Suomessako ilmainen synnytys? Väärin! Paljonko synnyttäminen lopulta maksaa?

Suomessako ilmainen synnytys? Väärin! Paljonko synnyttäminen lopulta maksaa?
Kuva: Thought Catalog

Suomessa synnyttäminen on huomattavasti halvempaa, kuin kuin muualla maailmassa. Synnytyksestä saattaa kuitenkin tulla yllätyksenä melko isokin menoerä perheen kuluissa, joissa jo muutenkin rasittaa monet vauvalle tehdyt hankinnat. Kulut koostuvat erilaisista tutkimuksista ja poliklinikkamaksuista, jotka on hyvä tietää etukäteen perheen raha-asioita suunniteltaessa.

Suurimman laskun synnytyksestä maksaa kunta

Sairaaloiden hinnastoista saa suuntaa-antavia arvioita mitä synnytys kokonaisuudessa ja todellisuudessa maksaa. Normaali ongelmaton alatiesynnytys maksaa noin 1000-2000 euroa ja sektio noin 2500-4500 euroa. Yhden hoitopäivän kustannus taas on vähintään 500 euroa. Sairaanhoitopiiri veloittaa summan kunnalta, joka maksaa laskun verovaroistamme.

Perheelle koituva lasku on lopulta murto-osa lopullisesta laskusta, mutta se saattaa silti rasittaa monen taloutta.

Neuvolapalvelut sekä yksi tai kaksi ultraäänitutkimusta ovat ilmaisia, mutta ylimääräiset poliklinikkakäynnit ja synnyttämisen kustannukset maksaa perhe

Kuntien ultraääniyksiköissä tehdään pääasiassa sikiöseulonta-asetuksen mukaisia raskausajan vapaaehtoisia ultraäänitutkimuksia. Ensimmäinen ultraäänitutkimus tehdään raskauden alkuvaiheessa ja toinen raskauden keskivaiheessa. Nämä kaksi tutkimusta ovat ilmaisia.

Lakisääteiset seulontaultraäänitutkimukset ovat kunnasta riippumatta aina maksuttomia. Muista kuin lakisääteisistä ultraäänitutkimuksista peritään poliklinikkamaksu, joka on suuruudeltaan 41,20€. Käyttämättä jääneestä hoitajan tai lääkärin ultraäänikäyntiajasta peritään käyttämättä/peruuttamatta jätetyn käyntiajan maksu 50,80 € (Lähde Turun kaupunki).

Sairaalavuorokauden hinta on kaikille saman suuruinen. Sektiosta, puudutteista tai muista toimenpiteistä ei tule eriteltyä laskua. Myös synnytystä edeltävä hoito ja hoito lapsivuodeosastolla laskutetaan kaikilta saman hintaisena.

Synnytyksen hinta riippuu täysin siitä, montako päivää sairaalassa viettää ja onko käytössä perhehuone

Bloggaaja kukkaron rouva laski oman synnytyksensa kulut, kun käytössä oli perhehuone, sekä muutama ylinmääräinen ultraäänitutkimus.

  • Ylimääräiset ultraäänitutkimukset, poliklinikkakäynti 41,20€ x 5 = 206 €
  • Synnytyksen käynnistys, poliklinikkakäynti 41,20 €
  • Hoito lapsivuodeosastolla, päivämaksu 48,90€ x 4 = 195,60 €
  • Perhehuone, puolison päivämaksu 48,90€ x 4 = 195,60 €

yhteensä 638,4€

Päivämaksu on siis jokaiselle synnyttäjälle sama jokaiselta vuorokaudelta, joka vietetään sairaalassa. Yöllä ennen klo 12 osastolle synnyttämään saapunut äiti maksaa kyseisestä päivästä päivämaksun. Päivämaksuun kuuluu yöpyminen osastolla, kaksi lämmintä ruokaa, aamupala, välipalat ja iltapalat, potilasvaatteet, vaipat, lääkkeet, lisämaidot, lääkärintarkastukset jne. Päivämaksu ei siis lopulta ole kovin kallis suhteutettuna kaikkeen palveluun.

Terveyspalvelujen käytössä oleva maksukatto on käytössä myös synnytyksessä

Jos synnytyksen jälkeen viettää pitkän ajan osastolla ja maksujen yhteismäärä ylittää kalenterivuoden aikana 683 euroa, ovat maksukattoon sisältyvät palvelut tämän jälkeen kalenterivuoden loppuun saakka maksuttomia.

Lue myös:

Mistä repiä rahaa hoitovapaalla?

Asiantuntijoiden neuvot lapsen rahankäytöstä – Ei pilata lapsia rahalla

Onko nuoren naisen palkkaaminen työnantajille niin suuri riski kuin luullaan?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.