Lapsi yskii kuin merileijona – tiedätkö mikä tauti on kyseessä ja miten toimia?

Kuva: Gerhard G.

Teksti: Mami Mixtuura

Tiedätkö mikä tauti on kyseessä, kun lapsen yskä kuulostaa merileijonan ääntelyltä? Tällaisen yskän kerran kuultuaan, tunnistaa tämän taudin helposti. Oireet saattavat säikäyttää, kun niiden kanssa joutuu ensimmäistä kertaa tekemisiin. Etenkin loppusyksyllä ja talvella tätä tautia voi esiintyä pieninä epidemioina päiväkodeissa. Kannattaa lukea tämä teksti, jotta tietää miten kuuluu toimia, jos tämä tauti pääsee yllättämään.

Kurkunpäätulehdus (laryngiitti)

Kurkunpäätulehdus (laryngiitti) on ylähengitysinfektio, jolle on ominaista merileijonan ääntelyltä kuulostava yskä. Tätä tautia esiintyy useimmiten ½-5-vuotiailla lapsilla, mutta se saattaa tulla myös aikuisille. Tauti on jostain syystä yleisempi pojilla kuin tytöillä. Kurkunpäätulehdus voi tulla samalle lapselle monta kertaa lapsuuden aikana. Tauti on yleisempi nuoremmilla lapsilla ja iän myötä sen ilmaantuvuus yleensä helpottaa. Joillekin tulee tämän taudin oireita lähes jokaisen flunssan yhteydessä, mutta jotkut säästyvät tältä taudilta kokonaan.

Syyt

Kurkunpäätulehduksen aiheuttaa yleisimmin parainfluenssavirus. Myös influenssavirus, RS-virus ja rinovirus voivat olla syyllisiä. Kurkunpää sijaitsee nielun alapuolella lähellä henkitorven yläosaa, äänihuulia ja kurkunkantta. Varsinaisessa kurkunpäätulehduksessa (laryngiitti) oireet ovat kurkunpäässä, mutta kurkunpää voi tulehtua myös laajemman hengitystietulehduksen aikana.

Kuva: Mohamed Hassan

Oireet

Kurkunpäätulehduksen oireina voi olla:

 1. Käheä ääni tai äänen katoaminen (johtuu äänihuulten tulehtumisesta ja turpoamisesta)
 2. Kuiva ja kumea yskä, joka kuulostaa haukkuvalta
 3. Hengityksen vinkuminen ja rohina etenkin itkiessä. Tähän liittyy usein sisäänhengityksen äänekkyys ja vaikeutuminen, joka näkyy kylkiluiden välilihasten vetäytymisenä.

Kurkunpäätulehduksen oireet voivat alkaa nopeasti vaikka keskellä yötä tai hitaammin muutaman päivän aikana lisääntyvänä yskänä ja hengitysvaikeutena. Yleensä henki­torven yläo­sassa, ääni­huulten alai­sessa ti­lassa esiintyy turvo­tusta. Taudin oireiden hankaluus vaihtelee. Vanhemmalla lapsella ja aikuisilla oireena on yleensä äänen käheys.

Oireiden hoitaminen kotona

Useimmiten tauti on lieväoireinen ja paranee kotona muutaman vuorokauden kuluessa. Yskä voi jatkua viikonkin, mutta yleensä parin päivän kuluttua ärsytysyskä muuttuu helpommaksi limaisemmaksi yskäksi. Lasta ei tarvitse viedä lääkäriin, jos lapsella ei ole hengitysvaikeutta.

Viileä ilma vähentää limakalvoturvotusta, joten lapsi on hyvä viedä ulos tai parvekkeelle. Nukkuessa on paras olla kohoasennossa viileässä huoneessa, koska makuuasento lisää limakalvoturvotusta. Kohoasennon saa aikaan esimerkiksi sängyn pääpuolta korottamalla (esimerkiksi tyynyjä patjan alle tai (pinna)sängyn pääpuolen jalkojen alle korokkeeksi korotuspaloja tai kirjoja).

Aikaisemmin hoitomuotona käytettiin höyryhengitystä, mutta siitä ei nykytiedon mukaan ole todistettavaa hyötyä. Jos lapsella on kuumetta, oloa voi tarvittaessa helpottaa kuumelääkkeellä.

Milloin pitää lähteä lääkäriin?

Jos hengitysvaikeudet pahenevat pystyasennossa pitämisestä ja viileästä ilmasta huolimatta, pitää lähteä kiireellä lääkäriin. Kaikkien on tärkeää pysyä tilanteessa rauhallisina, koska itkeminen ja pelko pahentavat hengitysoireita. Lapsen itkiessä ja yskiessä, sisäänhengityksen äänekkyys on normaalia. Jos pienellä vauvalla on usein tämän tyylisiä oireita, pitää asia selvittää lääkärissä, koska syynä voi olla rakenteellinen vika ylähengitysteissä.

Lääkärissä lääkkeinä kurkunpäätulehdukseen voidaan antaa esimerkiksi hengitettävää adrenaliinia (vähentää nopeasti turvotusta) ja suun kautta annettavaa kortisonia (vähentää turvotusta pidemmän aikaa). Lapsen vointia tarkkaillaan yleensä muutaman tunnin ajan lääkityksen jälkeen. Useimmiten oireet helpottavat nopeasti, mutta hankalissa tapauksissa oireita hoidetaan sairaalahoidossa muutaman päivän ajan.

Voiko tautia ennaltaehkäistä?

Viruksen tarttumista on mahdotonta ehkäistä eikä taudin yleisintä aiheuttajaa, parainfluenssavirusta, vastaan ole olemassa rokotetta. Usein toistuviin kurkunpäätulehduksiin ei ole ennalta ehkäisevää hoitoa. Joskus lääkäri voi määrätä keuhkoputkia laajentavaa lääkettä tai varalle kortisonitabletteja, joista voi olla apua. Lääkäri harkitsee tilanteen mukaan, onko tarpeen määrätä jotain lääkkeitä kotiin.

Muista nämä asiat!

Kurkunpäätulehdus paranee useimmiten muutamassa päivässä, eikä vaadi aina lääkärissä käyntiä. Kannattaa pysyä rauhallisena, jos lapsellesi tulee kurkunpäätulehduksen oireita. Pidä lapsi pystyasennossa ja oireiden hankaluudesta riippuen, vie kiireesti viileään. Vai­keassa hengi­tys­vai­keu­dessa soita hätä­numeroon 112!

Lähteet

Duodecim: Laryngiitin hoito

Potilaan lääkärilehti: Miten tunnistaa lapsen kurkunpääntulehdus?

Terveyskirjasto: Kurkunpäätulehdus (laryngiitti) lapsella

Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä artikkelit:

Uusi tutkimustulos: vauvat ja pikkulapset levittävät koronavirusta perheen sisällä teini-ikäisiä enemmän

Lapsiperheen lääkekaappi – Parhaat vinkit mitä siellä kannattaa olla!

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)