Hintojen kallistuminen vaikuttaa moniin lapsiperheisiin -vaarana jopa köyhyys!

Hintojen kallistuminen vaikuttaa moniin lapsiperheisiin -vaarana jopa köyhyys!
Kuva: Unsplash / Hermes Rivera

Teksti: Mami Mixtuura

Viime aikoina monien asioiden hinnat ovat nousseet hurjasti. Moni lapsiperhe elää entistä tukalimmissa oloissa, koska rahat eivät välttämättä riitä edes perustarvikkeisiin. Kauppakassin sisältö pienenee entisestään, koska ei ole enää varaa ostaa yhtä paljon kuin aikaisemmin.

Maailmassa on monia asioita, joiden vaikutukset näkyvät monella eri elämän osa-alueilla. Yksi merkittävä asia on se, että tällaiset jutut vaikuttavat hintatasoon. Kaikki kallistuu, mutta tuskin monenkaan ihmisen palkka tai etuudet nousevat samaan tahtiin.

Moni joutuu entistä tarkemmin laskemaan, että mitä ruokaa on varaa ostaa ja mihin pikku pennoset riittävät. Moni ihminen turvautuu ehkä elämänsä ensimmäistä kertaa erilaisiin ruoka-apuihin. Onneksi tällaisia avustuksia on saatavilla!

Moni lapsiperhe vaarassa pudota köyhyyteen

Keskipohjanmaan kirjoituksessa arvellaan, että jopa 13 000 suomalaisella lapsella on vaara pudota köyhyyteen, kun hinnat nousevat nousemistaan. Monet perheet ovat joutuneet jo aikaisemmin sinnittelemään pärjäämisen suhteen, mutta nyt lisääntyvä arjen pakollisten menojen suuruus voi johtaa perheitä köyhyyteen.

Ruoat

Suurin osa ihmisistä on varmasti havainnut sen ikävän tosiasian, että ruoan hinta on huimasti kallistunut ja ruokakaupasta ei saa enää yhtä isoa kassia ruokaa samalla hinnalla kuin vielä vähän aikaa sitten. Tällä on varmasti vaikutusta moniin lapsiperheisiin ja ostettaviin ruokiin. Onko vielä jokaisessa perheessä mahdollista syödä terveellisesti, vai onko pakko valita se edullisempi, mutta epäterveellisempi ruokavaihtoehto? Ilta-Sanomien tekstissä kerrotaan, että etenkin kahvin ja kalojen hinta on noussut huimasti ja sen vuoksi niitä ostetaan entistä vähemmän. Yle Uutisten kirjoituksessa on arvioitu, että ruokakassin hinta saattaa jopa tuplaantua.

Onko varaa ostaa kaupasta muutakin kuin makaronia? Kuva: Unsplash / Hermes Rivera

Vaatetus

Nykyään monet ihmiset ostavat vaatteita käytettyinä. Se ei ole enää häpeällinen asia, kuten ehkä muinoin ajateltiin. Nykyään on jopa trendikästä se, että menee ostoksille second hand- shoppiin eikä uusien vaatteiden myymälään. Lastenvaatteet ehtivät usein vain hetkeksi käyttöön, ennen kuin pitää jo olla ostamassa isompi vaatekerta. Pikkuisten vaatteiden ostaminen käytettynä on monelta kantilta järkevää.

Asumisjärjestelyt

Ennen vanhaan oli yleistä se, että kun perhe kasvaa, suurenee samaa tahtia myös koti. Mutta onko se tarpeen enää nykyään? Moni perhe asuu entistä tiiviimmin ja pienemmissä asunnoissa. Jokaiselle lapselle ei välttämättä ole tarjolla omaa huonetta. Yksi syy siihen, että asutaan pienemmissä asunnoissa on varmasti juurikin hintojen nousu. Tiiviimmin asuminen on oivallinen keino säästää perheen menoissa. Ja onhan siinä sekin hyvä puoli, että on vähemmän siivottavaa ja sekin aika on käytettävissä johonkin muihin juttuihin. Ja perheenjäsenet pysyvät lähempänä toisiaan, kun ei levittäydytä satojen neliöiden alalle.

Auto

Ennen vanhaan ei ollut autoja. Niiden yleistyttyä oli hetken kuluttua tällainen kulkupeli lähes jokaisessa perheessä. Nykyään monessa perheessä on useampi auto. Mutta on myös perheitä, joissa ei ole lainkaan autoa. Matkat kuljetaan julkisilla (jos asuu hyvin julkisten reittien läheisyydessä), kävellen tai polkupyörillä. Moni lapsiperhe pärjää hyvin ilman autoa. Mutta tämä riippuu toki olennaisesti siitä, että missä päin Suomea asustaa. Harvaan asutuilla seuduilla auto on monesti välttämättömyys. Yksi vaihtoehto on myös yhteiskäyttöauto tai auton vuokraaminen tarvittaessa.

Osa valitsee autottomuuden omasta halustaan ja osa perheistä on autottomia, koska sellaisen ostaminen ja ylläpitäminen voi olla tavattoman kallista. Varmasti jokainen on viimeaikoina havainnut polttoaineiden kustannusten huiman nousun. Kun haluaa tankin täyteen, joutuu siitä pulittamaan helposti useita satasia. Yle Uutisten kirjoituksessa kerrotaan perheestä, joka päätti lopettaa toisen auton käyttämisen ja kertoo nyt säästävänsä kuukaudessa sen johdosta useita satoja euroja.

Moni valitsee autoilun sijasta kävelyn. Kuva: Unsplash / Marnie Rochester

Sähkö

Sähkön hinta on yksi asia, jonka hinnoittelu on huimasti noussut pienessä hetkessä. Nykyään on viisasta miettiä kahteen kertaan, että millä tavalla sähköä kuluttaa ja voisiko sen käyttämistä vähentää. Onko mahdollista keinovalon sijasta avata verhot isommalle ja nauttia luonnonvalosta? Onko tarpeen se, että televisio pauhaa päällä kaiken päivää, vaikka sitä ei välttämättä kukaan aktiivisesti katso. Pienillä muutoksilla on mahdollista säästää iso summa.

Joudutko sinä miettimään tarkemmin, että mitä kauppakoriin hyllystä nostat?

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä artikkelit:

Mistä repiä rahaa hoitovapaalla?

Tarvitseeko lapsi oman huoneen?

Lapsi ei voi harrastaa, koska rahaa ei ole – Lapsiperheköyhyyttä on myös Suomessa


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.