Arjen kaaosta voi helpottaa pienillä asioilla

Kuva: Mick Haupt / Unsplash

Arki on monessa perheessä varsin kiireistä. Hektisenä viikkona on tärkeintä hoitaa pakolliset kuviot ja keskittyä olennaiseen eli elämiseen. Nurkissa pyörivät villakoirat voi jättää oman onnensa nojaan, sillä ne selviävät kyllä hengissä useita päiviä. Etukäteissuunnittelu ja ennakointi tuovat usein helpotusta arjen kiireisiin. Jo pienillä asioilla pystyy helpottamaan kaaosta.

Kauppareissut                                                                                                                                                         

Joissakin perheissä kaupassa käydään kerran viikossa, joissakin perheissä päivittäin. Kun hetkeksi malttaa istua alas ja miettiä, mitä seuraavalla viikolla syödään, voi yksikin kauppareissu viikossa riittää. Etukäteissuunnittelulla sekä aikaa että rahaa säästyy.

Suurperheen viikon ruoat eivät välttämättä mahdu jääkaappiin, mutta kaupassa käyntiä helpottaa, jos kerran viikossa tekee isommat ostokset ja muutoin hakee lähinnä täydennystä, esimerkiksi maitoa. Monen tuotteen, kuten leivät, jauhelihan ja kalan voi pakastaa. Oikein säilytettyinä hedelmät ja vihannekset säilyvät hyvinä viikonkin, jopa enemmänkin. Kauppareissu lasten kanssa ei välttämättä ole kaikkein fiksuin veto. Jos perheessä on kaksi aikuista, voi toinen kerätä ostokset kaupasta ja toinen tulla kassalle vastaan vaikkapa lasten kanssa auttamaan ostosten pakkaamisessa. Näin viikko-ostokset saadaan helpommin pakattua, kun auttavia käsipareja on useita.

Kauppalistan voi tallentaa kätevästi esimerkiksi tietokoneelle ja kännykkään. Usein listalta löytyy viikosta toiseen samoja tuotteita, kuten esimerkiksi hedelmiä, vihanneksia, maitotuotteita ja leipää. Valmistettavien ruokien mukaan listalle lisätään ostettavat tuotteet. Kun kauppalistan kokoaa siinä järjestyksessä, jossa tuotteet kaupassa sijaitsevat, ostosten keräys helpottuu entisestään. Monessa perheessä käytetään kiertävää ruokalistaa, mikä helpottaa myös kauppalistan laatimista. Monelle kauppakassipalvelut ovat arjen pelastus. Kaupassa käynti on nopeaa, kun voi vain hakea valmiiksi pakatut ostokset jakelupisteestä. Moni kauppa kuljettaa ruokaostoksia myös kotiin.

Ruoan valmistus

Ruokaa kannattaa valmistaa kerralla isompi määrä. Viiden litran kattilaan tehty keitto riittää nelihenkiselle perheelle useammalle aterialle. Jos perunamuusia jää yli, sitä voi käyttää rieskoihin tai esimerkiksi perunamuusilaatikkoon. Monen ruoan, kuten jauhelihakastikkeen, pinaattilätyt, jauhelihapihvit ja makaronilaatikon voi hyvin pakastaa. Vapaapäivänä voi hyvin tehdä siis isomman määrän ruokaa ja pakastaa osan, jolloin kiireisten päivien varalle löytyy nopeasti valmista ruokaa. Ruoan ei tarvitse olla aina alusta asti itse tehtyä. Valmisruoatkin ovat välillä ihan sallittuja, eikä niistä tarvitse tuntea huonoa omaatuntoa. Jotta myös perheen pienimmät saisi syömään kasviksia ja hedelmiä, näitä voi kuoria ja pilkkoa jääkaappiin valmiiksi välipaloiksi. Tämä saattaa madaltaa lapsen kynnystä ottaa värikästä välipalaa, kun ei tarvitse itse kuoria porkkanaa tai omenaa.

Siivous

Siivousta helpottaa se, että kaikki ylimääräinen turha tavara karsitaan pois. Rikkinäiset lelut ja tavarat kuuluvat roskiin, liian pienet vaatteet kierrätykseen tai kirpparille, turha tavara myyntiin. Erilaisissa roskalavaryhmissä tavara liikkuu yllättävän hyvin. Myös monet hyväntekeväisyysjärjestöt ottavat tavaraa vastaan.

Kun tavaroilla on oma paikkansa, järjestyksen ylläpito helpottuu. Leluille, vaatteille ja esimerkiksi kausivaatteille on hyvä miettiä loogiset säilytyspaikat. Pienemmille lapsille voi merkitä tarralla tai vastaavalla, missä mitäkin lelua säilytetään. Näin lapsi oppii laittamaan tavarat omille paikoilleen. Iltaisin voi opettaa lapsen raivaamaan oman huoneensa lattian, niin kaaos ei ole heti aamulla vastassa.

Pienillä asioilla moni paikka pysyy järjestyksessä ilman isompia siivousoperaatioita. Jääkaappi on kätevä puhdistaa juuri ennen kaupassa käyntiä. Kun uunin ja hellan puhdistaa heti ruoanlaiton jälkeen, välttyy isoimmilta siivouksilta. Kengät kannattaa riisua eteisessä, jottei likaa kulkeudu ympäri kotia. Ruokailut on hyvä hoitaa keittiössä, jos ei halua hinkata ruokatahroja sohvilta.

