Tekemistä lapsiperheille – päivä Lahdessa

Tekemistä lapsiperheille – päivä Lahdessa
Kuva: Feri & Tasos

Lahti tunnetaan hurjasta ja vanhentuneesta maineestaan Suomen Chigagona, mutta lapsiperheille Lahden keskustaan kätkeytyy paljon (ilmaisiakin!) helmiä, joita päivävisiitilläkin kannattaa käydä katsastamassa. Mikäli aikaa on enemmän lähiympäristön tutkimiseen, tai olette vain läpikulkumatkalla ja mikä tahansa purtavaa, viihdykettä ja lapsille energiaa purkavaa tilaa tarjoava pitäjä käy, suosittelen Heinolan lintutarhan, Willa Fantin tai Orimattilan Kotieläinpuiston googlaamista. Ei sisällä kaupallista yhteistyötä.

Leikkipuistot

Lahdessa on paljon kivoja leikkipuistoja, joista tähän olen poiminut viisi suhteellisen lähellä rautatieasemaa tai keskustaa sijaitsevaa monipuolista tai kätevää leikkipaikkaa.

Launeen perhepuisto

Jos aikaa on vain yhteen vierailukohteeseen, tarjoaa Launeen perhepuisto tekemistä ainakin puoleksi päiväksi. Puistoon pääsee auton lisäksi rautatieasemalta 1,5 kilometrin matkan kävellen tai bussilla numero 2 ja 31.

Etenkin pieniä lapsia ilahduttavassa “vesilähteessä” saa laittaa itsensä likoon, ja isossa liikennepuistossa voi harjoitella polkuautojen ja potkulautojen käyttöä minikaupunkimaisemassa. Isompia kiinnostaa luultavasti suuri linna ja sen läheisyydessä oleva jättiliukumäki, sekä alueen skootti- ja skeittiparkki. Kaupunki tarjoaa päiväsaikaan ulkoleikki- ja urheiluvälineitä vapaaseen käyttöön myös viikonloppuisin, samaan aikaan ilmaiset vessat ovat auki. Kesällä alueen minigolf-keskus tarjoaa ruokailumahdollisuuden, minkä lisäksi paikalle saapuu yleensä myös muita pieniä yrityksiä omine maksullisine hupailuineen.

Useammasta leikkipaikasta koostuvassa puistossa ainoana vaarana on eri-ikäisten lasten riitaantuiminen siitä, mihin puiston osaan seuraavaksi suunnataan, ja vanhempien väsyminen tähän. Huomaathan, että koronarajoitukset saattavat vaikuttaa osaan alueen palveluista.

Loviisanpässin puisto

Hassusta nimestään huolimatta leikkipuistossa ei ole pässejä, mutta pieni veturi löytyy. Puisto onkin kahden kivenheiton päässä rautatieasemalta. Leikkipuisto koostuu useammasta alueesta, jossa löytyy tekemistä useamman ikäiselle lapselle, mutta aidoin rajattu puisto on kuitenkin Launeen perhepuistoon nähden hyvin kompakti.  Alueella toimii myös kaupungin päiväkerho, mutta se ei ole este puiston käytölle.

Alatorin leikkipuisto

Urbaanimpi leikkipuisto löytyy Lahen torin reunalta palveluiden ytimestä. Puistosta löytyy jokunen perusleikkiväline sekä isompien iloksi hyväkuntoiset trampoliinit. Puistoon porottaa aurinko lähes koko päivän eikä suojaa ole juuri tarjolla, joten aurinkosuojat on oltava omasta takaa. Tähän puistoon on helppo pysähtyä eväiden hakumatkalla tai bussia odotellessa, sillä kauppa on tien toisella puolella ja lähimpien bussipysäkkien meno helposti seurattavissa.

Fellmannin puisto

Fellmannin puistoalue on rauhallinen ja kulttuurisesti valistava paikka vanhemmille käyskennellä, jos esimerkiksi pientä lasta pitää vaunuissa liekutella päiväunille. Isommille menijölle alueen reunalta löytyy isohko skootti- ja skeittipuisto. Fellmannin puiston läpi voi suunnata kohti Pikku-Vesijärveä ja sataman iloja (ks. jälempänä).

Ankkurin rantapuisto

Puisto sijaitsee nimensä mukaisesti kivenheiton päästä rannassa, mikä on sen ehdoton valttikortti muihin leikkipuistoihin nähden. Itse puistossa ei ole kovin paljoa aktiviteetteja isommille, heitä ajatellen sinne on kuitenkin ripustettu iso hämähäkkikeinu. Lähellä on myös Panna-rinki, jossa voi taituroida oman pallon kanssa.

Uimarannat

Lahdessa on paljon uimarantoja, joista tähän on nostettu kolme kohtuullisen matkan päästä keskustasta sijaitsevaa, lapsiperheille loivien rantojensa vuoksi sopivaa vilvoittelukohdetta. Jokaisen rannan tuntumasta löytyy WC- ja pukukopit.

Ankkurin Rantapuiston uimaranta

Tälle pienelle rannalle pääsee helposti autolla tai bussilla numero 17 Ruoriniemen suuntaan. Paikka on hyvin aurinkoinen vailla varjon tuojia, joten aurinkovoiteet ovat tärkeässä roolissa. Palveluita ei rannan välittömässä läheisyydessä ole, mutta Lahden satama on kilometrin rantaraittikävelymatkan päässä. Kesäkuumilla ranta on täynnä ihmisiä, myöhemmin kesällä myös kanadanhanhia. Kun rantaraittia lähtee seuraamaan satamasta pois päin, noin kilometrin päässä köllöttelee kallion kyljessä pikkuinen hiekkaranta, jossa ei käy niin kova kuhina. Tämä ranta on bussi 17:n päätepysäkin vieressä.

Mytäjäisten uimaranta

Kätevimmin tälle rannalle pääsee omalla autolla tai kävelemällä vajaa 1,5  kilometrin matkan rautatieasemalta. Busseilla 4, 5, 6 ja 8 pääsee puolen kilometrin päähän. Pikkuruisen Mytäjärven vesi on lämmintä, ja sinne pääsee pulahtamaan myös hyppytornista. Omat eväät pitää olla mukana, sillä rannalla ei ole kioskia.

Möysän uimaranta

Autolla pääsee ihan rannan viereen ja keskustasta ja rautatieasemalta useammallakin bussilla (2, 3, 8 ja 17) viiden minuutin kävelymatkan päähän Möysän pysäkille. Suosittu isohko ranta, jossa päivisin palvelee kioski jäätelön ja muun pienen purtavan nälkään. Paikalta löytyy myös laituri, lentopallokenttä, iso nurmialue ja grillipaikka omien eväiden valmistusta varten. Kesälomien aikaan rannalla on myös uimavalvonta arkisin kello 10-18.

Extra: Maauimala

Jos uiminen luonnonvesissä ei ole teidän juttu, polskimaan pääsee maksua vastaan allasvesiin hyppyreiden kupeessa Lahden urheilukeskuksessa. Aikuisten altaan päädyssä on lasten allas. Alueella ei ole varjoisia katveita, joten auringolta suojautuminen on tärkeää. Monipuolinen kahvila / uimatarvikeliike palvelee mäkimontun reunalla.

Muuta tekemistä ja näkemistä

Yli-Marolan kotieläinpiha

Rautatieasemalta ja Launeen perhepuistosta pienen kävelymatkan päässä sijaitseva 4H-yhdistyksen ylläpitämä kotieläinpiha on ihastuttava tunnin, parin käyntikohde. Vierailu ei maksa mitään, mutta vapaaehtoinen lahjoitus on mahdollista. Toisinaan eläinpihalla voi käydä pienellä hinnalla talutusratsastuskierroksen, ja jos aikaa on enemmän, voivat isommat lapset ottaa osaa alpakkavaellukselle! Pieni kahvila tyynnyttää pienen energian tarpeen.

