“Sen voin sanoa, että kyllä ne puhelimet keskittymistä häiritsee” – Tarvitseeko koululainen älypuhelimen?

“Sen voin sanoa, että kyllä ne puhelimet keskittymistä häiritsee” – Tarvitseeko koululainen älypuhelimen?
Kuva: Unsplash / Chivalry Creative

Teksti: Mami Mixtuura

Älypuhelimen hankkiminen lapselle aiheuttaa monelle vanhemmalle päänvaivaa. Asiaan liittyy monenlaisia ajatuksia ja on hankalaa tietää, että minkä ikäiselle lapselle oman älypuhelimen hankkiminen on sopivaa. Moni vanhempi päätyy ratkaisuun, jossa lapsi saa tällaisen puhelimen viimeistään kouluun mennessä. Mutta tarvitseeko lapsi älypuhelinta koulunkäyntiin tai koulumatkoille? Tästä kirjoituksesta löydät luokanopettajan, lastenpsykiatrin ja koululaisten ajatuksia siitä, että häiritseekö puhelin koulunkäyntiä.

Nykyään on erilaisia pähkäiltäviä juttuja, kuin mitä oli kultaisella 90-luvulla. Entisaikaan kotoa löytyi useimmiten yksi puhelin, joka oli kiinni seinässä tai pöydällä johdon varassa. Sitä ei niin vaan otettukaan mukaan kotoa poistuttaessa. Tekniikka on kehittynyt huimasti noista ajoista. Entisaikaan koulusta soitettiin vanhemmalle oppilaitoksen lankapuhelimesta, jos lapsi oli vaikka sairastunut. Välitunneilla oppilaat kirmasivat mielellään ulkona, mutta nykyään kaikissa kouluissa ei liene pakollista mennä ulos välitunneilla.

Nykyään on normaalia, että töissä olevat vanhemmat varmistavat aamuisin, että koululainen on herännyt ja osaa lähteä oikeaan aikaan kohti koulua. On myös kätevää, että kesken opiskelupäivän on mahdollisuus saada helposti yhteys lapseen, jos tulee jotain asiaa puolin ja toisin. Moni vanhempi kokee tärkeäksi, että lapsella on oma puhelin viimeistään silloin, kuin hän aloittaa koulutaipaleen. Osa lapsista saa kännykän jo aikaisemmin. Onko älypuhelin tarpeellinen koululaiselle ja voiko siitä olla jopa enemmän haittaa kuin hyötyä opiskelemiselle?

Osa lapsista saa jo todella nuorena käyttöönsä älypuhelimen. Kuva: Pixabay / ID 46173

Lapset eivät tarvitse kouluissa älypuhelinta

Helsingin Sanomissa on teksti, jossa jyväskyläläinen luokanopettaja kertoo mielipiteensä yhtälöstä lapsi ja älypuhelin. Hänen mielestään olisi hyvä, että koulu ohjaisisi vanhempia viivyttämään älypuhelinten ostamista lapsille. Hänen mielestään älypuhelimet luovat kilpailuasetelman muun muassa kouluissa perusasioiden opettamiselle. Kirjoituksessa todetaan myös, että monessa perheissä älypuhelimen käyttämisestä tulee paljon riitoja ja ongelmia.

Puhelimet häiritsevät keskittymistä kouluissa

Ylen Uutisten kirjoituksessa lastenpsykiatri Jukka Mäkelä kertoo huolensa liittyen koululaisten älypuhelinten käyttämiseen. Hänen mielestään puhelinten käyttäminen kesken koulupäivän vaikuttaa lasten kykyyn keskittyä ja lisää osaltaan ylivilkkautta, vuorovaikutuksen ja keskittymisen häiriöitä.

Ylen Uutisten tekstissä on kerrottu myös yläasteikäisten nuorten ajatuksia puhelinten käytöstä kouluissa. He kertovat, että puhelimia käytetään välillä tunneilla tiedon hakemiseen. Joskin osa lapsista on kapinallisia ja tekee puhelimella muita juttuja, kuin opettajan pyytämiä asioita. Oppilaat kommentoivat myös, että usein oppilaat käyttävät puhelimiaan välituntisin koulun käytävillä eivätkä käy ulkona välttämättä ollenkaan. “Sen voin sanoa, että kyllä ne puhelimet keskittymistä häiritsee”, toteaa eräs oppilas.

Puhelimet poissa näkyvistä oppitunneilla

Ilta-Sanomien kirjoituksessa on kerrottu Myllypuron peruskoulussa tehdystä päätöksestä, jossa määriteltiin, että puhelimet ovat poissa näkyvistä oppituntien aikana. Koulu on myös antanut suosituksen, jonka mukaan on suositeltavaa olla käyttämättä puhelinta myöskään välitunneilla. Näiden päätösten toteuttamisten jälkeen alkoi nopeasti näkyä paljon positiivisia vaikutuksia. Muun muassa oppilaiden keskittymiskyky on parempi ja ryhmätyöskentely sujuu paremmin.

Oppilaiden keskittyminen koulunkäyntiin voi parantua, kun puhelimet eivät ole näkyvillä tuntien aikana. Kuva: Unsplash / Jeswin Thomas

Lue myös: Milloin lapsi tarvitsee ensimmäisen puhelimen? -Ennen ekaluokkaa vai myöhemmin?

Mikä on sinun mielestäsi sopiva ikä hankkia lapselle älypuhelin? Tarvitseeko koululainen sellaisen?

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *