Oletuksia perheestämme -juttusarja, osa 2: “Ette varmaan halua lisää lapsia?”

Oletuksia perheestämme -juttusarja, osa 2: “Ette varmaan halua lisää lapsia?”

Teksti: Veera

Oletuksia perheestämme-juttusarjassa vanhemmat kertovat, minkälaisia uskomuksia ja kommentteja he ovat omasta perheestään kohdanneet tutuilta tai tuntemattomilta. Tässä osassa käsitellään muun muassa lapsen terveyshaasteiden tuomia oletuksia.

“Ette varmaan halua lisää lapsia”

Aadan, 24, esikoinen syntyi 2020. Lapsella on allergioita ja refluksia, jonka takia perheessä on nukuttu huonosti. “Ikämme vuoksi moni uskoo että jaksamme valvoa. Nuoret kun kuulemma valvoo muutenkin”, äiti kertoo ja lisää, että valvominen tottakai väsyttää. Lapsen terveyshaasteiden vuoksi perhe on myös kuullut oletuksia lapsiluvusta. Aada kertoo kuulleensa, kuinka he eivät varmasti haluaisi enää lisää lapsia, koska ensimmäisen kanssa on ollut haasteita. “Oikeasti haaveilemme jo toisesta lapsesta”, perheen äiti toteaa. 

“Mitäs jos samat terveyshaasteet tulee toisellekin lapselle?” on lause, jonka perhe on kuullut monesti. Perheen äiti kertoo sen mietityttäneen ja lisää, että asia ei toki millään muotoa muille kuulu. Ensimmäisessä raskaudessa perhettä peloteltiin keskenmenolla ja kohtukuolemalla. Pelotteluiden lisäksi arvostelevat ja epäilevät kommentit ovat Aadan mukaan syy siihen, että perhe haluaa pitää mahdollisen seuraavan raskauden mahdollisimman pitkään omana tietonaan. “Totta kai mietityttää että nämä samat tyypit varmaan arvostelisi päätöstä hankkia toinen lapsi vielä raskausaikanakin”, perheen äiti pohtii.

Perhe on kohdannut paljon oletuksia myös vanhempien rooleista: “Lapsen isä käy vuorotöissä, joten oletetaan, että hän ei osallistu lapsen hoitoon ollenkaan”, Aada kertoo ja jatkaa lasten hoidon jakautuvan perheessä hyvin tasaisesti.  Perheen äiti toteaa heidän kohdanneen ihmettelyä myös siitä, että isä on valinnut lapsen ensimmäisen nimen: “Ei meinata uskoa, että isä on kiinnostunut sellaisista asioista”.

Perhe koki suuren surun, kun esikoisen kaksoissisarus menehtyi kohtuun. Olettajia äiti haluaa muistuttaa siitä, että joskus kommentit voivat osua arkaan paikkaan: “Tuntui todella pahalta, kun joku heitti taustoja tietämättä, että “ajatelkaa kun olisikin kaksoset ja molemmat nukkuisi noin huonosti’”. Sekä oletukset perheen arjesta, lapsiluvusta että vanhempien rooleista ärsyttävät ja voivat satuttaa, mutta herättävät myös ajatuksen siitä, kuinka hyvin oletuksen tekijä ylipäätään tietää perheen tilanteen. “Hölmöjä kommentteja kuullessaan tulee mieleen, että näiden oletusten tekijät eivät oikeasti tunne meitä kovin hyvin”, Aada toteaa. 

Oletko kohdannut oletuksia perheesi lapsiluvusta tai haastavuudesta? Kerro kommenteissa!

Lue myös:

Oletuksia perheestämme- juttusarja, osa 1: “Kai seuraavaksi on tytön vuoro?”

Lapsilukumme on täynnä. Ehkä.


Ruuhkavuodet suosittelee

Veera

Olen oululainen monikkoäiti, varhaiskasvatuksen opettaja, krooninen innostuja ja oman elämäni projektipäällikkö. Harrastan haaveilua, tanssia ja listojen kirjoittamista. Lisäksi tykkään leipoa, virkata ja katsoa samoja sarjoja uudestaan ja uudestaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.