Geokätköily – Koko perheen hauska ja helppo harrastus

Geokätköily – Koko perheen hauska ja helppo harrastus
Kuva: Jens Teichmann

Teksti: Mami Mixtuura

Geokätköily on mukava harrastus, johon koko perhe voi osallistua. Sen harrastaminen on helppoa, koska se ei vaadi isoja alkuhankintoja. Riittää, kun lataat älypuhelimeen Geocaching-sovelluksen ja sen jälkeen oletkin jo valmis aloittamaan. Geokätköjä voi etsiä myös erillisen GPS-laitteen avulla. Tässä harrastuksessa yhdistyy kivasti luonnossa liikkuminen, etsimisen jännitys ja löytämisen riemu. Geokätköilyä voi harrastaa myös lomamatkoilla, koska geokätköjä on piilotettu ympäri maailman.

Mitä geokätköily on?

Ensimmäiset geokätköt piilotettiin vuonna 2000. Sen jälkeen geokätköily on saavuttanut nopeasti suurta suosiota ympäri maailman. Geokätkön sijainti on ilmoitettu tarkoilla koordinaateilla ja GPS-paikannuksen avulla on mahdollista löytää kätkö. Usein kätkö ovat piilotettu ovelalla tavalla ja kätkön löytämiseen voi mennä jonkin aikaa. Toisinaan on tarpeen katsoa lisävihjeitä, jos kätköä ei muuten löydä.

Geokätköily muistuttaa aarteenetsintää, joten lapsetkin innostuvat helposti tästä harrastuksesta. Etsittävät piilot eivät valitettavasti tuo rikkauksia löytäjälleen, mutta etsimisen jännitys on todellista. Riittää, että lähtee kävelylle ja avaa sovelluksen, joka näyttää kartalla geokätköjen sijainnit. Jos kaikki kävelymatkan päässä olevat kätköt on jo löydetty, on mahdollista ajaa autolla jonkin matkaa ja ottaa kävelylenkki uusiin maisemiin.

Kuva: Settergen

Millaisia geokätköt ovat?

Geokätköt ovat yleensä pieniä vedenkestäviä purkkeja (esim. filmirullan kotelo) tai muovipulloja. Purkin sisältä löytyy yleensä pieni vihko (lokikirja) tai paperi, jonne kätkön löytäjä merkitsee oman nimen/ sovelluksessa käyttämänsä nimimerkin ja päivämäärän. Lopuksi geokätkö palautetaan takaisin täysin samaan paikkaan, jotta seuraavan etsijän on mahdollista löytää se. Mukana kannattaa olla oma kynä, koska sitä ei kaikissa kätköissä ole valmiina.  

Kätköjä voidaan piilottaa monenlaisiin paikkoihin ja vain piilottajan mielikuvitus on rajana. Kätköjen tulee sijaita yleisellä alueella, joihin jokainen voi vapaasti kulkea tai yksityisalueella, jos maanomistajan lupa on saatu. Jotkut kätköt voi olla piilotettu hankalampiin paikkoihin ja ne voivat vaatia erikoisvarusteita kuten kiipeilyvarusteita tai venettä. Kätköjen lisätiedoista kannattaa etukäteen tarkistaa kätkön haastavuus ja muut tärkeät tiedot. 

Jokaisella geokätköllä on kätkökuvaus, jossa on tarpeellista tietoa ja ohjeet kätkön löytämiseksi. Lisäksi voi olla lisävihjeitä kuten kuvia tai vinkkejä. Peruskätköissä kätkön koordinaatit annetaan suoraan. Olemassa on myös vaikeampia kätkötyyppejä (multikätkö, mysteerikätkö, wherigokätkö), joissa koordinaatit saadaan jonkin arvoituksen tai tehtävän ratkaisuna.

Kuva: Settergren

Kuka voi piilottaa kätkön?

Periaatteessa kuka vaan voi piilottaa geokätkön, mutta ennen oman kätkön piilottamista kannattaa tutustua harrastukseen ajan kanssa ja etsiä reilu määrä muiden kätköjä. Sitten, kun on tutustunut riittävästi ohjeisiin ja on harkinnut oman kätkön tarkkaan, voi suunnitella oman kätkön piilottamista.

