Viisi erilaista rakkauskieltä – mitä kieltä oma lapsesi puhuu?

Viisi erilaista rakkauskieltä – mitä kieltä oma lapsesi puhuu?
Kuva: Sharon McCutcheon

Lapset ilmaisevat ja vastaanottavat rakkautta yksilöllisesti ja hyvin eri tavoin – kuten myös vanhemmat. Jotkut ilmaisevat ja ottavat rakkauden vastaan sanoilla, toiset palvelulla, jotkut lahjojen, laatuajan tai fyysisen kosketuksen kautta. Jokainen näistä rakkauden ilmaisuista edustaa kirjailija Gary Chapmanin mukaan eri rakkauskieliä.

Gary Chapman esitteli rakkaudenkielen kirjassaan The Five Love Languages. Myöhemmin ilmestyi The Five Love Languages ​​of Children -kirja, jonka hän kirjoitti yhdessä tohtori Ross Campbellin kanssa. Miehet pohtivat yhdessä, miten idea rakkauskieliin voi auttaa vanhempia ymmärtämään lastaan paremmin, ja parantamaan vanhemman ja lapsen välistä suhdetta.

Chapmanin mukaan yritämme usein laittaa kaikki lapsemme samanlaiseen muottiin. Hänen mukaansa jokainen lapsi on erilainen, emmekä aina ymmärrä, että se mikä toimii toisen lapsen kanssa, ei välttämättä toimi toisella.

Näin vahvistat vanhempana eri rakkauskieliä

Lapsen emotionaaliset tarpeet pystyy ymmärtämään parhaiten peilaamalla niitä seuraaviin lyhyisiin kuvauksiin jokaisesta rakkauskielestä:

Vahvistuksen sanat. Kohteliaisuudet, kuten “Oletpa piirtänyt upean piirustuksen” tai “Pelaatpa todella taitavasti!” toimii parhaiten lapsen kanssa, joka tarvitsee erityisesti sanoja, kehuja ja kiitosta. Sanat voivat keskittyä persoonallisuuteen, saavutuksiin, ulkonäköön tai mihin tahansa muuhun, mikä vahvistaa lapsen itsetuntoa ja oman arvon tunnetta.

Palvelu. Lapsen elämän alkuvaiheessa vanhemmat tekevät lasten eteen asioita, joita he eivät itse voi tehdä. Palvelu rakkauskielenä näyttäytyy niin, että konkreettisesti auttaa ja palvelee lasta vaikka hän osaisi itsekin. Lapsi tuntee olevansa rakastettu, kun häntä autetaan kotiläksyissä, tarjoillaan ruokaa ja autetaan solmimaan kengännauhoja. Tuntuuko lapsesi nauttiva ja arvostavan palvelustasi? Jos kyllä, tee sitä hänelle usein.

Lahjat. Lapset, joilla on tämä rakkauskieli rakastavat lahjoja ja lahjontaa. Lahja on Chapmanin mukaan konkreettinen kiintymyksen merkki. Jos lahjaa ei tule, he tulkitsevat sen rakkauden puutteeksi. Lahjojen ei tarvitse olla kalliita, eikä niitä tarvitse antaa joka päivä, mutta kun tunnistaa, että lapsen rakkauden roihuavan mielummin pienellä lahjalla tai palkinnolla ennen halausta, on rakkaudenkieli melko vahvasti lahja.

Laatuaika. Tätä rakkauskieltä puhuvat lapset etsivät jakamatonta huomiota ja aikaa vanhemman kanssa. Kun he ovat pikkulapsia, vietämme heidän kanssaan lattialla aikaa leikkien ja jutellen. Kun he vanhenevat, tämä laatuaika löytyy keskusteluista, nukkumaanmenoista tai takapihalla yhdessä urheilusta. Tässä rakkauskielessä toiminta ei ole tärkeää, vaan pääosassa on yhdessäolo.. Lapselle, jolla on sisaruksia, voi olla vaikeaa saada aikaa yksin äidin tai isän kanssa. Vanhempien on kuitenkin hyvä tietää, että tämä lapsi tarvitsee ja ansaitsee välillä jakamattoman huomion.

Fyysinen kosketus. Fyysisen kosketuksen emotionaalinen voima lienee yleisin ja näkyvin rakkaudenkielistä. Näitä ovat halaukset, suukot, silitykset, taputukset, kosketus. Vanhempana lapset kaipaavat yhä fyysistä kiintymystä – jotain niin yksinkertaista kuin kosketus käsivarteen, taputus selälle tai pelkkä hali. Nämä eleet ovat erityisen tärkeitä niille lapsille, jotka haluaa kirjaimellisesti tuntea vanhemman rakkauden. Lapsella on myös itsellä tarve tulla lähelle, ja näyttää omaa rakkauttaan vanhemmalle.

Chapman muistuttaa, keskitymme lapsemme ensisijaiseen rakkauskieleen, muista muistaa käyttää myös muita neljää. Vaikka lapset saavat rakkauden parhaiten yhdestä kielestä, heillä on epäilemättä hyötyä kaikista ehdoitta olevan rakkauden ilmaisuista.

Näin tunnistat lapsesi rakkauskielen:

Chapmanin ja Campbellin mukaan lapsilla on yksi ensisijainen rakkauskieli. Se ei kuitenkaan sulje pois sitä, etteikö he puhuisi myös muita neljää kieltä. Tässä on muutama vihje, joka voi auttaa löytämään oman lapsen ensisijaisen rakkauskielen:

  • Tarkkaile, kuinka lapsesi ilmaisee rakkautta sinulle. Ole erityisen tietoinen kielistä, jotka eivät ole sinulle luonnollisia.
  • Katso, kuinka lapsesi ilmaisee rakkautta muille ihmisille. Kuinka lapsesi on vuorovaikutuksessa toisten lasten ja aikuisten kanssa, ja miten hän osoittaa kiintymystä?
  • Kuuntele, mitä lapsesi pyytää useimmin. Useimmat lapset eivät usein ilmaise mieltymyksiään ja toiveitaan. Kun opit tulkitsemaan lapsesi pyyntöjä, saatat kuulla hänen ensisijaisen rakkauskielensä.
  • Kuuntele lapsesi yleisimmät valitukset. Kun alat oikeasti kuuntelemaan lasta, tulokset voivat yllättää.
  • Aseta lapsesi tilanteisiin, jotka tarjoavat valinnan kahden rakkauskielen välillä. Se, jonka lapsesi valitsee useimmin, voi olla hänen ensisijainen rakkauskielensä.

Lue myös:

Asiantuntijan mukaan koulun savityöt ovat tärkeää sotkuopetusta: ”Lapset eivät välttämättä pääse edes leipomaan kotona”

Mitä vanhempana voi tehdä, jotta lapselle kehittyy hyvä itsetunto?

Se yksi arvostetuin piirre – 5 tapaa opettaa lapselle nöyryyttä


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.