen. Pako harrastuksiin tai vapaaehtoisuus pidempään työpäivään ovat usein merkkejä siitä, että jokin on vialla.

Kun keskittyy lapsiin, ja tekee heidän eteensä vanhempana parhaansa, saattaa vauhdissa ajatella että ei tilanteessa tarvitse käyttää aikaa parisuhteelle. Kaikki keskustelut puolison kanssa koskevat usean arjessa lapsen hoitoa ja perheen toimivaa arkea. Kun aikaa ja jaksamista olisi taas ollut parisuhteelle, ei enää kaipaakaan rakkautta, parisuhdeaikaa tai läheisyyttä. Vanhemmuus riittää.

Tahto on tila jossa halutaan näennäisesti panostaa suhteeseen, ja pysyä kumppanin kanssa. Mutta silti toimitaan toisin

Seksuaaliterapeutti ja uusperheneuvoja näkee etääntymisen taustalla olevan juuri se, ettei ihminen ole pysähtynyt tutkimaan omia arvoja jotka ohjaavat elämää. Arjen pyörityksessä ei tule miettineeksi omia arvoja, tai suhteen toimintatapoja. Flang kertoo monen elävän autopilotilla, jossa parisuhde on arvoasteikolla tärkeä, mutta se ei näy kuitenkaan teoissa.

– Eletään arvoristiriidassa ja tämän pidempään jatkuessa elämä alkaa tuntua epämukavalta, merkityksettömältä. Tämä heijastuu myös parisuhteeseen, kertoo Flang.

Kun omat ja todellisuudessa noudatetut arvot eivät kohtaa, aletaan pohtimaan halutaako puoliskon kanssa olla ollenkaan,kuka hän edes on ja haluaakohän edes minua?

Pariskunnat kyllä tietävät missä on mennyt pieleen, mutta vahinkoja ei osata korjata kun kivi on päässyt vierimään uskottomuuteen saakka

Flang on työssään huomannut, että pariskunnat tunnistavat kyllä hetket, jolloin olisi ehkä voinut muuttaa kurssia, mutta arki ja rutiinit veivät lopulta mennessään. Tilanne on saattanut eskaloitua niin pitkälle, että etääntyneen puolison tilalle on haettu tukea muualta ja mahdollisesti käyttäydytty uskottomasti.

Flang haluaisi pareille ennen kaikkea kyvyn olla läsnä toinen toiselle.

Turva, luottamus ja kunnioitus ovat parisuhteen kannalta hyvin tärkeitä. Jos näihin on tullut liikaa säröjä, voi ero olla paras vaihtoehto

Kaikkea rikkinäistä ei välttämättä voi aina korjata. Kärvistely valjussa parisuhteessa ja parhaansa yrittäneenä tuskin on enää edes lasten etu. Liian kevyin syin ei kuitenkaan kannata lähteä tekemään eropäätöksiä, vaan etääntymistä kannattaa käydä selvittämässä ammattiauttajalla. Asian voi ottaa puheeksi neuvolassa, tai kunnan perhetyöntekijän kanssa.

Flang huomauttaa haastattelussa, että ulkopuolisen on todella vaikea vastata kysymykseen siitä, milloin kannattaa erota. Päätökseen vaikuttaa niin moni asia. Hänen mukaansa niin kauan kuin molemmat yhä tahtovat olla parisuhteessa, on vielä tapoja korjata suhdetta

Lue myös:

Pakollinen avioliittokurssi – Avioliiton pelastus

Kuka teillä määrää talouspaperin paikan? – Kulttuurieroja parisuhteessa

Ensitreffit olkkarissa – lisää pyörrettyjä päätöksiä

Tukiverkostot erotilanteessa – Myös miehille löytyy omia tukiryhmiä

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *