Älä valita, ettei ole mitään tekemistä! Lähde lasten kanssa ulos!

Älä valita, ettei ole mitään tekemistä! Lähde lasten kanssa ulos!

Teksti ja kuva: Nanna

“Suositelkaa jotakin tekemistä, kun kaikki paikat on suljettu. Mitä sitä tekisi lomalla, kun mihinkään ei pääse.”

Olen viime aikoina törmännyt somessa useaan eri keskusteluun siitä, mitä nyt voi lasten kanssa tehdä, kun kaikki paikat on koronan vuoksi suljettu, eikä minnekään voi mennä. Ensimmäinen ajatukseni on ollut, että mitä ihmettä! Miksi lasten kanssa pitäisi aina mennä johonkin?

Tiedän todellakin, mitä on olla lasten kanssa kotona vuosia. Hoitovapaalla ollessani meillä ei ollut mahdollisuuksia lomailla tai maksaa kalliita sisäänpääsymaksuja esimerkiksi sisäleikkipuistoihin. Sen sijaan vietimme paljon aikaa kotona, leikkipuistoissa ja lähimetsissä. Luonto on koko perheellemme tärkeää. Poluilla liikkuessamme olemme tutustuneet myös moneen metsän olentoon, kuten lähimetsän noitaan ja joulun aikaan vihelteleviin tonttuihin, joihin melkein uskon itsekin.

Kyllähän mekin viihdymme kylpylöissä, hotelleissa, huvipuistoissa, eläintarhoissa, sisäleikkipuistoissa, mutta viihdymme myös kotona ja lähiluonnossa. Aina ei tarvitse hakea valtavan ihmeellisiä elämyksiä. Pienetkin asiat tekevät usein onnelliseksi ja riittävät. Turhia odotuksia ei kannata luoda itselleen, sillä lasten kanssa sattuu ja tapahtuu.

Vietin juuri aivan ihanan joululoman. Se oli ensimmäinen palkallinen joululomani lasten kanssa. Lomamme kohokohtia olivat yhteiset ulkoiluretket. Yhtenä lomapäivänä kävimme luistelemassa lähellä olevalla pienellä metsäjärvellä, johon oli aurattu luistelurata. Yön aikana oli satanut lunta muutama sentti, eikä jää ollut parhaassa mahdollisessa kunnossa, mutta se ei meitä haitannut. Olimme ainoat luistelijat ja tuntui, että rata on meidän. Luistelimme posket punaisina raittiissa pikkupakkasessa. Välillä pidimme hengähdystauon ja söimme repustani löytyneitä joulusuklaita. Kun olimme kiertäneet järven, lapset jäivät rantaan luistelemaan ja minä kiersin vielä toisen kierroksen. Kukaan ei kitissyt, eivätkä sisarukset riidelleet. Emme maksaneet sisäänpääsymaksua, emme tarvinneet maskeja tai miettineet turvavälejä, jonoja ei ollut. Kotiin kävelimme luistimia pulkassa vetäen. Emme tehneet mitään ihmeempää, mutta silti meillä oli ihana päivä yhdessä.

Joululomamme muita ikimuistoisia hetkiä olivat myös mäen lasku lähimetsän pikkurinteissä. Jopa minä intouduin pulkkailemaan. Löysimme metsästä uusia mäkiä, teimme lumienkeleitä ja seurasimme jälkiä lumessa. Vierailulla lasten mummolassa lasten pappa kaivoi varastosta esiin vanhat potkukelkat, joilla kelpasi huristella liukkailla teillä. Nyt lunta on tullut jo niin paljon, että pääsemme hiihtämään. 

Niistä ajoista, kun olin kotiäitinä, parhaiten mieleeni ovat jääneet retket lähimetsiin: kun löysimme uusia polkuja, salareittejä, söimme eväitä tai leikimme piilosta. Retkillämme olemme löytäneet mitä mielikuvituksellisimpia paikkoja. Voisin melkein väittää, että läheisellä vanhalla ruohottuneella kaatopaikalla on vähän samaa maisemaa kuin Uudessa-Seelannissa, Taru sormusten herrasta -elokuvan kuvauspaikalla. Olemme myös löytäneet vanhan hylätyn metsämökin, jonka savupiipussa pyörii kukon muotoinen tuuliviiri. Tuolle mökille vaellamme aina silloin tällöin ja olemme varmoja, että kyseinen mökki on Hannun ja Kertun hylätty kotitalo. En tietenkään voi paljastaa, missä nämä paikat sijaitsevat, mutta jokainen voi löytää tekemistä ja sadun paikkoja ihan läheltä, kun pitää silmänsä auki ja mielikuvituksensa vilkkaana.

Vaatii vähän lapsenmielisyyttä, hyvät ulkovaatteet, pikkuisen mielikuvitusta, hitusen kärsivällisyyttä ja avointa mieltä, niin tekemistä kyllä löytyy ja vieläpä ihan ilmaiseksi. Tähän leikkiin saa suostuteltua mukaan niin taaperon kuin teini-ikäisenkin.

Kun on tylsää, heitä pipo korville, pue lapsesi, ota pienet eväät mukaan ja lähde ulos!

Mitä sinä teet lasten kanssa ulkona?

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit:

Ei oo mitään tekemistä

Tekemistä teinien kanssa

Miten varustautua lapsiperheen päivävaellukselle? Nappaa tästä vinkit talteen


Ruuhkavuodet suosittelee

Nanna

Olen tiukkapipoinen, mutta lempeä kahden lapsen äiti. Murehdin lasten kasvua ja maailman menoa. Stressaan kaikkea mahdollista ja etsin itseäni. En ole pilvissä liihottelija vaan realisti ja luotan järjen ääneen. Yritän elää hetkessä ja nauttia arjen pienistä asioista. Elän elämäni parasta aikaa joka päivä, vaikka ihan aina ei siltä tunnukaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.