Pyykkivuorten valloitus

Pyykkihuolto on monessa perheessä iso urakka. Isoon pyykkikoneeseen voi mahtua kymmenittäin sukkapareja. Jos käytössä ei ole kuivausrumpua, voi märän pyykin ripustus olla välillä aikamoista taiteilua. Lapset kannattaa ottaa mukaan pyykkien ripustamiseen: pienikin lapsi osaa poimia pyykkikorista sukkia ja nostella niitä pyykkinarulle kuivumaan. Kestovärinkerääjäliina on monen pyykinpesijän pelastus. Kun värinkerääjäliinan heittää pyykin joukkoon, ei tarvitse pelätä pyykkien värjäytymistä, vaikka niitä ei olisikaan värien mukaan lajiteltu.

Sukat tahtovat toisinaan kadota kummallisesti pesussa. Sukat voi laittaa esimerkiksi pesupusseihin tai käyttää sukkapidikkeitä, joiden avulla sukat pysyvät yhdessä. Sukkapidikkeitä on saatavana erivärisinä, mikä helpottaa sukkarumbaa: jokainen voi valita itselleen sopivan värin ja tunnistaa näin omat sukkansa. Jos pyykkejä ei päivittäin pestä, voi perheenjäsenillä olla myös omat likavaatekorit sukille ja alusvaatteille.

Usein pyykit jäävät lojumaan narulle tai kuivausrumpuun. Helpointa on, että jokainen perheenjäsen hakee omat puhtaat pyykkinsä kaappinsa. Lapset on hyvä jo pienestä pitäen opettaa tunnistamaan omat vaatteensa ja kuljettamaan ne oikeille paikoilleen. Vaatteiden silityksestä ei kannata ottaa turhaa stressiä. Kun vaatetta hieman oikoo kuivumaan laitettaessa tai laittaa vaatteet kuivumaan henkarille, pahimmat rypyt siliävät.

Vaatteita ei tarvitse pestä jokaisen käyttökerran jälkeen. Turha pesu kuluttaa vaatetta ja vie turhaa energiaa. Vaatteesta voi pestä vain tahrakohdat. Monelle vaatteelle riittää ensiavuksi myös tuuletus. Puolipitoisista vaatteista ollaan montaa mieltä: toisilla on niille omat säilytyspaikat, toiset taas laittavat ne surutta puhtaiden pyykkien kanssa samaan hyllyyn.

Ennakointi

Ennen uutta viikkoa voi ottaa tavaksi vilkaista hieman tulevan viikon ohjelmaa. Työvuorot, harrastuskyyditykset, päiväkodin ja koulun tapahtuvat vaativat toisinaan huomiota. Ennakoimalla voi sopia esimerkiksi, kuka kuljettaa lapsen harrastukseen, milloin työpäivä venyy tai milloin tarvitaan isovanhempien apua. Kun reput ja laukut pakkaa jo edellisenä iltana, tekee eväät töihin ja katsoo seuraavan päivän vaatteet valmiiksi, ei aamulla tarvitse käyttää tähän aikaa vaan saa nukkua ehkä hieman pidempään.

Valokuvat, vauvakirjat ja piirustukset

Lasten lukemattomat piirustukset ja taideteokset tuottavat välillä päänvaivaa, sillä ne ovat tärkeitä, mutta niitä tulee välillä ovista ja ikkunoista. Kaikille taideteoksille ei välttämättä ole säilytyspaikkaa. Lapsen kanssa voi esimerkiksi yhdessä valita ne teokset, jotka säästetään muistojen laatikkoon. Piirustukset ja taideteokset voi myös kuvata, jolloin niitä pystyy ihailemaan vielä vuosienkin päästä.

Valokuvia tulee varsinkin kännyköillä räpsittyä hyvinkin tiuhaan, mutta vain harva kuva teetätetään enää paperikuvaksi. Kännykän muistikin on rajallinen, eivätkä kaikki ihmiset luota pilvipalvelimiin. Valokuvat voi siirtää tietokoneelle ja järjestää alakansioihin esimerkiksi kuvausvuoden mukaan. Myös ulkoinen kiintolevy voi olla varteenotettava vaihtoehto.

Päiväkodeissa ja kouluissa lapset kuvataan vuosittain. Lasten kuvista teetetyt magneetit ovat kiva idea jääkaapin ovessa. Jos haluaa paperikuvia, voi esillä olla tuorein kuva ja vanhat kuvat voi liimata lapsen omaan valokuva-albumiin, joka kulkee lapsen mukana vauvaiästä valmistujaisjuhliin.

Vauvakirjat ovat ihana muisto vauva- ja pikkulapsiajasta. Usein kirjaa ehditään ja jaksetaan täyttää esikoisen kohdalla, mutta monesti seuraavien lasten kohdalla kirjojen täyttäminen unohtuu. Jos välttämättä haluaa kirjaa täyttää, se kannattaa tehdä osissa aina aika ajoin, eikä vasta sitten, kun rippijuhlat lähestyvät ja kirjaa halutaan esitellä muillekin.

Miten teillä kesytetään arjen kaaosta ja helpotetaan elämää?

Teksti: Nanna

Sinua saattaisi kiinnostaa myös seuraavat artikkelit:

Näin usein meillä siivotaan. entä teillä?

Helpotus arkeen kiitos.

Ihana arki – Ei se kyllä aina niin ihanaa ole

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.