Miten varustautua lapsiperheen päivävaellukselle? Nappaa tästä vinkit talteen

Miten varustautua lapsiperheen päivävaellukselle? Nappaa tästä vinkit talteen
Oulangan kansallispuisto, Pieni karhunkierros

Teksti: Nanna

Perheemme yhteinen harrastus on retkeily. Emme ole mitään verenmaku suussa -vaeltajia vaan teemme enemmänkin leppoisia päiväretkiä. Meillä retkelle lähdetään koko perheen voimin. Metsässä lapsetkin rauhoittuvat ja kinastelevat yleensä vähemmän. Huolet unohtuvat, kunto nousee, aivot saavat happea ja saamme viettää aikaa yhdessä perheenä. En keksi mitään yhtä mukavaa ja edullista koko perheen harrastusta.

Retken eteen on hyvä nähdä vähän vaivaa. Etukäteen kannattaa tietysti miettiä, mihin halutaan suunnata ja miten lähtöpaikalle pääsee. Itse liikumme omalla autolla, mutta osaan puistoalueista pääsee myös julkisilla kulkuneuvoilla. Reitin lähtöpaikka ja parkkialueet on hyvä selvittää ja ottaa lähtöpisteen koordinaatit navigaattoriin.

Riippuu tietysti hyvin paljon lapsen iästä ja luonteestakin, millainen retkeily perheelle soveltuu. Retkelle kannattaa suunnata nimenomaan lapsen ehdoilla. Uhmaikäinen taapero ei useinkaan jaksa tarpoa pitkiä matkoja, leikki-ikäinen ehkä jo jaksaakin, mutta vauhti voi olla hidasta, kun pysähdytään katsomaan jokaista kivenkoloa ja suonsilmäkettä. Omat lapseni ovat aina tykänneet liikkua mieluummin metsäpoluilla kuin asfalttiteillä. Mitä enemmän metsässä on risua, kiveä ja kantoa, sen mukavampaa liikkuminen heidän mielestään on.

Kolin kansallispuisto

Esikoinen teki ensimmäisen pidemmän vaelluksensa 6-vuotiaana, kun kävimme Repoveden kansallispuistossa. Kuopus taas tarpoi jo 5-vuotiaana Pienen karhunkierroksen Oulangan kansallispuistossa.  Hän oli pienin lapsi, jota reitillä silloin näkyi. Vauvan kanssa on helppoakin retkeillä, kun on kunnollinen kantorinkka. Itse olen muutamia päiväreissuja tehnyt Manducan kanssa. Senkin kanssa pärjää, mutta omat asennot eivät ole parhaat mahdolliset. Kouluikäiset jaksavat jo hyvin pidempiäkin matkoja. Teini-ikäinen jaksaa jo siinä missä aikuisetkin, kunhan hänet vain saa houkuteltua mukaan. Oman teini-ikäiseni kanssa juuri pohdittiin, että metsässä mieli rauhoittuu ja jos jokin asia painaa mieltä, taakka kevenee kummasti metsässä talsiessa.

Eväät ovat meidän retkillä tärkeä juttu ja tekevät retkestä lapsille mieluisan. Hyväksi havaittuja eväitä ovat smoothiet, banaanit, kirsikkatomaatit, pienet karjalanpiirakat, suolakeksit, makeat keksit, suklaa- ja lakupatukat, pienet korvapuustit, pillimehut ja välipalakeksit. Pidemmille reissuille otamme usein mukaan makkaraa grillattavaksi. Kannattaa kuitenkin tarkistaa, millaisia tulentekopaikkoja reitin varrella on ja onko annettu metsä- tai ruohikkopalovaroituksia.

Retkelle ei välttämättä tarvitse ostaa kalliita erityisvarusteita. Meillä aikuisilla on vettä pitävät vaelluskengät, mutta lapset ovat tähän asti retkeilleet vettä pitävillä välikausikengillä ja lenkkareilla. Pukeudumme metsäretkillä pitkiin housuihin ihan jo punkkienkin varalta ja käytämme pitkiä sukkia. Edes teinillä ei ole lupa pitää lyhyitä sukkia. Yläosassa suosimme kerrospukeutumista, jolloin vaatetusta voi aina tarvittaessa vähentää. Hyttys- ja aurinkosuojaus on myös tärkeää, samoin hattu etenkin aurinkoisilla keleillä.

Riisitunturin kansallispuisto, Peililampi

Aina ei tarvitse lähteä kauas vaeltamaan vaan jo monesti lähimetsistä löytyy mielenkiintoisia reittejä. Oman perheen kanssa olemme kolunneet jo jonkin verran kansallispuistoja ja salainen haaveeni on kiertää kaikki Suomen kansallispuistot. Viihdymme kuitenkin myös mainiosti oman kodin lähiluonnossa. Tosin kotiseudun reitit tuppaavat olemaan sen verran koluttuja, että aina välillä on hyvä lähteä tarpomaan vähän kauemmaksikin. Koronan myötä moni suomalaisperhe on löytänyt metsät, mikä on hieno asia, kunhan muistaa noudattaa retkietikettiä.

Lisää luonnossa liikkumisesta ja vaellusreiteistä löytyy esimerkiksi luontoon.fi -sivustolta.

Vinkkejä onnistuneeseen päiväretkeen lasten kanssa
  1. Selvitä reitin lähtöpaikka ja parkkipaikka etukäteen ja mieti, mitä retkeilyreittiä haluatte käyttää.
  2. Pukeudu säähän sopivalla tavalla, hyvät kengät, kerrospukeutuminen.
  3. Pakkaa tavarat sellaiseen reppuun, jota on hyvä kantaa.
  4. Varaa mukaan riittävästi juotavaa ja eväitä.
  5. Muista suojaus: aurinkovoide, aurinkolasit, hyttys- ja punkkimyrkky.
  6. Pakkaa mukaan kosteuspyyhkeitä, käsidesiä, wc-paperia, roskapusseja ja tulitikut.
  7. Saatat tarvita myös teleskooppimakkaratikkuja, puukkoa ja vaihtosukkia.
  8. Ota mukaan laastaria ja voide hyttysenpistojen varalta. Myös särkylääkettä ja punkkipihtejä saattaa tarvita, eivät vie paljon tilaa.
  9. Muista pakata myös kännykkä (kuvien ottoa ja hätätilanteita varten) ja alueen kartta.
  10. Älä aseta liian tiukkaa aikataulua ja etene lapsen vauhdin mukaisesti. Kerro reittisuunnitelmistasi jollekin etukäteen, jos satutte eksymään.

Tykkääkö teidän perhe retkeillä?

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit:

Kuinka opettaa lapsi uimaan? Kokeile näitä vinkkejä

Mitä pakata mukaan mökille? Pakkausvinkit lääkekaapin sisällöstä alkaen kaikkeen muuhun tarpeelliseen

Heittokassi ja muut lapsiperheen pakkausvinkit

Nanna

Olen tiukkapipoinen, mutta lempeä kahden lapsen äiti. Murehdin lasten kasvua ja maailman menoa. Stressaan kaikkea mahdollista ja etsin itseäni. En ole pilvissä liihottelija vaan realisti ja luotan järjen ääneen. Yritän elää hetkessä ja nauttia arjen pienistä asioista. Elän elämäni parasta aikaa joka päivä, vaikka ihan aina ei siltä tunnukaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *