Kuinka viettää lapsen kanssa kahdenkeskistä aikaa – 10 ideaa laatuaikaan

Kuinka viettää lapsen kanssa kahdenkeskistä aikaa –  10 ideaa laatuaikaan
Kuva: Pixabay / Daniela Dimitrova

Teksti: Veera

Kun perheeseen syntyy vauva, miten järjestää aikaa esikoiselle? Kuinka huomioida monikkolapset yksilöllisesti? Miten jakaa huomiota myös perheen isoille, jo omatoimisille lapsille? Lue tästä vinkit ja kerro omasi!

Kaksosten vanhempana on tullut paljon pohdittua lasten yksilöllistä huomioimista. Pienestä pitäen on yritetty viettää aikaa toisen lapsen kanssa yksin, pieniä paloja kerrallaan. Keräsin tähän sekä omia, että muilta vanhemmilta kuultuja vinkkejä kahdenkeskisen ajan toteuttamiseen useamman lapsen perheissä. 

Huom! Tiedän, että perheitä on erilaisia, lapsia ja vanhempia on eri määrä, tukiverkot on erilaisia. Tiedän, että kaikki keinot eivät sovi kaikille, eivätkä myöskään ole kaikissa perheissä mahdollisia. Uusien ideoiden lisäksi tämän listan tarkoitus on auttaa huomaamaan niitä kahdenkeskisiä hetkiä, joita arjesta luultavasti jo löytyy. Aiheesta ei myöskään kannata stressata, vaan muistaa pienten, aivan arkistenkin hetkien olevan tärkeitä lapselle!

  1. Hyödynnä neuvolat ja lääkärikäynnit

Onnistuisiko teidän perheessä järjestää neuvolat ja lääkärikäynnit niin, että vanhempi menee käynnille yksin lapsen kanssa? Jos aikaa on, voi samalla pistäytyä vaikka leikkipuistoon tai kahvilaan. Samalla muut lapset saavat laatuaikaa toisen vanhemman, isovanhemman tai vaikka lastenhoitajan kanssa.

2. Päivärytmin luomat hetket

Kun osa lapsista nukkuu päiväunia tai menee aiemmin nukkumaan isommat osaavat usein touhuta omiaan. Ymmärrän täysin, että vanhempi tällöin lepää tai tekee esimerkiksi kotitöitä, mutta miltä kuulostaisi vaikkapa yksi lautapeli silloin tällöin pienten päiväuniaikaan? Sama toimii myös tietysti aamulla, jos osa lapsista on aikaisempia herääjiä.

3. Tukiverkko apuun

Jos perheenne on siinä onnellisessa asemassa, että lähellä asuu  vaikka isovanhempia, tätejä, setiä tai kummeja, heitä kannattaa pyytää avuksi! Jos isovanhempi tulee vaikka hoitamaan osaa, ja itse lähtee puistoon yhden lapsen kanssa? Tai voiko osa lapsista olla jopa yötä jonkun läheisen luona, jolloin he saavat siellä jakamatonta huomiota, samalla kun yksi/osa lapsista saa viettää aikaa vanhempien kanssa?

4. Ruokakauppaan lapsen kanssa

Tiedän, että olen vähemmistössä kun tykkään käydä ruokakaupassa, myös lapsen kanssa. Jos ajatus kauppareissusta lapsen kanssa ei nostata samantien niskavillojasi pystyyn, voisiko toimiva ratkaisu olla kauppareissu yhden lapsen kanssa? Meillä tämä toimii, koska lapset viihtyy kaupassa, saava siinä huomiota vanhemmalta yksin ja toinen saa olla toisen vanhemman kanssa kahdestaan kotona. Samaa on sovellettu myös muussa asioiden hoitamisessa, kuten kirppisostosten hakemisessa.

