Milloin lapsi tarvitsee ensimmäisen puhelimen? -Ennen ekaluokkaa vai myöhemmin?

Milloin lapsi tarvitsee ensimmäisen puhelimen? -Ennen ekaluokkaa vai myöhemmin?
Kuva: Unsplash / McKaela Taylor

Teksti: Mami Mixtuura

Jossain vaiheessa tulee se päivä, kun lapsi alkaa kinuamaan omaa puhelinta. Hän on saattanut pohtia asiaa jo kauemmin ja miettinyt perustelut valmiiksi. Vanhempi saattaa esimerkiksi kuulla sanat: ”kun kaikilla mun kavereillakin on jo…” Milloin on hyvä aika ostaa lapselle ensimmäinen puhelin? Mitä asioita kannattaa huomioida ennen ostopäätöstä?

Ajat ovat muuttuneet

Enää ei eletä kultaista 90-lukua, joten asiat ovat siitä muuttuneet. Silloin ei vielä tiedetty mitään tämän ajan elämästä ja siitä, että pienetkin lapset kantavat mukana omaa pikku puhelintaan. Ennen vanhaan lapset saivat mennä ja tulla kuten halusivat. Tai ainakin ihan eri tavalla kuin nykyään. Nykyajan vanhemmat haluavat tietää missä lapsi kulkee ja kenen seurassa.

Pitääkö kouluun mennessä olla oma puhelin?

Viime vuosien aikana Suomessa on yleistynyt se, että lapselle hankitaan kännykkä viimeistään koulun alkaessa. Mannerheimin Lastensuojeluliiton tekstissä todetaan, että osa perheistä kokee, että lapsi tarvitsee oman puhelimen ennen koulutaipaleen alkamista. Jotkut perheet kokevat puhelimen tarpeellisuuden vasta paljon myöhäisemmässä vaiheessa.

Moni vanhempi kokee hyödylliseksi sen, että kouluikäisellä lapsella on puhelin. Jos vanhemmat eivät ole esimerkiksi kouluaamuina kotona vaan töissä, voi lapselle aamulla soittaa ja varmistaa, että hän herää ja lähtee kotoa ajoissa. Iltapäivisin moni vanhempi saa mielenrauhan sillä, että lapsi ilmoittaa päässeensä turvallisesti kotiin koulusta ja löytäneensä suuhun pantavaa. Hyödyllistä on myös se, että vanhempi ja lapsi saavat toisiinsa yhteyden tarvittaessa nopeasti.

Milloin ja millainen on suomalaislasten ensimmäinen puhelin?

DNA:n teettämästä tutkimuksesta kävi ilmi, että melkein joka toinen ekaluokkalainen (45 %) omistaa oman puhelimen ja suurin osa 8-vuotiaista (88 %). Yhä useamman lapsen ensimmäinen puhelin on älypuhelin. Puhelimen uutuus ja trendikkyys korostuvat, kun kyseessä on yläkouluikäinen lapsi. Pienemmällä lapsella tärkeämpää on se, että puhelinta on riittävän helppo käyttää. Suurella osalla alakoululaisista (45 %) ensimmäinen puhelin on käytetty älypuhelin, mutta uuden vastaavan saa moni sen ikäinen lapsi (36 %). Lasten mielestä parhain asia puhelimen omistamisessa on mahdollisuus pelailla sillä. Aikuiset pitävät tärkeimpänä syynä hankkia lapselle oma puhelin sitä, että on mahdollisuus saada lapseen yhteys.

Kuva: Pixabay / Argo Images

Mieti näitä asioita ennen kuin ostat puhelimen lapselle

Puhelinta ei kannata ostaa lapselle hetken mielijohteesta. Ennen ostopäätöstä kannattaa pohtia mitä toimintoja puhelimessa on tarpeen olla. Lapsi kannattaa ottaa mukaan pohtimaan näitä asioita, joita Mannerheimin Lastensuojeluliiton teksti nostaa esiin:

  • Millaisia toimintoja puhelimessa on tarpeen olla?
  • Tarvitaanko internetiä?
  • Tarvitaanko jotain rajoituksia (esimerkiksi saldoraja tai turvallisuusasetuksia)?

Mieti lisäksi näitä:

-Riittääkö tavallinen peruspuhelin vai pitääkö olla älypuhelin?

-Ostetaanko uusi vai löytyykö esimerkiksi perheestä käytettynä?

-Millainen puhelinliittymä kannattaa hankkia

-Onko lapsella riittävät valmiudet puhelimen käyttämiseen ja tallessa pitämiseen

-Millainen puhelinliittymä kannattaa hankkia

-Onko jokin sovellus tarpeen, jolla vanhempi saa seurattua ja rajoitettua tarvittaessa puhelimen käyttöä

-Kuinka lapselle opetetaan järkevää puhelimen käyttöä → Esim. koulumatkoilla keskitytään turvalliseen kulkemiseen eikä kuljeta kasvot kiinni puhelimessa

Milloin lapsi tarvitsee ensimmäisen puhelimen?

Lue myös: Oletko sinäkin omistanut jonkun näistä entisajan kännyköistä?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.