Mikä on sopiva ikä aloittaa päivähoito?

Mikä on sopiva ikä aloittaa päivähoito?
Kuva: Unsplash / Troy T

Teksti: Mami Mixtuura

Mikä on sopiva ikä viedä lapsi päivähoitoon? Onko alle yksivuotias sopivanikäinen kodin ulkopuoliseen hoitoon? Vai onko parempi odottaa 3-vuotiaaksi asti vai kenties esikouluikään? Tästä kirjoituksesta löydät ammattilaisen ja pienten lasten vanhempien mielipiteitä asiaan liittyen.

Päivähoidon aloitus herättää monenlaisia ajatuksia ja tunteita. Yksi sellainen on, että missä iässä lapsi on soveliasta hoitoon kiikuttaa? Pitäisikö oma kullanmuru viedä sinne heti, kun se suinkin on mahdollista ennen kuin edes on oppinut kävelemään? Vai olisiko hyvä olla kotona lapsen kanssa, kunnes hän on 1,5-vuotias? Vai olisiko sittenkin kaikista paras, jos pitäisi kotihoidossa keinolla millä hyvänsä (=eläisi pienellä rahalla) siihen asti, kunnes lapsi on 3-vuotias?

Perheillä on erilaiset lähtökohdat

Joku saattaa miettiä sitä, että jos vanhempi on esimerkiksi työttömänä tai perheeseen syntyy uusi vauva, kannattaako lasta ollenkaan laittaa päiväksi hoitoon? Silloinhan on periaatteessa vanhemman mahdollista hoitaa lasta kotona, koska kodin ulkopuolella ei ole työvelvoitetta. Toisaalta taas joku saattaa miettiä sitä, että jääkö lapsi jostain paitsi ja kasvaako hänestä kunnon kansalaista, jos hän ei opi toimimaan pienestä pitäen ryhmässä, jossa on muita lapsia. Oppiiko hän sitten aikanaan koulussakaan istumaan hiljaa paikallaan? Mikä olisi siis oikea vastaus tähän: Mikä on sopiva ikä aloittaa päivähoito? Huomioon on otettava myös se, että jokaisella perheellä on omat lähtökohdat -jokainen tekee tilanteeseen nähden omat parhaat päätökset.

Mitä mieltä ovat ammattilaiset?

MTV Uutisten kirjoituksessa kerrotaan, että STT:n toimesta on haastateltu päivähoidon lapsivalinnoista vastaavia henkilöitä ja sitä kautta selvitetty alan ammattilaisen mielipiteitä sopivasta päivähoidon aloitusiästä. Selvityksestä käy ilmi, että asiasta ollaan montaa eri mieltä. Osa ajattelee, että alle 3-vuotiaan paikka ei ole päivähoidossa ja osan mielestä jo 1-vuotiaana voi ihan hyvin aloittaa.

Tekstistä käy ilmi, että joissakin tapauksessa vanhempia saatetaan kehottaa miettimään uudelleen hoidon tarvetta, jos ammattilainen kokee, että lapsi on vielä nuori päiväkotimaailmaan. Perheelle voidaan esimerkiksi antaa harkittavaksi myös muita vaihtoehtoja päiväkodin sijasta kuten kerhot tai avoin päiväkoti.

Onko 1-vuotias sopivanikäinen päivähoitoon? Kuva: Unsplash / Freestocks

Mitä mieltä ovat pienten lasten vanhemmat?

Kelan tekemässä tutkimuksessa (vuodenvaihde 2019-2020) kysyttiin pienten lasten vanhempien mielipiteitä sopivalle päivähoidon aloitusiälle. Kyselyyn vastasi yli 2000 vanhempaa. Suurin osa vanhemmista ajattelee, että sopiva ikä aloittaa hoidossa kodin ulkopuolella on 1,5-2 vuotta. Vain muutama prosentti vastaajista on sitä mieltä, että alle vuoden ikäinen lapsi on sopivanikäinen päivähoitoon. Melkein kolmasosa vanhemmista ajattelee, että lapsen on hyvä olla kotihoidossa ainakin 2,5 vuoden ikään asti. Vain pieni osa on sitä mieltä, että lapsen kuuluu aloittaa hoito kodin ulkopuolella vasta esikouluiässä.

Vaikuttaako vanhempien koulutustausta mielipiteeseen?

Kelan tutkimuksesta selviää, että korkeasti koulutetut äidit ovat hiukan valmiimpia laittamaan lapsensa aikaisemmin päivähoitoon. Vähemmän kouluja käyneet äidit ovat useammin sitä mieltä, että lapsen on hyvä olla kotihoidossa ainakin 2,5 vuoden ikään asti ja monet pitävät lapsen kotona mieluusti 3-vuotiaaksi asti. Isien vastauksissa ei koulutustaustalla ollut merkittävää eroa siihen, mikä ikä koettiin sopivana ikänä viedä lapsi hoitoon.

Perheen lapsiluvun merkitys mielipiteeseen

Myös perheen lapsiluku vaikuttaa vanhempien ajatuksiin sopivasta päivähoidon aloitusiästä. Perheen ensimmäinen lapsi ollaan yleisesti ottaen valmiimpi viemään hoitoon viimeistään 1,5-vuotiaana. Kun perheessä on useampi lapsi, ajatellaan helpommin, että lapsen on hyvä olla kotihoidossa mahdollisimman pitkään.

Lue myös nämä:

Mikä ärsytys: Perheen lapset eivät pääse keskenään samaan päiväkotiin!

Lapsi päiväkotiin vanhemman vapaapäivänä – miksikäs ei?

Minkä on mielestäsi sopiva ikä aloittaa päivähoito? Minkä ikäisenä veit lapsen/lapset päivähoitoon?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

One thought on “Mikä on sopiva ikä aloittaa päivähoito?

  1. Eiköhän tämäkin asia ole kiinni, miten vanhemmat kokevat oman mussukan olevan valmis kodin ulkopuoliseen hoitoon. Omat lapset ovat aloittaneet päiväkodin 1 v 4 kk iässä. Sopeutuminen on meni hienosti ja nopeasti. Itse ajattelin et lasten tulee osata kävellä ja syödä + juoda edes jotenkin itsenäisesti.
    Omien havaintojen perusteella ainakin osalle lapsille, jotka ovat 2,5-3 vuotiaita voi olla sopeutuminen hankalaa, kun tiedostaminen on kehittynyt ja ollaan totuttu olemaan kotona.
    Tässäkin asiassa kannattaa tehdä siten, miltä parhaimmalta tuntuu oman lapsen kohdalla. Tuskin on yhtä ainoata oikeaa vastausta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.