5. Harrastukset

Useampi kaveri on kertonut aloittaneensa harrastuksen esikoisen kanssa, kun perheeseen on tullut vauva. Tällöin on se tietty hetki arjessa, kun on ainakin taattu yhteistä kivaa tekemistä vanhemman kanssa. Harrastus voi olla vaikka ohjattu vesileikki- tai liikuntaleikkikoulu tai muskari, mutta aivan yhtä ihana oon vaikka etukäteen sovittu metsäretki- tai pallopelipäivä. Tämäkin juna menee kahteen suuntaan: harrastuksen aikaan toinen vanhempi viettää aikaa kahdestaan vauvan kanssa. Ja erään ystäväni lapsi käy kumminsa kanssa harrastamassa, miten ihana idea!

6. Reissuun kahdestaan

Tiedän perheitä, joissa on sovittu, että esimerkiksi yläkoulun päättyessä lapsen kanssa lähdetään kahdestaan reissuun. Pienemmässä mittakaavassa samaa voi toteuttaa kahden vanhemman perheissä esimerkiksi lähtemällä edeltä yhden lapsen kanssa mökille tai isovanhemmille muiden tullessa perästä myöhemmin.

7. Ruuanlaitto ja muut arkiaskareet

Useamman lapsen kanssa vaikkapa ruuanlaitto tai leipominen voi olla hankalaa, mutta onnistuisiko yhden kanssa? Muu perhe voi lähteä vaikkapa ulkoilemaan, ja yksi lapsi on ruuanlaittovuorossa vanhemman kanssa. Tässäkin voi hyödyntää mahdollista tukiverkkoa.

8. Erityisvapauksia perheen isoimmille

Rutiinit ja päivärytmi ovat toki tärkeitä, mutta olisiko niissä vaikka viikonloppuna tai lomalla joustonvaraa? Mitä jos perheen vanhimmat eivät menisikään nukkumaan heti, vaan jäävät katsomaan elokuvaa tai pelaamaan lautapelejä vanhemman/vanhempien kanssa? Tai voisiko vaikka myöhäinen lauantai-illan sauna olla toimiva perinne?

9. Huomiota palvelemalla

Vaikka isommat lapset osaisivat kulkea harrastuksiin tai kavereille itse, voisiko yhteisen hetken luoda kuskaamalla lapsen joskus kaverille? Tai antaa extrahuomiota pienemmälle lapselle tekemällä jotain, mitä hän osaisi jo itsekin tehdä? Isompien lasten kanssa vaikkapa hiusten letitys tai hartioiden hierominen telkkaria katsoessa voisi myös olla ihanaa!

10. Lapsi päättää!

Tämäkin voi vaatia hieman järjestelyä, mutta on varmasti lapselle ihana hetki! Etukäteen voi sopia, että esimerkiksi lapsen nimipäivä on aina päivä, jolloin lapsi saa päättää, mitä haluaa vanhemman/vanhempien kanssa tehdä. Hieman ennen päivää sitten suunnitellaan, mitä tuolloin tehdään. Arkisten hetkien lisäksi tämmöinen erikoispäivä siloin tällöin on lapselle ikimuistoinen, ja suunnnittelu sekä ideointi on osa hienoutta!

Miten teillä vietetään kahden keskistä aikaa lasten kanssa?

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Koko perhe liikkeelle! Hauskat vinkit perheliikuntaan sisällä

Parhaat pihapelit kautta aikojen!

10 ideaa hauskempaan rantapäivään


Ruuhkavuodet suosittelee

Veera

Olen oululainen monikkoäiti, varhaiskasvatuksen opettaja, krooninen innostuja ja oman elämäni projektipäällikkö. Harrastan haaveilua, tanssia ja listojen kirjoittamista. Lisäksi tykkään leipoa, virkata ja katsoa samoja sarjoja uudestaan ja uudestaan.

One thought on “Kuinka viettää lapsen kanssa kahdenkeskistä aikaa – 10 ideaa laatuaikaan

  1. Avasi hyvin silmiä, minulla itsenäisenä vanhempana kysymys on toisenlainen; kuinka ottaa itsellekin aikaa kun ei ole lähiverkkoa ja vietät lapsen kanssa 24/7. Ehkä voisit kirjoittaa siitä seuraavaksi 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.