Geocaching-sovellus

Geokätköjä voi helposti etsiä älypuhelimeen ladattavan Geocaching-sovelluksen avulla, joka käyttää hyödyksi GPS-koordinaatteja. Sovelluksen lataaminen on helppoa ja ilmaista. Ilmaisella sovellusversiolla näkyy suuri osa peruskätköistä kartalle sijoitettuna. Maksua vastaan voi kirjautua halutessaan Premium-jäseneksi, jolloin saa enemmän kätköjä näkyviin ja muita edistyksellisiä toimintoja. Ilmainen jäsenyys on aivan riittävä ainakin alkuun.

Geocaching-sovelluksesta saa helposti auki kätkökartat ja omat kätkölöydöt näkyvät kartalla hymynaamoina, kunhan kätkön löytäessä merkitsee sovellukseen kätkön lokitietoihin, että kätkö löytyi. Kätkön piilottajalle voi myös helposti lähettää viestiä sovelluksen kautta ja ilmoittaa, jos esimerkiksi kätkön kanssa on jotain ongelmaa (esim. kätkö on vahingoittunut tai vaikka lokikirja on täynnä tai huonossa kunnossa).

Geokätköilyn parhaat puolet!

  1. Etsimisen jännitys – se saa palaamaan harrastuksen pariin uudelleen ja uudelleen!
  2. Löytämisen ilo – Kätkön löytäjä saa kokea onnistumisen iloa!
  3. Helppous – Geokätköilyä voi harrastaa helposti missä vain!
  4. Luonnossa liikkuminen – Ulkoilu ja käveleminen tulee tehtyä huomaamatta!
  5. Laatuaika – Saat helposti vietettyä laatuaikaa perheen tai ystävien kanssa!
  6. Ei ikärajoja – Sopii kaikenikäisille!
  7. Uudet paikat – Tutustut sellaisiin paikkoihin, joissa et ehkä muuten kävisi!

Kokeile rohkeasti geokätköilyä – saatat jäädä koukkuun!

On mielekästä suunnitella kävelyretkiä perheen kanssa, kun on jokin kiva kannustin mukana ja geokätköjen etsiminen on juuri sellainen. Geokätköillessä liikkuminen hoituu samalla, helposti ja mielekkäästi. Jos vaikka seuraava kätkö on piilotettu 600 metrin päähän, se on geokätköillessä lyhyt matka, jonka kulkeminen kuluu nopeasti. Tavallisella kävelylenkillä tällainen matka voi toisinaan, etenkin lasten mielestä tuntua todella pitkältä matkalta.

Ainut huono puoli mikä tulee mieleen Geokätköilystä, on se, että isommalla porukalla kätköä etsittäessä kaikki eivät voi olla kätkön löytäjiä. Silloin jollekin saattaa tulla paha mieli, kun joku toinen löytää kätkön. Toisaalta tämä harrastus opettaa samalla kärsivällisyyttä ja sitä, että aina ei voi itse voittaa eli olla kätkön löytäjä.

Jos et ole ennen etsinyt geokätköjä, kokeile rohkeasti. Sinulle saattaa käydä samoin, kuin omalle perheelleni, että tähän harrastukseen jää koukkuun! 🙂

Lähteet

Leiripaikka.fi: Geokätköily

Wikipedia: Geokätköily

Oletko sinä jo etsinyt geokätköjä? Jos et vielä ole kokeillut tätä harrastusta, koska aiot kokeilla ensimmäisen kerran? Onko sinulla mielessä muita helppoja harrastuksia, joita kannattaa harrastaa perheen kanssa?

Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä artikkelit

Parhaat pihapelit kautta aikojen!

Koko perheen uusi harrastus – ploggaus

Äidin juoksuharrastus lapsen jälkeen – Uhka vai mahdollisuus?

Avatar photo

Mami Mixtuura

Olen ruuhkavuosia elävä äiti, jonka lapset ovat villejä ja äänekkäitä. Elämä lasten kanssa on opettanut minulle sen, että asiat voivat muuttua pikkuhetkessä. Nykyään yritän suhtautua tulevaisuuteen rennommalla asenteella. Pidän kirjoittamisesta, koska sitä kautta olen löytänyt oman erityisen juttuni kiireisen lapsiperhearjen keskelle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *