Se yksi arvostetuin piirre – 5 tapaa opettaa lapselle nöyryyttä

Se yksi arvostetuin piirre – 5 tapaa opettaa lapselle nöyryyttä
Kuva: by Ariel

Nöyryys on arvostettu ja yksi ihailtavimmista persoonallisuuden piirteistä. Nykymaailmassa tämä tarpeellinen taito näyttäytyy yleisenä vaatimattomana asenteena ilman ylimielisyyttä tai korostettua ylpeyttä. Miksi lapsen on hyvä oppia nöyryyttä ja miten sitä voi vahvistaa?

Viime vuosikymmeninä vanhempia on kannustettu kehumaan lapsia ylitsevuotavasti silloinkin, kun siihen ei välttämättä ole edes kunnollista syytä. On ajateltu, että jos lapsi tuntee itsensä erityiseksi, hänelle kehittyy terve itsetunto. Terve itsetunto ei kuitenkaan synny jatkuvalla lapsen kehumisella.

Lapsen omanarvontunto kasvaa, kun hän onnistuu selviytymään hänelle annetuista tehtävistä. Siihen tarvitaan muutakin kuin vain uskoa itseensä. Taitoja täytyy oppia, harjoitella ja kehittää, ja ennen kaikkea itse tehdä omista tavoitteista totta – yrittämällä. Lapsen on hyvä oppia selviytymään itse ongelmatilanteista ja ottamaan vastaan pettymyksiä.

Lapsen nöyryys on toisten arvostamista ja kunnioittamista. Nöyränä oleminen opettaa lasta kuuntelemaan muita, ja asettamaan toiset itsensä edelle. Noyryystaitoihin kuuluu vahvat vuorovaikutustaidot, jolloin kanssakäyminen muiden ihmisten kanssa on dialogista, eli vastavuoroista. Nöyrän lapsen on vaivattomampaa solmia terveitä ja kestäviä ihmissuhteita, joka takaa myös paremmat edellytykset haluun oppia asioita ja kasvattaa omaa henkilökohtaista identiteettiä. Mahdollisuus tutustua ympäröivään maailmaan ilman ylimielisiä asenteita, lisää avoimuutta ja uteliaisuutta, sekä vahvistaa luovuutta.

Nöyryys osana kiitollisuutta

Lasten innostava nöyryys voi myös tuoda tullessaan kiitollisuutta. Nämä lapset voivat oppia arvostamaan ja olemaan kiitollisia kaikesta mitä heillä on. Lapsen nöyryyden tukemista auttaa myös se, että opettaa lasta olemaan antelias.

Nöyränä oleminen ja nöyristely eivät ole sama asia

Nöyryys ei tarkoita sitä, että lapsen pitäisi olla helposti alistuva ja nöyristellä muita. Kautta historian, kaikki arvostetuimmat henkilöt olivat vaikutusvaltaisia, mutta silti elämälle ja toisille ihmisille nöyriä. Nöyrä lapsi oppii arvostamaan muiden kykyjä ja hyväksymään sen, että itse ei ole paras kaikessa.

Jari Sinkkonen kertoo monissa haastatteluissa ja artikkeleissaan, että lapsen on osattava olla nöyrä. Hänen mukaansa lapsi tarvitsee itseään vahvemmat vanhemmat, jotka eivät neuvottele asioista joista ei kuulu neuvotella.

Miten vahvistaa lapsen nöyryyttä?

1. Ole itse mallina. Lapset ottavat mallia vanhemmista jo ihan pienestä asti. Kunnioita toisia, avaa ovet vanhuksille ja puhu toisista kunnioittavasti.

2. Kannusta lapsia hyväksymään vastoinkäymisiä ja pettymyksiä. Omien virheiden tunnustaminen ja virheiden korjaaminen ovat myös lapsen vastuulla, ikään sopivalla tavalla.

3. Vältä liiallista “kaikki unelmasi toteutuvat vielä jonakin päivänä”. Lapsi pärjää todennäköisesti paremmin, jos hänellä on realistisia tavoitteita ja hän näkee itse vaivaa niiden saavuttamiseksi.

4. Kiitä lasta aina kun se on mahdollista sellaisista asioista, joista on syytä kiittää.

Lähteet: Jari Sinkkonen ”Lapsi tarvitsee itseään vahvemmat vanhemmat” – kolme arkista neuvoa, Sitkeäselviytyjä.fi, Academy of Management

Voisit olla kiinnostunut myös näistä artikkeleista!

Lastenneurologian erikoislääkäri: nuorimmat migreenipotilaat 2–3-vuotiaita

Puheterapiaan lapsilla huutava pula: Joukkoirtisanoutuneet terapeutit pahoillaan “tämä särkee sydämen”

Lapsilisä on suurin valtion perheille maksama sosiaaliturvaetuus. Miksi se loppuu jo ennen täysi-ikäisyyttä?

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *