Junan käymälässä syntynyt vauva pudotettiin liikkuvan junan pöntöstä raiteille: “Se vauva, se olin minä”

Junan käymälässä syntynyt vauva pudotettiin liikkuvan junan pöntöstä raiteille: “Se vauva, se olin minä”
Kuva: Antoine Beauvillain

Orvokki Rekola, 88, kertoo oman elämänsä alkaneen traagisesti, kun äiti synnytti hänet junan käymälässä ja työnsi pöntön läpi kiskoille vuonna 1927. Vammat jäivät piinaamaan vuosikausiksi, eikä biologista äitiä koskaan löydetty.

On sunnuntai, elokuun 14. päivä vuonna 1927, kun kuutta makuuvaunua vetävä höyryveturi kulki täyttä vauhtia kello 4.30 Tampereelta pohjoiseen. Yöpikajunan yhdessä käymälässä pysäkin kohdalla nainen synnyttää maailmaan tyttövauvaa. Äiti hylkää vastasyntyneen tyttärensä välittömästi ja tunkee hänet vessanpöntöstä ulos kiskoille, junan alle.

Samaan aikaan kaksi metsämiestä kulkee paikan lähistöllä, jonne Orvokki oli vauhdista pyörinyt. Viranomaisten tutkimukset paljastavat, että alaston pienokainen on pompahtanut kuusi kertaa radan pientareella ja sitten pysähtynyt hiekkatörmään vasemmalle kyljelleen.

– Se vauva, se olin minä, kertoo Lahja Orvokki Rekola

Toinen metsämiehistä jäi suojelemaan alastonta ja ruhjeista tyttölasta toisen kiiruhtaessa kohti asemataloa. Rajavartia vei vauvan kiireesti kotiinsa, jossa aamutuimaan heräsi perheen viisi tytärtä ja kaksi poikaa.

– Nuorimmainen oli yhä imetysiässä, ja äiti ystävällisesti antoi minulle heti vahvistusta. Myöhemmin sain kuulla, kuinka olin kiukkuisesti tarttunut rintaan kiinni ja alkanut ahnaasti syödä. Nimetön, tuntematon, viluinen, yltä päältä haavoilla ollut tyttölapsi vietiin sitten pihasaunaan, pestiin muuripadan haalealla vedellä ja puettiin pellavapaitaan, kertoo Orvokki Avun artikkelissa.

Pudotuksesta pysyvät vammat

Karkea sora rouhi vastasyntyneen vasemman käden ja jalan vammoille. Aivojen oikeasta puoliskosta katkeaa verisuoni, joka heikentää Orvokin oikean silmän näön pysyvästi. Ruhjeiden ja vammojen takia Rekola ei koskaan oppinut uimaan, ja joutui kiusatuksi taustansa takia.

– Koulussa jouduin kärsimään taustastani. Ikävintä oli, kun pojat tahtoivat kiusata ja potkia minua. Se teki oikein kipeää.

Lahja Orvokki Rekola kertoo myös kaipauksesta omaa äitiä kohtaan. Kun muut lapset välitunnilla puhuivat äideistään, Orvokki kertoo toivoneensa myös omaa äitiä.

-Oi, jos minullakin olisi oikea äiti… pohtii Orvokki.

Vauvansa raiteille hylännyttä äitiä ei koskaan löydetty

Tieto löytölapsen syntyperästä tulisi jäämään vuosikymmeniksi pimentoon. Poliisi ei tuona sunnuntaina päässyt tutkimaan junaa ennen kuin sen pääteasemalla Vaasassa. Lapsensa hylännyt äiti oli silloin jo ehtinyt kadota.

– Minulle järjestyi paikka Kangasalan vanhainkotiin. Täällä sitten elin ensin vanhusten keskellä ja nyt olen itse vanhus, Rekola kertoo.

Ruhjeilla oleva tyttövauva hätäkastettiin lain määräämän sukunimen mukaan: Valtio

Etunimi Lahja tuli rajavartian perheen tyttäriltä, jotka olisivat halunneet pitää vauvan omana siskonaan. Toinen etunimi tuli rajavartijalta, koska vauva oli pieni kuin orvokki. Kun tietoa Lahja Orvokin vanhemmista ei kymmenessä vuodessa löydetty, Päätettiin sukunimi Valtio vaihtaa Rekolaksi. Sukunimi tuli tilalta, jossa Lahja Orvokin asuinpaikkana toimiva vanhainkoti sijaitsi.

Rekola sanoo uskovansa korkeimpaan johdatukseen, ja kohtaloonsa syyttömänä vastasyntyneenä hän uskoo kaikella olevan tarkoituksensa.

– Suojelusenkelini oli tuona pyhäaamuna valppaana, pohtii Rekola.

Haaveena Orvokilla oli lastenhoitajan työ, mutta vammojensa takia ura alalla ei onnistunut. Nainen ei kuitenkaan jäänyt toimettomaksi, omavaraistaloudessa asuvana jäsenenä, hän käytti aikansa poimien marjoja. Sittemmin kutominen ja käsitöiden tekeminen myyjäisiin on ollut Rekolan mielipuuhia.

Lähde: Apu

Lue myös:

Hiv-positiivinen äiti sai tietää tartunnasta vasta kolmannen lapsen raskausaikana: “Olen kutsunut lastani pelastajalapsekseni”

Iltatähtilapsen äidin mielipide: “lasten suuret ikäerot ovat rikkaus”

Down-pojan äiti: “Jos voisin matkustaa ajassa taaksepäin, niin valitsisin abortin ilman hetkenkään epäröintiä”


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.