Näillä vinkeillä ekaluokan aloitus sujuu helpommin

Koulutaipaleen aloitus on suuri muutos lapsen ja koko perheen elämässä. Lapsi tarvitsee vanhempien tukea ja rohkaisua uudessa jännittävässä elämänvaiheessa. Jotta ekaluokan aloitus olisi sujuvaa, voi tiettyjä asioita harjoitella jo ennen koulun alkamista.

Päiväkodissa lapsesta huolehditaan koko ajan, mutta koulun alkaessa moni asia muuttuu. Koululainen joutuu ottamaan enemmän vastuuta itsestään. Moni koululainen joutuu lähtemään yksin kotoa kouluun. Jos ei tunne kelloa, tämä voi olla haastavaakin. Pitäisi myös muistaa tehdä aamutoimet, syödä aamupala, laittaa maito jääkaappiin, sammuttaa valot, ottaa koulureppu mukaan, pukea ulkovaatteet, lukita ovi, hoitaa koulumatka itsenäisesti ja vielä ehtiä kouluun ajoissa. Siinä on monta hommaa muistettavaksi pienelle ihmiselle.

Ihanteellista on, että varsinkin ensimmäisenä koulupäivänä vanhempi pääsisi saattamaan lapsensa kouluun. Ekaluokan aloitus on herkkä ja ikimuistoinen hetki. Moni koululainen joutuu kuitenkin jo varhain suoriutumaan itsenäisesti aamutoimista ja kouluun lähdöstä. Kaikilla vanhemmilla ei ole mahdollisuutta olla aamuja kotona. Tukiverkkoa, kuten isovanhempia ei välttämättä ole käytettävissä. Myöskään joka paikkakunnalla ei ole aamupäiväkerhoa, jossa lapsi voisi viettää aikaa aamulla ennen koulun alkua. Tähän artikkeliin olen koonnut vinkkejä, millä tavoin saimme omien lasten kanssa koulun aloituksen sujuvaksi.

Koulumatkaan kannattaa tutustua jo kesän aikana ja miettiä esimerkiksi, missä kohtaa tien ylitys on turvallista ja mikä on turvallisin ja kätevin koulureitti. Aluksi on hyvä, jos joku lasten vanhemmista pystyy kulkemaan samaa matkaa lasten kanssa kouluun. Meillä oli naapurustossa paljon samalle luokalle tulevia lapsia ja vuorotellen saattelimme lapset kouluun. Myöhemmin koulumatkat taittuivat mukavasti samaa matkaa luokkakaverin kanssa. Välillä koulumatkoilla kuitenkin sattuu ja tapahtuu etenkin isommassa porukassa. Toisinaan onkin viisainta sopia jo etukäteen, kenen kanssa lapsi kulkee koulumatkan ja missä ja milloin kaveri nähdään.

Kotona on hyvä harjoitella esimerkiksi mikron ja vedenkeittimen käyttöä, jos lapsi tekee vaikkapa puuron itselleen mikrossa tai juo kaakaota. Mikrot on toisinaan sijoitettu keittiöissä hyvinkin korkealle. Meilläkin mikro laskettiin pöytätasolle, jotta lapsi yltäisi siihen helpommin. Teimme myös voileivät valmiiksi edellisenä iltana jääkaappiin ja sovimme, mitä syödään välipalaksi. Ruoat ja tarvikkeet on hyvä sijoittaa kaapeissa sellaisille tasoille, joista lapsi ylettyy ne turvallisesti ottamaan. Lapselle on hyvä kertoa, mistä löytyy rättejä ja muuta siivoustarviketta, jos vaikkapa maito sattuu kaatumaan. Samoin on hyvä muistuttaa esimerkiksi siitä, että ruokailun jälkeen astiat laitetaan tiskikoneeseen, maito jääkaappiin ja jääkaapin ovi kiinni.

Aamuherätyksen meillä hoitaa perinteinen herätyskello, sillä lapsilla ei ole yöllä kännyköitä huoneissa. Herätyskello kannattaa sijoittaa vähän kauemmaksi sängystä, jotta lapsen on noustava se sammuttamaan. Näin ei ole sitä vaaraa, että lapsi vain sammuttaisi herätyksen ja nukahtaisi saman tien uudelleen.

Jos lapsi tuntee kellon, moni asia on helpompaa. Me teimme lapselle muistilistan, johon oli merkitty, mitä pitää tehdä tiettynä kellonaikana. Listasta lapsi pystyi halutessaan tarkistamaan, mihin aikaan hänen pitää esimerkiksi mennä pukemaan ulkovaatteet ja milloin pitää lähteä kouluun. Kännykkä on hyvä hankkia, jotta lapselle voi tarvittaessa soittaa, että on aika lähteä kouluun. Jos lapselle tulee hätä, on tärkeää, että joku tuttu aikuinen on tavoitettavissa kännykällä.

Monesti ulko-oven lukitseminen voi tuottaa hankaluuksia. Sitä on syytä harjoitella. Välillä kuulee tarinoita kodeista, joissa ulko-ovi on ollut sepposen selällään koko päivän, kun koululainen ei ole sitä osannut tai muistanut lukita. Lapsi saattaa myös tarvita oman avaimen. Sen säilytyspaikka kannattaa repussa miettiä tarkkaan, jotta se ei katoa matkalla mihinkään.

Mitään isompia hankintoja koulua varten ei tarvitse tehdä. Usein hankitaan koulupöytä, mutta sekään ei ole välttämätön. Moni tekee läksyjä myös sängyn päällä tai keittiön pöydällä. Meillä koulupöytä on ollut ahkerassa käytössä, sillä tasaisella alustalla kirjainten ja numeroiden teko on helpompaa. Toisaalta koulupöydän laatikoihin ja kaapistoihin saa mukavasti mahtumaan tavaroita.

Koulurepun hankinta on ekaluokkalaiselle tärkeä juttu. Repun on hyvä olla sellainen, jota lapsi pystyy kantamaan ja jonka vetoketjun hänen on helppo avata ja sulkea. Repussa on hyvä olla myös suljettava tasku esimerkiksi avaimelle ja kännykälle. Me tosin sovimme, että kännykkä jää kotiin koulupäivien ajaksi, jottei se unohdu minnekään tai mene rikki.

Ekaluokan koulupäivät ovat lyhyitä. Usein koulupäivä loppuu jo puolenpäivän maissa ja lapsi saattaa joutua viettämään useamman tunnin yksin ennen vanhempien kotiin tuloa. Useimmilla paikkakunnilla järjestetäänkin iltapäiväkerhoja, joissa lapsi saa välipalan, voi tehdä läksyjä sekä pääsee ulkoilemaan ja leikkimään valvotusti. Iltapäiväkerho oli meidän arkemme pelastus. Kevätpuolella lapsi halusi jo välillä olla itsekseenkin, jolloin hän piti välillä vapaapäiviä iltapäiväkerhosta ja opetteli olemaan muutaman tunnin kotona itsekseen.

Ekaluokan aloitus on jännä paikka, ja uusia opeteltavia asioita on paljon. Kun hommat alkavat sujua, voi vanhempi taas hetken huokaista helpotuksesta ja olla ylpeä taitavasta koululaisestaan. Pienellä harjoittelulla ja valmistautumisella moni asia helpottuu.

Onko sinulla hyviä vinkkejä koulun aloitukseen?

Teksti ja kuva: Nanna

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit:

Nämä asiat tulisi osata ennen kouluun menoa

Millaista oli koulunkäynti vuosikymmeniä sitten?

Muistatko vielä nämä 8 asiaa omilta kouluvuosiltasi?

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.