Kaupunkijuna Puksu

Tässäpä kätevä tapa kiertää Lahden nähtävyydet! Sympaattinen juna aloittaa 45 minuuttia kestävän kierroksensa Launeen perhepuistosta. Korona-aikana Hop On – Hop Off -mahdollisuus ei ole käytössä, sen sijaan matkustajat pääsevät vaikuttamaan reittiin. Tänäkään päivänä ei Puksun aikataulu ole päätynyt julkisuuteen, mutta kyllä siitä on näköhavaintoja tehty, ja jollakin konstilla ovat matkustajat kyytiin osanneet mennä.

Pikku-Vesijärvi ja vesiurut

Leppoisan Pikku-Vesijärven puistoalue on lenkkeilijöiden ja piknik-seurueiden suosiossa. Piknikille kannattaa varata kunnon alusta, sillä kanadanhanhien jätökset ovat jokakesäinen riesa. Mahtipontiset vesiurkuesitykset alkavat päivittäin kello 13 ja 18 ja kestävät noin vartin. Auringonpalvojia palvelee kesäkahvila vaihtuvin teemoin, lapsille lähin leikkialue löytyy satamasta tai autotien toiselta puolelta Fellmannin puistosta.

Lahden satama

Kesäkauden ykköspaikassa on tarjolla syötävää ja juotavaa monen näköisestä paatista ja rakennelmasta, etenkin aikuisille. Merirosvojen valtaaman jäätelöveneen ja pienen leikkipaikan lisäksi siellä on kuitenkin loppujen lopuksi aika vähän nähtävää ja koettavaa lapsille.  Kun laivat on ihasteltu ja jätskit syöty, voi satamasta onneksi lähteä järviristeilyille tai ottaa pyörätaksin vaikka lähimpään leikkipuistoon. Satama on paikallisten nuorten ja vanhempienkin mieluinen ryyppypaikka, siksi viikonlopun iltatunneilla alue ei ole pikkulapsille sopivaa kuultavaa jos ei nähtävääkään.

Ravintolat 

Hamppariketjujen Drive-Inejä löytyy Launeen perhepuiston läheltä sekä Hämeenlinnantien varresta Kärpäsessä samassa suunnassa kuin Mytäjäisten uimaranta. Jos on mahdollisuus syödä hienommin, seuraavat keskustassa sijaitsevat paikat ovat lapsiperheille hyväksi havaittuja.

Coppa Eatery

Puuhilligrillistään tunnetussa Copassa on lapsille oma leikkikeittiönsä kaikkine tykötarpeineen! Ruoka on hyvää, mutta niin on melkein mikä tahansa ruoka, kun sen saa syödä rauhassa. Tiedossa ei ole, miten korona on vaikuttanut leikkipaikan käyttöön.

Konnichiwa

Sushiravintola Konnichiwassa on paljon tilaa rattaille ja isommillekin seurueille sekä useampi syöttötuoli. Alle kaksivuotias syö ilmaiseksi, ja pienempien syöjien makuun onkin sushien ja mausteisten kastikkeiden lisäksi tarjolla käsin syötäviä klassikkoherkkuja, kuten kananugetteja, bataattiranskalaisia ja höyrytettyjä vihanneksia.

Viikinkiravintola Harald

Isommille lapsille paikka on sisustuksensa, tunnelmansa ja ruokiensa vuoksi  jännittävä erikoisuus, mutta pienemmille ei löydy leikkinurkkaa.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit:

Tekemistä lapsiperheille – Päivä Kuopiossa

Tekemistä lapsiperheille – Päivä Jyväskylässä

Miss Marina

Olen yhden, toisinaan aika kolmeveemäisen, mutta enimmäkseen aivan ihanan taaperotytön maailman kärsivällisin, jaksavin ja hehkein äiti, sekä yhden, toisinaan aika veemäisen mutta enimmäkseen aivan ihanan aviopuolison maailman ymmärtäväisin, aikuismaisin, keskustelukykyisin ja hormoonimyrskyttömin vaimo. En koskaan marise turhasta, nalkuta, arvostele, kilahda, kiukuttele, romahda tai vertaile itseäni muihin. Koti on aina tiptop, ruoka priimaa ja karvakolmio ajeltu. Revi siitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *